IPCC-60 toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi

IPCC-60 toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC-60) 60. Oturumu 16-19 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

IPCC platformu, insan kaynaklı iklim değişikliğini, potansiyel etkilerini, uyum ve azaltım seçeneklerini anlamaya yönelik bilimsel, teknik ve sosyo -ekonomik bilgileri kapsamlı, objektif, açık ve şeffaf bir şekilde değerlendirmek amacıyla Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve BM Çevre Programı (UNEP) tarafından 1988 yılında hayata geçirildi.

IPCC, yeni araştırmalar yapmak ve iklimle ilgili verileri izlemek yerine, yayımlanmış hakemli bilimsel ve teknik literatüre dayalı iklim değişikliği hakkındaki bilgilerin durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıyor. Bu çalışmaların çıktıları, uluslararası iklim değişikliği müzakerelerine önemli girdiler sağlıyor.

IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nün ilk oturumuna IPCC Başkanı Prof. Dr. Jim Seka, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş müzkerecisi Fatma Varank, İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ve IPCC Sekreteri Dr. Abdalah Mokssit katıldı.

Gelecekte yapılacak olan IPCC çalışmalarının belirlenmesi açısından büyük bir öneme sahip olan IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nün ilk oturumu 195 ülkeden 400’den fazla delegenin katılımıyla gerçekleşti.

İklim değişikliği farkındalığının geliştirilmesi ve iklim eylemini desteklemek konusundaki başarılara değinen Jim Skea, bu alanda yapılan çalışmaların karalarda, okyanuslarda ve kriyosferde değişen iklimin etkileri sebebiyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu belirtti. 

Son zamanlarda yapılan çalışmalara da değinen Skea, çalışmaların iklim değişikliğinin etkilerinin bölgelere, ekosistemlere ve sektörlere ışık tuttuğunu ve bu etkilerin acil eylemlerle ele alınması gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden olan Akdeniz Havzaası’nda bulunan ülkemizin 1,5C sıcaklık artışının etkilerini şimdiden yaşamakta olduğunu belirten Fatma Varank, ülkemizin iklim değişikliği sebebiyle sıklık ve şiddeti gün geçtikçe artan afetlerle mücadele ettiğini belirtti. Özellikle Karadeniz bölgesindeki taşkınlar ve sellerin, Akdeniz bölgesindeki orman yangınlarının, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kuraklığın ülkemizde iklim değişikliği bağlamında yaşanan başlıca afetler olduğunu ifade etti.

2030 yılı itibarıyla emisyon azaltım hedeflerimizi iki katına çıkardık diyen Varank, ‘bu hedefimizi ekonomi geneline yayarak, enerji, sanayi, ulaştırma, tarım, bina, atık ve ormancılık sektörlerinde kararlı bir iklim eylemi yürütmekteyiz’ sözleriyle hedefleri özetledi.

195 üye hükümetin delegelerini bir araya getiren ve dört gün süren IPCC-60 toplantısının 7. Değerlendirme Döngüsünde, yeni döngü oturumu için bilimsel raporların sayısı ve içeriği ve yapılacak çalışmaların kapsamı belirlendi. IPCC’nin yapacağı yeni çalışmaların planlaması yapıldı.

https://www.ipcc.ch/2024/01/15/ipcc-60/

https://sdg.iisd.org/events/60th-session-of-the-ipcc-ipcc-60/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar