Myanmar’da yükselişte olan bir sosyal girişim

Myanmar’da yükselişte olan bir sosyal girişim

2011 öncesine kadar Kuzey Kore’den sonra dünyanın en izole ülkesi olan Myanmar, bugün STK’lar, sağlanan bağışlar ve etkili sosyal girişimlerin de katkılarıyla çok daha iyi durumda.

Debbie Aung Din ve Jim Taylor, iki çocuğuyla birlikte Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’a taşınıyor. Amaçları Proximity Design adını verdikleri kar amacı gütmeyen bir kuruluşun tohumlarını ekmek. Proximity Design’ın amacı çiftçilerin yeni ürünler üretmelerini sağlamak ve bunların satılmasıyla da kırsal kesimdeki fakir ailelere gelir sağlanması.

Günümüzde 555 bin kişiye ulaşılan bu başarılı sosyal girişim fikri, hane başına 250 dolar ek gelir kazandırıyor. Böylelikle insanlar besleniyor, çiftliklerini iyileştiriyor ve çocuklarını okula göndermeye yatırım yapabiliyorlar. 250 dolar bu fakir Asya ülkesi için büyük bir imkan.

Myanmar’daki Yangon şehir merkezinden bir görünüm.
Fotoğraf: Markus Kostner

Üstelik Burma olarak da bilinen Myanmar’da, 2011’e kadar devam eden izolasyon, Kuzey Kore’nin ardından dünyadan en fazla soyutlanmış ikinci ülke olması anlamına geliyordu. Ancak geride kalan 7 yılda ülkede özellikle STK’lar ve bağışlar sayesinde sosyal refahta artış yaşandı, örneğin bugün ülkede nüfusun yüzde 90’ı cep telefonu kullanıyor. Üstelik ülkede sosyal girişimlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar