“Mücadele tek bir haftayla sınırlı değil, her an her yerde”

“Mücadele tek bir haftayla sınırlı değil, her an her yerde”

2011 yılından beri hak temelli çalışmalar yürüten ve temel hedefi LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlara kalıcı ve kapsamlı çözümler üretmek olan Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’yle (SPoD) LGBTİ+ Danışma Hattı’nı ve Onur Haftası’nı konuştuk.

Öncelikle SPoD’u tanıyabilir miyiz?

Toplumun her alanında yaşanan ve özelde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet, baskı, sosyal dışlanma ve ayrımcılık durumlarıyla ilgili veri oluşturmayı ve bütün ayrımcılık biçimlerinin ortadan kalkmasına yönelik çalışmayı amaçlıyoruz. Bu hedefle; kilit meslek gruplarının bilgilendirilmesi ve önyargının azaltılması amacıyla eğitimler, hukuki, sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bunların yanı sıra özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve belediyelere eğitimler veriyor, seminerler, paneller, seçim kampanyaları düzenliyoruz.

PsikoSosyal destek alanında LGBTİ+ Danışma Hattı’nız var. Burada en çok hangi sorunlar dile getiriliyor?

LGBTİ+ Danışma Hattı, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim odaklı soru ve sorunlar için güncel, doğru ve güvenilir bilgiyi aktarmak amacıyla 2017’de kuruldu. Kapsamlı bir eğitim alan gönüllü ekibimiz tarafından LGBTİ+ danışanlara ayrımcılık ve şiddet, cinsel sağlık, cinsiyet uyum süreci, askerlik, açılma, ilişki zorlukları ve diğer hizmet ve kurumlar gibi konularda danışmanlık ve destek hizmeti veriliyor. Danışma Hattı’nda en çok duygusal destek konusunda başvuru alıyoruz. Ayrıca danışanları talepleri doğrultusunda hukuki danışmanlık, psikolojik destek ve sosyal hizmet gibi konularda SPoD’un ilgili çalışma alanlarındaki uzmanlara yönlendiriyoruz.

Onur Haftası bu sene 22-28 Haziran 2020 tarihleri arasında “Ben Neredeyim?” temasıyla düzenleniyor. Onur Haftası’nın öneminden ve bu sene belirlenen temanın ifade ettiklerinden bahsedebilir misiniz?

26 Haziran 1969’da New York’ta Stonewall Inn adlı barda, polisin yoğun baskısı ve şiddetine karşı, LGBTİ+’ların başlattığı direniş, birkaç gün içinde tüm şehirde ses getirdi ve büyüyerek devam etti. Geçtiğimiz yıl Stonewall’ın 50. yılını kutladık. Bu tarih tüm dünyadaki LGBTİ+’ların hak ve onuruna sahip çıkma mücadelesi açısından oldukça kıymetli. Türkiye’de de Onur Haftası, 1993 yılından beri Haziran’ın son haftasında gerçekleştiriliyor. Hafta, kolektif bir yapılanma olan Onur Haftası Komitesi tarafından organize ediliyor. Hafta boyunca panel, atölye, forum, parti gibi çeşitli etkinliklere yer veriliyor ve nihayetinde haziran ayının son pazar günü Onur Yürüyüşü gerçekleştiriliyor. Mücadele elbette ki tek bir haftayla sınırlı değil, her an her yerde. Onur Haftası ise daha özelde LGBTİ+’ların onurlarını kutladıkları, dertleştikleri, söyleştikleri, ürettikleri, yenilendikleri bir hafta oluyor.

Bu yıl 28’incisi düzenlenen Onur Haftasının teması, “Ben Neredeyim”. Yok sayılma, kimliksizleştirme, hafızasızlaştırma politikalarına, baskıya, şiddete, engellemelere karşı LGBTİ+’lar Türkiye’nin her yerinde onurlu mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Yürüdüğü sokakta, güvencesiz çalıştığı işte, dinlenmek için oturduğu parkta, cis-heteroseksist normların üstüne kurulu okullarda, hastanelerde, adliyelerde, kentin her köşesinde var olmaya çalışıyor. LGBTİ+’ların varlığı bu kadar gerçekken ve bu gerçekliği başta anayasal düzeyde olmak üzere yok saymaya çalışan bir sistem günden güne el artırıyorken “Ben Neredeyim” teması, sistemi bu sorunun cevabıyla yüzleşmeye çağırıyor. Soruyu sadece egemen olana da yöneltmiyor. Aslında birlikte yol yürüdüğü kişilere, LGBTİ+ hareketin kendisine, insan hakları mücadelesine, eşitlik ve özgürlük talebindeki tüm aktörlere de “Ben Neredeyim” diyor. Elbette ve belki de en çok bu soruyu kendine soruyor. “Ben Neredeyim” teması her anlamda bir düşünme, konuşma, birlikte eyleme alanı açıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar