“Kendimiz için değil, sosyal girişimcilik sektörü için çalışacağız”

“Kendimiz için değil, sosyal girişimcilik sektörü için çalışacağız”

Geçtiğimiz sene Yunus&Youth programına katılımıyla, uluslararası alanda kendini tanıtan Biryudumkitap’ın kurucusu Alparslan Demir, dünyanın dört bir yanındaki 2 binden fazla sosyal girişimcinin bir parçası olduğu YouthActionNet’in yeni kurduğu konseyde iki yıl boyunca Türkiye’yi ve Avrupa’yı temsil edecek. Demir ile Alumni Konseyi’ni ve programın Türkiye’deki sosyal girişimcilik sektörü için önemini konuştuk.

Öncelikle, uluslararası alandaki bu başarın için tebrikler. YouthActionNet®’in Alumni Konseyi’ni bize tanıtabilir misin?

YouthActionNet®’in Alumni Konseyi, IYF (International Youth Foundation) destekli programın dünyanın dört bir yanından seçtiği 11 sosyal değişim lideriyle bu yıl hayata geçirdiği bir organizasyon. Her birimiz farklı bir coğrafî bölgeyi, sosyal etki modelini ve ilgili programın farklı yıllarındaki mezunlarını temsil ediyoruz. Coach Foundation’ın desteğiyle kurulan bu konsey; YouthActionNet ağındaki 2 binden fazla sosyal girişimcinin öğrenme, düşünme ve karar alma süreçlerini yönetecek.

Konseyin hedefleri neler?

İlk dönemimizdeki görevlerimiz arasında bir topluluk hissiyatı oluşturma, program mezunu girişimciler arasında bağları güçlendirme var. Bunun dışında girişimcilerin sürekli öğrendiğinden emin olmak ve bilgi, yetenek ve fikir alışverişi yaparak girişimcilerimizi sürekli olarak güçlendirmeyi hedefliyoruz. IYF ise bu konseyin planlama ve iş birliği yapma hususunda söz vererek, hedeflerimize mevcut stratejimiz doğrultusunda ulaşmamız için savunuculuğumuzu yapacak. Böylece genç sosyal girişimcilerden oluşan kocaman bir ağ, yine genç sosyal girişimciler tarafından yönetilecek. IYF’nin bu tarafta arkamızda olmasının verdiği güvenle bu dönemde iyi işler başarılacağını düşünüyorum.

Türkiye’yi temsil edeceğin bu konseyin, ülkemizdeki sosyal girişimcilik sektörü için öneminden bahseder misin?

Dünyada yaratacağı etki bir yana, Türkiye için de bunun önemi bence büyük. YouthActionNet bünyesinde Türkiye’den 50 girişimci var. Bilgi Üniversitesi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri bu program kapsamındaydı. Global Fellowship programında ise benden başka sadece üç global fellow daha vardı. Bir sonraki programlarda Türkiye’den daha çok sosyal girişimcinin bu ağa dahil olması mühim. 2018’de ABD’deki programda öğrendiklerim ve program mezunlarına sunulan imkânlar inanılmazdı. Bir örnek olarak görülüp, yeni uluslararası programlarda Türkiye’den daha fazla başvurunun olmasını istiyorum. Belki, Türkiye’de yeni bir sosyal girişimcilik programın başlamasına ön ayak oluruz. Bu konseyle birlikte ben Avrupa’yı temsil ediyorum, elbette Avrupa’nın yanında Türkiye’deki mezunların da bu ağ içinde aktif olması için elimden geleni yapacağım.

Konseyde sosyal girişimcilik sektörüyle ilgili hangi sorunun özellikle altını çizmeyi planlıyorsun?

Türkiye’de ve dünyada sosyal girişimcilerin çoğunda gözlemlediğim bir problem var. Bazı programların yalnızca gösteri amaçlı olduğu ve devamlılığı olmadığı aşikâr. Ancak, YouthActionNet gibi bir program kesinlikle bunların dışında tutmalıyız.  Bu programda sosyal girişimciler olarak tek sorumluluğumuz mevcut girişimimiz üzerinde çalışmak değil. Biz sosyal girişimciliği teşvik etmek ve sosyal girişimcilerle iletişimde olmak, iş birlikleri kurmak, sosyal etki modellerimizi geliştirmek ve sosyal girişimleri ihraç etmek için çalışacağız. Bu konularda zayıflık görüyorum ve bu konuyu dert ediyorum. Bu yüzden karar mekanizmalarında bu konuyu defaatle dile getireceğim.

Konseyle ilgili eklemek istediğin bir şey var mı?

Son olarak, vakıf başkanımız ve CEO’muz Susan Reichle’ın konseyle alakalı şu sözlerini eklemek isterim. Hem dünyadaki hem Avrupa’daki sosyal girişimciler için heyecanlı ve güzel bir süreç bizi bekliyor.

“Topluluğumuz, her kıtayı ve etki alanını kapsayan yüzlerce olağanüstü genç liderlerle müthiş bir bilgi ve uzmanlık gövdesini temsil ediyor. YouthActionNet Alumni Konseyi ile kendini sosyal etkiye adamış daha güçlü bir ağ kurarak topluluğumuzun sürdürülebilir olmasını ve büyümesini umuyoruz.”

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar