Kuzey ve Güney Kutbu’nda aynı anda normalin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi

Kuzey ve Güney Kutbu’nda aynı anda normalin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi

Dünyanın her iki kutbunda da eş zamanlı olarak aşırı ısı olayları yaşanırken, Güney Kutbu’nun bazı bölgeleri ortalamadan 40 derece daha sıcak ve Kuzey Kutbu bölgeleri normalden 30 derece daha sıcak hava şartlarına sahne oldu.

Geçtiğimiz hafta bölge sonbahara yaklaşırken, Antarktika’daki hava istasyonları sıcaklık göstergeleriyle rekor kırdı. Concordia istasyonu, normal ortalamadan daha sıcak olarak -12,2C’yi görürken, kıyıdaki Terra Nova Üssü, 7 derece olan ısıyla donma noktasından çok uzaktı.

Colorado Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi yetkilileri, Kuzey Kutbu’nun normalden 10 derece daha sıcak olduğuna ve çevresindeki alanların erime noktasına yaklaştığına veya erime noktasına ulaştığına dikkat çekiyor.

Kutuplar aynı anda eriyor

Merkezde çalışan buz bilimcisi Walt Meier, iki kutbun karşıt mevsimler yaşadığını, kuzey ve güneyin aynı anda erimesinin daha önceleri görülmediğini belirterek, olağandışı bir olay olarak nitelendirdi.

Doğu Antarktika’daki Dome C-ii’deki sıcaklıkları izleyen Wisconsin Üniversitesi meteoroloğu Matthew Lazzara, -43 derece olan normal sıcaklığın geçen hafta -10 derece olarak kaydedildiğini söyledi. Bu ısının yaz mevsimi olarak bilenen Ocak ayı için normal olduğunu belirterek, Mart ayında yaşanmasını dramatik bir gelişme olarak değerlendirdi.

Her iki bilim adamı da, Antarktika’da yaşananların muhtemelen rastgele bir hava olayı olduğunu ve iklim değişikliğinin bir işareti olmadığını belirtti. Ancak bu sıcaklıkların tekrarlanması halinde endişe duyulacak bir gelişmeye işaret ettiğini ve küresel ısınmanın bir parçası olabileceğini öne sürdüler.

Isınma seviyesinin olağandışı olduğunu söyleyen Meier, geçen hafta Kuzey Kutbu’nun bir bütün olarak 1979-2000 yılları arasındaki ortalamadan 3,3 derece daha sıcak olduğunu açıkladı.

Buna karşılık, dünyanın genel sıcaklığı 1979-2000 yılları arasındaki ortalamanın sadece 0,6 derece üzerinde kaydedildi.

Meier, yaşanan durumun muhtemelen Pasifik’ten güneye doğru sıcak ve nemli havayla pompalanan ‘büyük bir atmosferik nehir’den kaynaklandığını öne sürdü.

Yüksek ısının yaşandığı geçen hafta, dünyanın geri kalanından iki ila üç kat daha hızlı ısınan ve iklim krizine karşı daha savunmasız olduğu kabul edilen Kuzey Kutbu’nda, Grönland kıyılarının kuzeyine ılık Atlantik rüzgarı geliyordu.

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Meier, dünyanın geri kalanıyla karşılaştırıldığına özellikle çok fazla ısınmayan güney kıtasının, Güney Kutbu’nda yaşanan ısısına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Şubat 2022’de, Antarktika deniz buzu boyutu, ortalamanın yaklaşık yüzde 30 altında olan 1,9 milyon kilometre kare ile en düşük seviyesine ulaştı.

Kaynak:

https://www.independent.co.uk/climate-change/news/antarctica-hottest-record-temperature-arctic-b2039931.html?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=IND_Morning_Headlines%2021-03-2022&utm_term=IND_Headlines_Masterlist_CDP

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar