İklim krizi etkisiyle her yıl yaklaşık 900 bin iş imkanının yok olabilir

İklim krizi etkisiyle her yıl yaklaşık 900 bin iş imkanının yok olabilir

Deloitte tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Amerika’nın iklim değişikliği konusundaki yetersiz eylemleri 2070 yılına kadar ekonomisine 14,5 trilyon dolara mal olabilir.

Deloitte Ekonomi Enstitüsü tarafından yayınlanan yeni raporda, önümüzdeki 50 yıl içinde hızlı ve etkin sıfır karbon eylemleri hayata geçirilirse ABD ekonomisinin 3 trilyon dolar kazanabileceği açıklanıyor. Nesilde bir kez gerçekleşen bu dönüşüm, 2070 yılına kadar ABD ekonomisine yaklaşık 1 milyon iş imkanı daha sağlayabilir.

Deloitte ABD CEO Yardımcısı Alicia Rose; “Deloitte Ekonomi Enstitüsü Dönüm Noktası raporu, iklim krizinden kaynaklanan önemli kayıpları önlemek ve ABD için daha dinamik, müreffeh bir ekonomi yaratmak için düşük emisyonlu büyüme üzerine yeni bir sanayi devriminin gerçekleştirilmesini ortaya koyuyor” dedi.

İklim krizi etkisiyle her yıl yaklaşık 900 bin iş imkanının yok olabilir

Araştırmalar, iklim değişikliğini yavaşlatma mücadelesinin yalnızca umut verici bir hedef olmadığını, aynı zamanda ABD için ekonomik bir zorunluluk olduğunu gösteriyor.

Deloitte’nin analizi yüzyılın sonuna doğru küresel ısınmanın 3 santigrat dereceye ulaşması durumunda, ekonomik zararların büyüyerek ve birleşerek ülkedeki her sektörü ve bölgeyi etkileyeceğini öne sürüyor. Bu şartlarda yaşanacak ısı stresi, yükselen deniz seviyeleri, hasarlı altyapı ve azalan tarımsal üretkenlik nedeniyle insanların yaşaması ve çalışmasının zorlaşacağı belirtiliyor. İklim değişikliği konusunda alınan yetersiz önlemlerin 50 yıl içinde ABD ekonomisine 14,5 trilyon dolara mal olabileceği ve bu ölçekte bir kaybın, GSYİH’nın yaklaşık yüzde 4’üne eşdeğer olduğu açıklanıyor. Ayrıca iklim hasarı nedeniyle her yıl yaklaşık 900 bin iş imkanının yok olabileceğine işaret ediliyor.

Düşük emisyonlu bir ekonomiye geçiş, ABD’nin temiz enerji sistemlerine ve yeni teknolojilere yönelik yatırımlarını hızlandırmasını gerektiriyor. Yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen gibi temiz enerji sektörlerindeki genişlemeyle yeni iş sahalarının ortaya çıkacağı belirtiliyor. Ayrıca Deloitte’nin araştırmasında, kontrolsüz iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerin en çok kazanımı elde edeceği öne sürülüyor.

ABD iklim geçişi için kritik aşamalar:

  1. 2025 hedeflenerek, kamu ve özel sektör yenilenebilir enerjiye geçiş için hızlı ve cesur kararlar alıyor. Bu kararlar, mobilite, sanayi ve gıda sistemlerinde paralel ve senkronize ilerlemeler sağlayan depolama ve iletim gibi elektrik değer zincirinin dönüştürülmesini içeriyor.
  2. Net sıfıra doğru hızlanma, 2026 -2040 yılları arasında, politika, enerji sistemleri, yatırım öncelikleri ve tüketici davranışlarında büyük ekonomik değişimlere işaret ediyor.
  3. Dönüşümün faydalarının maliyetleri aştığı bir dönüm noktası olan 2041-2050 arasında, yüksek emisyonlu endüstrilerin karbondan arındırılması tamamlanıyor. Sürdürülebilir teknolojilerin maliyetlerinin azalacağı, daha kapsamlı net ekonomik kazançların elde edileceği öne sürülüyor.
  4. 2050 ve sonrasında, ABD ekonomisi kökten bir dönüşüm geçirerek, çekirdek endüstrilerde küresel olarak daha rekabetçi hale geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, bu dönüşümü en düşük maliyetle gerçekleştirecek teknolojiye, sermayeye, altyapıya ve nitelikli işgücüne sahip olduğu vurgulanıyor.

Araştırmaya göre, hükümetler ve endüstriler düşük emisyonlu büyümeye yatırım yaptıkça, ABD ekonomisinin tek nesilde olağanüstü kazançlar elde edebileceği belirtiliyor.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar