İnsanlığa yeni armağan: Böbrek sağlığını monitörleyen giyilebilir ultrason cihazı

İnsanlığa yeni armağan: Böbrek sağlığını monitörleyen giyilebilir ultrason cihazı

Mesane ve böbrek sağlığını izlemek üzere Massachusetts Institute of Technology (MIT) bilim insanları tarafından tasarlanan giyilebilir cihaz, vücudun derinlerindeki kanser hücrelerinin erken teşhisine yönelik olarak uygulanabiliyor.

Yeni cihaz, mesane veya böbrek rahatsızlığı olan hastaların bu organlarının düzgün çalışıp çalışmadığını daha kolay takip etmelerine yardımcı olabiliyor.

Bir ultrason operatörüne veya jel uygulanmasına ihtiyaç duymayan yeni tasarım, vücuttaki organları görüntüleyebilen, yama şeklinde giyilebilir bir ultrason monitörü olma özelliğine sahip.

Yeni yaklaşım aynı zamanda ultrason dizisinin konumunu değiştirerek ve sinyalin frekansını ayarlayarak vücuttaki diğer organları izlemek için de uyarlanabilir.

MIT Media Lab’de doçent ve çalışmanın baş yazarı olan Canan Dağdeviren, ‘’Vücudumuzda taşıdığımız birçok hastalığın tanımlanmasını yapabilen yeni bir platform’’ olduğunu belirtti.

Projeyi, pandemi sırasında böbrek kanseri teşhisi konulan ve kanser nedeniyle sol böbreğini kaybeden kardeşine ithaf ettiğini aktardı.

Nature Electronics bilim dergisinde yayımlanan makalenin baş yazarları arasında MIT araştırma bilimcisi Lin Zhang, MIT elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanında yüksek lisans öğrencisi olan Colin Marcus ve Xi’an Teknoloji Üniversitesi’nde profesör olan Dabin Lin yer alıyor.

Giyilebilir monitörleme cihazları

Dağdeviren’in liderliğindeki esnek, giyilebilir elektronik cihazlar tasarlama konusunda uzmanlaşmış laboratuvarı, yakın zamanda önce sütyene yerleştirilebilen ve meme kanseri taramasında kullanılabilen bir ultrason mönitörü geliştirdi.

Yeni çalışmada ekip, cilde yapışabilen ve vücutta bulunan organların görüntülerini alabilen giyilebilir bir yama geliştirmek için benzer bir yaklaşımla yola çıktı.

Araştırmacılar, ilk deneme olarak Dağdeviren’in birkaç yıl önce böbrek kanseri teşhisi konan küçük erkek kardeşinden ilham alarak mesaneye odaklanmaya karar verdiler.

Dağdeviren yaptığı açıklamada, ‘’Milyonlarca insan mesane disfonksiyonu ve buna bağlı hastalıklardan yakınıyor. Mesane hacminin takibi, böbrek sağlığı ve buna bağlı sağlıklı yaşamı değerlendirmenin etkili bir yoludur’’ diyor.

Canan Dağdeviren’in MIT Media Lab’deki ekibiyle birlikte geliştirdiği cihaz, hastaların evde kolaylıkla kullanabilecekleri giyilebilir bir alternatif sunuyor ve erken teşhiste önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çalışmanın başlangıcında araştırmacılar çeşitli vücut kitle endekslerine sahip olan 20 hastayı gözlem altına aldı. Denekler önce dolu, ardından kısmen boş ve daha sonra tamamen boş bir mesaneyle görüntülendi.

Yeni yamadan elde edilen görüntülerin kalitesinin geleneksel ultrasonla alınanlara benzer olduğu ve vücut kitle endeksinden bağımsız olarak deneklerin tamamında sonuç verdiği saptandı.

Araştırmacılar elde edilen verileri izlemek için ultrason dizilerini tıbbi merkezlerde kullanılan türde ultrason makinesine bağlayarak görüntüleme sağladılar. Ancak MIT ekibi halihazırda görüntüleri takip etmek için kullanılabilecek, akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir cihaz üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

MIT araştırma ekibi pankreas, karaciğer veya yumurtalıklar gibi vücuttaki diğer organları da görüntüleyebilmek için kullanılacak ultrason cihazları geliştirmeyi umuyor.

Kaynak:

https://news.mit.edu/2023/ultrasound-patch-can-measure-how-full-your-bladder-is-1116

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar