Karbondioksit yiyen bakteri küresel ısınmaya çare olabilir

Karbondioksit yiyen bakteri küresel ısınmaya çare olabilir

Bilim insanları Sicilya yakınlarındaki volkanik bir adada karbondioksiti şaşırtıcı bir hızla yiyen yeni bir siyanobakteri türü keşfetti.

Geçtiğimiz yıl küresel sera gazı emisyonlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması neticesinde birçok dünya lideri ve bilim insanı iklim hedeflerinin yerine getirilmesine yardımcı olmak için karbon yakalama ve yeraltında depolama teknolojilerine ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.

Bazı bilim insanları bu alanda doğanın güçlü çözümler sağlayabileceğini düşünüyor. Çevremizde bulunan, çıplak gözle görülemeyen minik organizmalar olarak tanımlanan bakterilerin, karbon yakalama ve iklimi olumlu yönde etkilemede hayati bir rolü var. Bu organizmalar aynı zamanda tozlaştırıcı popülasyonlarındaki büyük düşüş gibi benzer çevresel sorunların üstesinden gelmek için de kullanılabilir.

ABD’deki Harvard ve Cornell Üniversiteleri ve Sicilya’daki Palermo Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, İtalya’nın Vulcano adası yakınlarındaki volkanik kaplıcalarda keşfedilen bu yeni türün karbondioksiti bilinen diğer siyanobakterilerden çok daha hızlı biyokütleye dönüştürdüğünü açıkladı.

Uzmanlar, yeni keşfedilen siyanobakterinin atmosferdeki fazla karbondioksiti yakalamak için kullanılabileceğine inanıyor.

Siyanobakteriler sadece su, hava ve güneş ışığında yaşam sürdürmek için kullandıkları yetenekli mekanizmalarıyla dikkat çeken organizmalar olarak karbondioksit ve azotu organik moleküllere dönüştürebiliyor. Enerji elde etmek için fotosentezi kullanan ve bu süreçte büyük miktarlarda karbon yakalayan ve bunu yakıtlar gibi faydalı kaynaklara dönüştürebilen ‘’doğanın küçük simyacıları’’ olarak tanımlanıyor.

İlk olarak eylül ayında İtalya’da keşfedilen bakteri, şubat ayında ABD’nin Kolorado eyaletindeki Rocky Dağları’nda karbondioksit seviyesi yüksek olan kaplıcalarda tespit edildi. Araştırmacılar, bakterilerle ilgili tüm verilerin yayınlanacağını ve DNA dizilimlerini bakteri örnekleriyle eşleştiren canlı bir veritabanının diğer bilim insanlarının kullanımına sunulacağını açıkladı.

Karbondioksit toplamaya yardımcı olabilir

Bilim insanları, iklim değişikliğiyle mücadelede büyük ölçekli karbon yakalama ihtiyacına dikkat çekiyor. Bunun da potansiyel olarak yeni teknolojilerle veya orman alanları, turbalıklar ve topraklar gibi mevcut doğal ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesi yoluyla gerçekleştirilebileceğini söylüyor.

‘’Mikroplarla ilgili güzel olan şey, kendi kendilerini bir araya getiren mekanizmaya sahip olmaları’’ diyen araştırmacılar, atmosferden karbondioksit yakalamaya yönelik birçok kimyasal yöntemde bu özelliğin bulunmadığının altını çiziyor.

Yeni bakterinin dikkat çeken bir diğer özelliği suda batması ve bu da yakaladığı karbondioksiti toplamaya yardımcı olabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, karbondioksit tutan büyük havuzların inşa edilebilmesi yoluyla yararlı bir tür biyoplastik üretiminin de mümkün olabileceğini düşünüyor.

Karbon yakalamak için bakterilerden yararlanmanın, doğrudan hava yakalama (Direct Air Capture-DAC) teknolojilerini kullanmaktan daha uygun maliyetli ve kolay ölçeklenebilir olacağı belirtiliyor. Ancak bakterinin sihirli değnek olmadığını vurgulayan araştırmacılar, iklim değişikliği ve karbon yakalama konusundan herkese uyan tek bir çözüm olmadığının altını çiziyor.

Mikropların karbon yakalama potansiyelleri ile birlikte çok sayıda başka çevresel faydaları da olabilir. Örneğin Kanada’da yakın zaman önce yapılan bir araştırmaya göre, ölmekte olan bal arısı popülasyonlarının yeniden canlandırılmasına yardımcı olabileceği öne sürülüyor.

Son yıllarda genetik mühendisliği alanında çalışan bilim insanları, karbondioksit yakalamak için bakteri kullanma düşüncesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yakın zaman önce yapılan bir inceleme, bakterilerin karbondioksit tutma yanında, yararlı kimyasallar üretmek için de kullanılabileceğini ortaya koydu.

Sonuç olarak, bilim insanları karbondioksiti yönetmek için kullanılan modifiye edilmiş bakterilerin gezegenimizi daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olabileceğinden umutlu.

Kaynak:

https://www.bbc.com/future/article/20230829-the-bacteria-that-can-capture-carbon

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar