İklim krizi karşısında ülkeler verdiği sözleri tutmuyor

İklim krizi karşısında ülkeler verdiği sözleri tutmuyor

COP27’de Germanwatch, NewClimate Institute ve CAN International’ın katkılarıyla hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI), 2023 Kasım ayında yayımlandı. Ulusal ve uluslararası iklim politikalarının şeffaflığını sağlamak için tasarlanan araç; sera gazı emisyonları, yenilenebilir enerji, enerji kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim koruma performanslarını değerlendiriyor.

AB’nin iklim performansını karşılaştırmak için standartlaştırılan CCPI endeksine göre, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 92’sini oluşturan 59 ülke değerlendirildi. Bu endekse göre ülkeler, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyulan iklim politikalarını uygulamada sınıfta kalıyor.

Küresel düzeyde endeks sonuçlarına gelin hep beraber yakından bakalım:

Sonuçlara göre, dünyanın en büyük 59 yayıcısından hiçbiri 1,5 derece yolunda değil. Hiçbir ülke iklim değişikliğini önlemek amacıyla yeterince çaba göstermediği için listede birinci, ikinci veya üçüncü sıra yer alamadı.

İklim politikalarında öncü ülke olan Danimarka, derecelendirmede “yüksek” ulusal ve “çok yüksek” uluslararası iklim politikasına sahip tek ülke.  İlk üç sırada yer alabilmesi için enerji verimliliğinde başarılı uygulamalara ihtiyacı var.

İsveç, Şili, Fas ve Hindistan CCPI’de tutarlı bir şekilde iyi performans gösterdi.

En kötü performansı gösteren ülkeler ise petrole bağımlı olan İran, Suudi Arabistan ve Kazakistan. Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında kişi başına en yüksek seragazı emisyonuna sahip.

Çin, geçen yıla göre 13 sıra düşerek “çok düşük” kategorisinde yer aldı. ABD ile birlikte dünyanın en büyük yayıcılarından biri.

Türkiye’nin performansı düştü

2021 yılında Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye, 2053’te net sıfır olacağını duyurmuştu. Endekse göre bu hedefe ulaşabilmek için güçlü eylemler alınmadı.

CCPI’ye göre, Türkiye bu yıl altı sıra gerileyerek 47. sıraya yerleşti ve endekste düşük performans gösteren ülke olarak yer aldı.

Seragazı Emisyonları ve Enerji Kullanımı alanlarında düşük puanlanan Türkiye’nin, yenilenebilir enerjide yüksek, iklim politikalarında ise puanı çok düşük.

CCPI, ayrıca Türkiye’nin iklim eyleminde şeffaflıktan yoksun olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak:

https://ccpi.org/#:~:text=CCPI%202023%3A%20Results,1&text=The%20Climate%20Change%20Performance%20Index,of%20global%20greenhouse%20gas%20emissions.

https://yesilgazete.org/2023-iklim-degisikligi-performans-endeksi-aciklandi-turkiye-dusuk-performans-ile-son-siralarda/

https://www.ekoiq.com/yeni-rapor-ulkelerin-iklim-taahhutlerinin-yeterince-guclu-olmadigini-gosteriyor/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar