“Odağımız gençlik ve istihdam”

“Odağımız gençlik ve istihdam”

“Gençlere Fırsat, Geleceğe Yatırım” mottosuyla hareket eden Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal, 2015 yılından bu yana sürdürülebilir ve ölçülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Yaptıkları araştırmalar sonucunda odaklarını “gençlik ve istihdam” olarak belirlediklerini belirten Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmeler, Esas Sosyal’in amacını, yarattığı sosyal faydayı ve hayata geçirdikleri programları anlattı.

Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal’in amacı ve odaklandığı konular nelerdir?

Esas Sosyal; Esas Holding’in değerlerini, merhum Şevket Sabancı ve ailesinin topluma geri verme vizyonu ile birleştirerek toplumsal fayda yaratmayı amaçlayan sosyal yatırım birimidir. Esas Sosyal olarak “Gençlere Fırsat, Geleceğe Yatırım” mottosunu benimsiyor, faaliyetlerimizi bu çerçevede şekillendiriyoruz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda odağımızı “gençlik ve istihdam” olarak belirledik. 2015 yılından bu yana sürdürülebilir ve ölçülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. İlk yatırım alanımız olan gençlik ve istihdam alanını çalışmalarımızın merkezine koyarak, gençlere fırsat eşitliği sağlamayı hedefleyen “Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat” ve “Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım” Programlarını hayata geçirdik. İşverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin, iş hayatına katılımında akranlarıyla eşit şartlara sahip olmaları, işe alım süreçlerinde üniversitelerinin bilinirlikleri yerine, kişisel yetkinlikleri ve becerileri üzerinden değerlendirilmeleri için çalışıyoruz. 

Bu yıl yedinci dönemine başladığımız Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı kapsamında katılımcılarımızın sivil toplum kuruluşlarında ilk iş deneyimi edinmelerini sağlıyoruz. Gençler bu tam zamanlı iş deneyiminin yanında İlk Fırsat Akademisi kapsamında aldıkları 250 saatten fazla eğitimle donanımlı bireyler olma yolunda ilerliyorlar.  

Tüm bu faaliyetlerimizden edindiğimiz deneyimler ve aldığımız geri bildirimler sonucunda gençlerin dil yetkinliği sorununa da çözüm modeli yaratmak istedik. 2021 yılında hayata geçirdiğimiz Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı ile de iş ararken gençlerin önlerine çıkan İngilizce yetkinlik engellerini ortadan kaldırmayı ve onları güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Esas Sosyal olarak yarattığınız ekosistem kimleri içinde barındırıyor ve yarattığınız sosyal faydaya nasıl katkı sağlıyor?

Esas Sosyal, yarattığı sosyal etkiyi sürdürülebilir kılmak için gençlere fırsat eşitliği sağlama konusunda kamuoyunda bilinç yaratmayı da hedefliyor. Bu kapsamda hedefi olan, ölçülebilir etkilere sahip projelerimizin etkisini artırmak için çeşitli kurum ve kişilerden oluşan Esas Sosyal ekosistemini harekete geçiriyoruz. Bu ağımızda kaynak ve iş gücü desteği sunduğumuz STK’lar başta olmak üzere misyonumuza inanan kurumsal destekçiler, katılımcılar, mentorlar, mezunlar, İK profesyonelleri ve eğitmenlerden oluşan 3 bin kişi yer alıyor. Gençlik ve istihdam sorununa çözüm modelleri geliştirirken birçok paydaşımızla farklı alanlarda iş birlikleri yapıyoruz.

Özel sektör ve sivil toplum alanının güçlü oyuncularıyla oluşturduğumuz bu sinerjiyi korumak ve kapsamını genişletmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Örneğin Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım programımıza katılan 350 gencin yüzde 31 gibi büyük bir oranı ekosistemimizden geldi. Aynı zamanda beş kurumsal destekçimizin 46, beş STK paydaşımızın ise 61 bursiyeri programa dâhil oldu. Bir gencin birçok kurumun desteği ve referansıyla güçlendirilmesiyle yatırımlarımızın karşılıklı etkisini artırmak bizi çok heyecanlandırıyor.

Esas Sosyal olarak aynı zamanda ekosistemimizde yer alan kişi ve kurumları bir araya getirerek genç istihdamında çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusuna kurumların dikkatini çekiyor ve kamuoyu oluşturarak eğitimli genç işsizliğine parmak basıyoruz. Dünyadaki gelişmelerle gençlere ve kurumlara ulaşabileceğimiz yeni iletişim kanallarını yakından takip ediyoruz. Gençlik ve istihdam konusundaki görüş ve deneyimlerimizi paylaşmak, fırsat eşitsizliği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’nin ilk podcast platformu Onbironsekiz tarafından hazırlanan Mülakat Odası’na sponsor olduk ve “Mülakat Odası / Gençlere Fırsat” adıyla bir podcast serisi hayata geçirdik. Böylece, ekosistemimizde yer alan birbirinden değerli kurumların kamuoyuna seslenmesini, mezunlarımızın ise hikâyeleri ile akranlarını okuldan işe geçiş süreçlerinde yüreklendirmesini, işverenlerin dikkatini çekmesini ve bu doğrultuda gençleri umuda yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

En güçlü kaslarınızdan biri olan ekosisteminizde sivil toplum kuruluşları ile özel sektörü bir araya getirdiğinizi belirttiniz. STK’lara sağladığınız katma değerden ve kurumsal destekçilerinizin katkılarından bahsedebilir misiniz?

Ekosistemimiz, hedeflerimiz doğrultusunda bu önemli toplumsal soruna sunduğumuz çözümü devam ettirmek için en önemli hazinemiz. Programlarımızı hayata geçirirken, gençlere fırsat eşitliği yaratmayı ve bu yarattığımız fırsat eşitliğinin maksimum düzeyde fayda sağlamasını amaçlıyoruz. Bu noktada paydaşımız olan sivil toplum kuruluşları faaliyetleri ile gençlere sosyal sorumluluk bilincini aşılarken, aynı zamanda Esas Sosyal tarafından sağlanan kaynaklara ve nitelikli iş gücüne erişiyor. Kurduğumuz bu fayda mekanizması sayesinde bugüne kadar kurumsal destekçilerimizle birlikte 34 sivil toplum kuruluşuna 200 gencin maaşını karşılayacak şekilde kaynak aktardık. Çevre, doğa, eğitim ve çocuk gibi her alanda faaliyet gösteren kurumların yanında iş dünyasını da temsil eden sektörel organizasyonların da aralarında olduğu STK paydaşlarımızın sayısı bu yıl 40’a ulaşacak.

Gençlere farklı noktalarda yapılan yatırımların birbirine temas etmesiyle toplumsal faydanın katlanacağına ve sorunların çözümü için iş birliklerinin önemine inanıyoruz. Aralarında Agito Yazılım, Akfen, Arzum, Bee’o Propolis, BLG Trusted Advisors S.A., Defacto, DenizBank, Dimes,  Doğan Holding, ELİG Gürkaynak Avukatlık Bürosu, Esas Gayrimenkul, ETİ, FİBA Holding, Getir, İnfina Yazılım, HD Holding, InfoNet, Kibar Holding, Korozo, Koton, LC Waikiki, Mynet, Nobel İlaç, Pegasus Havayolları, QNB Finansbank, SANKO, Tahincioğlu Holding, Turcas Petrol, ÜNLÜ & Co, Volkswagen Doğuş Finansmanve Yataş’ınbulunduğu 31 kurum, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında gençlerin farklı STK’lardaki ilk iş deneyimlerini finansal olarak da destekliyorlar. Bu yıl da aramıza katılacak kurumlarla 20 sektörü temsil eden ve Türkiye’nin önde gelen işverenlerinin aralarında bulunduğu 40’ın üzerinde kurumsal destekçiye ulaşacağız.

Özel sektör kurumlarında önemli pozisyonlarda çalışan yüzlerce profesyonelin mentor, mülakatçı ve konuşmacı olarak etkinliklerimize katkı sağlaması da bu çemberi tamamlıyor. Ekosistemimizdeki önemli paydaşlarla el ele vererek gençlere ve ülkemizin geleceğine fayda sağlamaktan ötürü çok mutluyuz.

Esas Sosyal Programlarının sosyal faydasından ve program mezunlarının ekosisteme sağladığı katkılardan bahsedebilir misiniz?

Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı ile bugüne kadar ailemize 250 değerli genç katıldı.  Programımız boyunca gençlere destek olurken, programdan mezun olduktan sonra da onlarla bağımızı sürdürüyor, gelişimlerine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Mezun ağı kapsamında artık farklı kurumlarda kariyerlerine devam eden program mezunları, bu özel deneyimi paylaştıkları akranlarıyla özel buluşma ve etkinliklerde profesyonel ağlarını genişletirken farklı deneyimlerden de besleniyorlar.

Biz bu yola çıkarken Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı ile yüzde 100 istihdamı hedefledik ve bu hedefimize ulaştık. Katılımcılarımızın program bitmeden iş teklifi alma oranı geçtiğimiz yıl yüzde 95’e ulaşırken, şimdiye kadarki tüm dönemlerde altı ayda işe geçiş oranları yüzde 100 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, yarattığımız sosyal etkinin boyutunu gözler önüne seriyor. Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programımızla ise şimdiye kadar 350 gence İngilizce eğitim fırsatı ve gelişim imkanları sunduk. Geçtiğimiz günlerde ilk mezunlarını veren program katılımcılarının yüzde 64’ü henüz program bitmeden iş, staj veya Erasmus programlarına kabul edildi. Bu verilere ve aldığımız geri bildirimlere baktığımızda gençlerimizin mücadele ettiği doğru sorunlara parmak bastığımızı ve yarattığımız etkiyi görüyoruz.

Esas Sosyal’in Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı, 20. Altın Pusula Ödülleri’nde UNDP Özel Ödülüne layık görüldü. Sizce programın ödülü kazanmasındaki en önemli etmenler nelerdi?

Hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürürken hayata geçirdiğimiz projelerin prestijli kurumlar tarafından fark edilip değerlendirilmesi, hatta bu değerlendirmeler sonucunda ödüllere layık görülmesi müthiş bir motivasyon kaynağı.

Esas Sosyal’in faaliyetleri; Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 Maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan “Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Eşitsizliklerin Azaltılması ve Amaçlar için Ortaklıklar” maddelerini kapsıyor. Bu amaçlar kapsamında Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı, 20. Altın Pusula Ödülleri’nde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ekonomik, sosyal, kültürel, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik kriterlerini en iyi ele alan projeye verilen UNDP Özel Ödülü, titizlikle gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda bu yıl yarışmaya başvuran 192 proje arasından Esas Sosyal’e verildi. Özellikle sürdürülebilirlik konusundaki tespit ve yaklaşımları ile tüm dünyanın rehberi niteliğindeki UNDP tarafından böylesine itibarlı bir ödüle layık görülmek büyük bir mutluluk. Bu kıymetli ödülü vizyonunu benimsediğimiz merhum Şevket Sabancı’ya ithaf ediyor ve onu saygıyla anıyoruz.

Gençlerin okuldan işe geçiş döneminde yaşadığı en büyük zorluklar neler? Esas Sosyal olarak bu konularda neler yapıyorsunuz?

Esas Sosyal olarak gerçekleştirdiğimiz 30’u aşkın araştırma sonucunda gençlik ve istihdam alanındaki eksikliklerin ne boyutta olduğunu tespit ettik ve özellikle işverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin, profesyonel hayata geçişleri sırasında daha fazla zorluk çektiğini gördük. Bu noktada özellikle işe alım süreçlerinde gençlerin, mezun oldukları üniversitelerin itibarı ve bilinirliği üzerinden değerlendirildikleri göze çarpan bir gerçekti. Bununla beraber yabancı dil yeterliliğinin de işe alımda fark yaratan bir ölçüt olduğu fakat her gencin bu alanda yeterince fırsata sahip olmadığı da dikkatimizi çeken noktalardan biri oldu. Biz de bu sorunları derinlemesine ele alarak, gençlerimizin önüne çıkan engellere çözüm modeli oluşturmak ve onları güçlendirdiğimizde yaratılacak etkiyi kamuoyuna göstermek amacıyla programlarımızı hayata geçirdik.

2016 yılında hayata geçirdiğimiz Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı kapsamında gençlere Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında 12 ay boyunca tam zamanlı ve maaşlı iş deneyimi sağlayarak profesyonel hayata attıkları ilk adımda destekçileri oluyoruz. Kurumsal iletişim, finans ve muhasebe, insan kaynakları, idari işler, satın alma, bilgi teknolojileri ve kaynak geliştirme gibi farklı departmanlarda deneyim kazanma imkânı tanıdığımız gençlerin maaşları ise Esas Sosyal’in vizyonunu paylaşan kurumsal destekçiler tarafından karşılanıyor. Bunun yanı sıra katılımcılarımıza İlk Fırsat Akademisi kapsamında Dünya Ekonomik Forumu’nun 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırdığı alanlarda 250 saatten fazla eğitim ve gelişim desteği sağlıyoruz. Kurumsal destekçilerimizin ve ekosistemimizdeki kurumların yöneticilerinin uzmanlıklarından yararlanarak mentorluk, mülakat provaları, söyleşiler ve etkinlikler gibi araçlarla farklı kaynaklardan beslenip vizyonlarını geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.

Genç istihdamının önündeki engelleri araştırmaya devam ederken, hayata geçirdiğimiz ilk programımızdan aldığımız geri bildirimler ışığında yabancı dil yetersizliğinin de işe alım süreçlerinde gençlerimizi etkileyen sorunlardan biri olduğunu gördük. Bu noktadan hareketle Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı’nı hayata geçirdik. 2021 yılında başlattığımız Programımız kapsamında devlet üniversitelerinin üçüncü sınıflarında okuyan 150 gencin, 12 ay süresince üç kur online canlı sınıflarda Berlitz Dil Okulları’ndan İngilizce eğitimi alarak en az orta seviyede yabancı dille mezun olmalarıyla fırsat eşitliği yaratmayı hedefledik. Gençlerin donanımlı, kendinden emin ve duyarlı bireyler olmaları için tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Gençler için yaşadığımız dünyanın daha güzel bir yer olması en büyük umudumuz.

Selin Babacan
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar