Küresel ticaret yavaşlarken yeşil ürünlerin ticaret hacmi büyüyor

Küresel ticaret yavaşlarken yeşil ürünlerin ticaret hacmi büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, küresel ticaretin 2022 yılının ikinci yarısında yavaşladığı ancak çevre dostu ürünlere olan talebin güçlü istikrarını koruduğu belirtildi.

UNCTAD’ın hazırladığı en son Küresel Ticaret Güncelleme raporuna göre, kaynak kullanımını ve çevre kirliliğini azaltan ‘’yeşil ürünler’’ ticareti yılın ikinci yarısında yüzde dört büyüyerek 2022 yılında 1,9 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

“Yeşil ürünler, çevreyi korumanın ve iklim değişikliği ile mücadelenin anahtarı”

Küresel ticaret 2022 yılında 32 trilyon dolar olarak rekor bir değere sahipti, ancak kötüleşen ekonomik koşullar ve artan belirsizlikler arasında yılın son yarısında büyüme negatife döndü. 2023 yılının ilk yarısında ise durgunluğa girmesi bekleniyor. Bununla birlikte, yılın ikinci yarısında ticarette kullanılan ana para birimi olan ABD dolarının zayıflaması, sabitlenen nakliye maliyetleri ve daha az tedarik zinciri kesintisi gibi ‘’olumlu faktörlerin ticaret hacmini hızlandıracağı ön görülüyor.

Raporun yazarlarından UNCTAD ekonomisti Alessandro Nicita, ‘’Çevre dostu ürünler olarak da adlandırılan yeşil ürünler, çevreyi korumanın ve iklim değişikliği ile mücadelenin anahtarı olduklarından, ticaret hacimlerindeki artış gezegen için iyi bir haber’’ dedi.

Geçtiğimiz yıl iyi performans gösteren yeşil ürünler arasında özellikle elektrikli ve hibrit araçlar, plastik olmayan ambalajlar ve rüzgar türbinleri dikkat çekiyor.

UNCTAD’a göre ticaretin geleceği belirsizliğini koruyor. Ajans, bu belirsizliği körükleyen ve endişe yaratan konular arasında jeopolitik gerilimler, yüksek emtia fiyatları ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte rekor düzeydeki kamu borçlarını gösteriyor.

Yeşil büyüme devam edecek

İklim eyleminin ivme kazanmasıyla yeşil ürünlerindeki büyümenin hızlandığına dikkat çeken UNCTAD’ın en son yayınlanan Teknoloji ve İnovasyon Raporu, bu gelişmeleri ‘’yeşil teknolojik devrimin başlangıcı’’ olarak nitelendirdi.

Rapor, elektrikli otomobiller, güneş ve rüzgar enerjisi, yeşil hidrojen ve diğer çevre dostu teknolojiler pazarının 2030 yılına kadar dört kat artarak 2,1 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

UNCTAD raporu, gelişmiş ülkelerin yeşil teknolojilerle ilgili ekonomik fırsatların çoğunu yakalarken, gelişmekte olan ülkelerin geride kaldığı konusunda uyarıda bulundu. Uluslararası toplumu, küresel ticaret kuralları ve teknoloji transferleri yoluyla gelişmekte olan ekonomilerde ortaya çıkan yeşil ekonomileri desteklemeye çağırdı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar