imece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ Temalı 3. Destek Programı’nın kazananları belli oldu

imece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ Temalı 3. Destek Programı’nın kazananları belli oldu

Zorlu Holding’in ana partnerliğinde, İTÜ Çekirdek’in stratejik partnerliğinde gerçekleştirilen imece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ temalı 3. Destek Programı kapsamında düzenlenen kuluçka programına katılmaya hak kazanan takımlar belli oldu.

imece’nin 30 Nisan’da çağrısı açılan  “Eşitsizliklerin Azaltılması” temalı 3.Destek Programı’na, 37’si engellilere, 25’i mültecilere, 98’i dezavantajlılık yaşayan diğer gruplara odaklanan 160 proje başvurdu. Türkiye’nin 19 şehrinden farklı alanlardan gelen başvurular; sosyal girişimcilik odaklı yenilikçi çözüm önerileri içeriyordu. Yapılan başvurular arasından seçilen 18 sosyal girişim, etki modellemeden iş geliştirmeye farklı konularda mentorluk ve eğitim aldıkları üç günlük bootcamp sürecinden geçti. Bu girişimlerden yedisi, üç takımın seçileceği jüri gününde projelerini sunma fırsatı elde etti.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, UNHCR Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü Geçim Kaynakları Müdürü Damla Taşkın, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Alternatif Yaşam Derneği Başkanı Ercan Tutal ve Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül’den oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda seçilen ROOT(Birlikte), BlindLook ve Ecording imece ve İTÜ Çekirdek ortaklığındaki kuluçka programına katılmaya hak kazandı. Seçilen her bir girişimciye Zorlu Holding tarafından 60 bin TL değerinde hibe, İTÜ Çekirdek’te çalışma alanı, İTÜ Çekirdek’ten girişimcilik eğitimi, imece’den sosyal etki eğitimi, üç ay boyunca kapsamlı mentorluk, yerel ve global ağlara, faydalanıcılara ve müşterilere erişim imkânları sunulacak.

Etkinliğin önemini dile getiren Zorlu Holding ve imece Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “Bu bir sürecin sonu. Biz sürecin sonundaki kutlamayı insanların buluşma yeri olması amacıyla bu şekilde yapıyoruz. Ne mutlu ki, organizasyonun daha ilk dakikalarında üç tane birbirleriyle iletişime geçen girişimci ve şirket yöneticisi görebildim. Onlar böyle bir organizasyonla bir araya gelerek kendi aralarında iletişim ağını büyütmeye devam edebiliyorlar şeklinde bakıyoruz. İmece, insanların birbirini dinleyebildiği, fikirlerin beraberce beslendiği bir platform. Farklı şirketlerin yöneticilerinin, farklı girişimcilerin burada bir problem için beraber yürümeye karar vermeleri bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Kazanan sosyal girişimler belli oldu

ROOT (Birlikte), Türkiye’de 11-17 yaş arasındaki mülteci ve yerli çocukların birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlayan oyun geliştiriyor. 3,9 milyon mültecinin olduğu Türkiye’de okul çağında olan Suriyeli çocuk sayısı yaklaşık olarak 865 bin civarında ve 2018-2019 eğitim yılı için tahmin edilen okullaşma oranı yüzde 65. Arapça ve Türkçe tasarlanan oyun, çocukların birbirlerini ve kültürlerini daha yakından tanıyarak kaynaşmalarını, empati ve diyalog kurmalarını ve sosyal yönlerinin güçlenmesini sağlıyor. Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülebilir kalkınma için ilan edilen 17 Küresel Hedeften “Eşitsizliklerin Azaltılması” ve “Nitelikli Eğitim” hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütüyor.

Root ekibi duygularını ve bundan sonraki hedeflerini şöyle ifade etti: “Root kendi kaynaklarıyla proje üreten bir ekip. Daha önce de farklı masa oyunlarımız olmuştu ama imece’yle beraber onların sahip olduğu geniş iletişim ağına sahip olmak istiyoruz. Türkiye’de şu ana kadar 25 bin çocuğa ulaştık. imece’yle beraber biz Türkiye’deki 1,1 milyon çocuğa erişmek istiyoruz. Bizi en çok mutlu eden ise evde arkadaşlarımızla düşündüğümüz fikrin ete kemiğe bürünüp ürün haline gelmesi ve insanlar tarafından desteklenmesi bizi çok mutlu ediyor. Böylece toplum için bir şeyler yapmak için motivasyonumuz giderek artıyor.”

BlindLook, yemek yemenin önemli bir sosyalleşme aracı olduğu Türkiye’de restoranları ve menüleri görme engelliler için erişilebilir kılıyor. Girişim, engelli bireylerin yemek deneyimlerindeki bağımlılığı ortadan kaldırmayı, çevrelerindeki restoranlardan haberdar olmalarını, sosyal hayata katılımı artırmayı amaçlıyor. BlindLook ekibi, erişilebilir mekan rehberi, restorana ulaşmak için yetersiz kalan navigasyon yönlendirmelerinin yerine erişilebilir yol tarifleri ile ulaşımı yönlendirme ve dijital olarak erişilebilir menü ile sipariş sürecini özgürleştirme imkanları sunuyor. Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülebilir kalkınma için ilan edilen 17 Küresel Hedeften “Eşitsizliklerin Azaltılması” ve “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütüyor.

BlindLook ekibi duygularını şöyle ifade etti: “İlk olarak imece’yle kazanacağımız iletişim ağı çok önemli. İşimiz daha hızlı büyütmek için bize çok fazla desteği olacak 60 bin TL işin ödül kısmı ama yeni bir girişim olduğumuz için bize can suyu gibi gelecek bir miktar. imece’nin bir parçası olmak, imece girişimi olarak anılmak bile gerçekten çok kıymetli. Bunu yaşadığımız için çok mutluyuz.”

Ecording, kırsal bölgelerde kadınların hazırladıkları tohum toplarını drone ile fırlatıp, ulaşılması zor alanları ağaçlandıran girişim iklim değişikliği ve kadın istihdamı konularına aynı anda çözüm geliştiriyor. 2003’te günde 10 bin kişi olan zorla yerinden edilen insan sayısı 2017’de günlük 44 bine yükseldi. İklim değişikliği sebebiyle göç etmek zorunda kalacak insanların sayısının, 2050 yılında 200 milyon kişiye varacağını öngörüyor. Çevre bilincini artırmayı hedefleyen girişim, iklim değişikliği ve kadın istihdamı konularına aynı anda çözüm geliştiriyor. ecording ekibi, iklim değişikliği sorunlarıyla karşı karşıya kalan kırsal bölgelerde yaşayan kadınların hazırladıkları tohum toplarını drone ile fırlatıp, ulaşılması zor alanları ağaçlandırıyor. Geleneksel yöntemler yerine ecoDrone ile yapılan ağaçlandırma çalışmaları, altı kat daha fazla ve 12 kat daha hızlı tohum ekimi imkanı sağlayarak ağaçlandırma maliyetlerini de düşürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından sürdürülebilir kalkınma için ilan edilen 17 Küresel Hedeften “Eşitsizliklerin Azaltılması” “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Karasal Yaşam” hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütüyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar