Işıkla karbondioksit yakalamanın yolu bulundu

Işıkla karbondioksit yakalamanın yolu bulundu

Küresel ısınmaya karşı çalışmalar yürüten Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zurich) araştırma ekibi, ışığın gücünden yararlanan yeni bir karbon yakalama çözümü geliştirdi.

Bu yenilikçi yaklaşım, sıcaklığa veya basınca dayalı olarak geleneksel karbon yakalama yöntemlerine göre çok daha az enerji kullanıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir bir yol sunan süreç, gezegenin geleceği için önemli sonuçlar doğurabilir.

Birleşmiş Milletler’e göre, iklim hedeflerine ulaşmak için atmosferden karbondioksit emisyonlarının yakalanması meselesi hayati önem taşıyor. Bunu büyük ölçeklerde gerçekleştirmek için sürdürülen çabalar devam ediyor. Ancak bu teknoloji pahalı ve çok fazla enerjiye gereksinim duyuyor.

ETH Zurich ekibi tarafından geliştirilen yeni yöntem, karbondioksiti (CO2) bir karışımdan çekip almak için ışık ve ışıkla tetiklenen özel molekülleri kullanıyor. 

Bilim dünyası, onlarca yıldır karbondioksiti yakalaması hedeflenen teknolojiler üzerinde çalışıyor. Halihazırda dünyada genelinde 30 ticari karbon yakalama projesi faaliyette.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde Elektrokimyasal Enerji Sistemleri profesörü olan Maria Lukatskaya ve meslektaşları, karbondioksitin asidik ve alkali bir çözelti içerisinde farklı biçimler almasına dayanan yeni bir karbon arındırma tekniği geliştirdiler.

Karbondioksit, asidik ve alkali çözeltilerde farklı biçimler alır. Yeni süper hızlı karbon arındırma tekniği, ışık aracılığıyla asitlik oranını değiştirmenin bir yolunu buldu ve bundan geniş ölçekte faydalanmanın yollarını araştırıyor.

Araştırmacılar, sürecin güneş ışığı ile çalışması gerektiğini belirtiyor. Asitliğin tersine çevrilmesi saniyeler ila dakikalar içinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla, döngü ısıya dayalı yaklaşımlara göre oldukça hızlı.

ETH Zurich Elektrokimyasal Sistemleri profesörü Maria Lukatskaya liderliğindeki çalışma, American Chemical Society (ACS) dergisinde yayımlandı.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/innovation/researchers-use-light-reactive-molecules-to-capture-carbon-dioxide

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar