İklim finansmanında Kamu-Özel-Hayırsever ortaklık modelinin önemli rolü

İklim finansmanında Kamu-Özel-Hayırsever ortaklık modelinin önemli rolü

Dünya Ekonomik Forumu’ nun (WEF) yeni araştırması, özel-kamu-hayırseverlik kurumları arasında yapılacak ortaklıkların olumlu bir domino etkisi yaratarak emisyonları hızla azaltılabileceğini ortaya koyuyor.

‘’The Role of Public-Private-Philanthropic Partnerships in Driving Climate and Nature Transitions’’ adlıyla yayımlanan yeni rapora göre, dünyanın net sıfıra ulaşması ve doğayı yeniden canlandırabilmesi için her yıl 3,5 trilyon dolar ek yatırım ihtiyacı var. Kamu ve özel sektör iş birlikleri çerçevesinde yapılacak olan hayırseverlik girişimleri bu ihtiyaç açığının kapatılmasına yardımcı olabilir.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araştırmasına göre, iş dünyası, hükümet ve hayırseverlik kuruluşlarının ortak projelerinden gelen toplam finansman yetersiz. Halihazırdaki miktar 2025 yatırım ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 6’sını karşılayabilir.

Buna ek olarak, hayırseverlik bağışları toplamının sadece yüzde 2’si iklimi hafifletmeye yönelik faaliyetlere akıyor.

WEF’in raporu eylem önceliklerini sıralıyor

Rapor, özel ve kamu sektörü kuruluşları arasındaki ortaklıkların hayırseverlikten alacağı güdümle nasıl olumlu bir domino etkisi yaratabileceğini, emisyonları hızlı bir şekilde azaltabileceğini ve adil bir geçişi mümkün kılabileceğini gösteriyor.

Mc Kinsey ile ortak geliştirilen raporda örnek vaka incelemeleri arasında dünya genelinde 15 milyon hektar mangrov alanının korunmasını güvence altına alan Mangrove Breakthrough küresel koalisyonu yer alıyor.

WEF Genel Müdürü Gim Huay Neo, ‘’Ortaklıkların etkin bir şekilde çalışabilmesi için çeşitli paydaşların çözüm bulmak amacıyla kolektif ve bireysel uzmanlıkları ve kaynakları bir araya getirmek üzere birlikte çalışmaları gerekir’’ dedi.

Yeni rapor, net sıfır ekonomiye doğru yol alırken ortaya çıkabilecek pek çok kritik değişimin kaçınılmaz olarak maliyetli olacağını ortaya koyuyor.

Rapor ayrıca, özel ve kamu aktörlerinin hayırseverlik çabalarına katılmasının, net sıfıra geçişin önünü açmak ve doğayı yeniden canlandırmak için stratejik bir yaklaşım sunduğuna dikkat çekiyor.

Çevik ve riske toleranslı yapısıyla bilenen hayırseverlik, erken aşama finansman sağlama yoluyla daha geniş yatırımları harekete geçirerek en adil sonuçların elde edilmesinde önemli rol oynuyor.

Başka bir anlatımla, hayırsever-kamu-özel ortaklık modeli, kritik finansman ve bilgi boşluklarını kapatmak için üyelerinin kolektif gücünü kullanıyor ve sürdürülebilirliğe daha hızlı geçişi hızlandıran sermaye yapıları üretiyor. 

Geçtiğimiz yirmi yıl içinde iklim ve doğa odaklı 50’den fazla hayırsever-kamu-özel sektör ortaklığının ortaya çıkması, iklim finansman engellerinin aşılmasında atılan ilk adımların kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Kamu-Özel-Hayırsever ortaklık modelinin dört başarısı: 

·      40’tan fazla ortağı olan Mangrove Breakthrough Koalisyonu, dünya genelindeki mangrovları korumak ve restore etmek için önümüzdeki yıl içinde 50 ila 100 milyon dolar arasında bir bütçeyi harekete geçiriyor.

·      Siyasi liderleri, özel şirketleri ve finansal kurumları bir araya getiren on yıllık Power Africa ortaklığı, Sahra Altı Afrika’da 37,5 milyon insanın enerjiye erişimini artırırken, 14 bin megavatlık temiz enerji projesini tamamladı.

·      Latin Amerika ve Karayipler’de arazi bozulmasını yeniden yapılandırmak için 150 ortağı bir araya getiren Girişim 20×20, bölgedeki restorasyon çabalarını hızlandırıyor, 50 milyon hektarın üzerinde alanı koruyor ve canlandırıyor. Hükümet girişimlerini desteklemek amacıyla Girişim 20×20 tarafından 2,5 milyar dolar değerinde özel sermaye taahhüt edildi.

·      Çok paydaşlı bir girişim olan ‘’Energy Transition Accelerator’’ aracılığıyla, gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandıran projelere milyarlarca dolar aktarılıyor. Ortaklık, gönüllü bir karbon piyasası kapsamında ülkelerin enerji geçiş stratejilerinde yardımcı oluyor ve aynı zamanda dezavantajlı durumda olan insanların enerjiye erişimini yaygınlaştırıyor.

Yeni WEF raporu, emisyonların yüzde 30’unu hedef alan yüksek, ölçeklenebilir ve acil etkiyi hızlandırmak adına ortak eylemin belirlendiği 31 müdahale alanını işaret ediyor ve bu yolda ortaklıklara fizibilite ve uygunluk kapsamında rehberlik ediyor.

Hayırsever ortaklıklar

İklim ve doğa adına yeni ve mevcut kamu, özel ve hayırsever ortaklıklarını bir araya getiren ve güçlendiren Dünya Ekonomik Forumu girişimi olan ‘’Giving to Amplify Earth Action’’ (GAEA), 12 milyar dolar değerindeki hayırseverlik sermayesini temsil eden, dünyanın en önemli hayırsever ortaklarından oluşmaktadır.

GAEA, enerji sistemleri, doğa, gıda sistemleri, iklim ve sağlık, endüstrinin karbondan arındırılması gibi beş temel iklim krizi alanında çalışmalar yürütüyor. Ortaklık kurma süreçlerini kolaylaştırmak, değişikliğe karşı küresel yarışta hayati önem taşıyan zamandan ve varlıklardan tasarruf etmek üzere faaliyetlerini sürdürüyor.

Kaynak:

https://www.smartcitiesworld.net/climate-action/philanthropys-pivotal-role-in-closing-climate-finance-gaps-9702?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Daily%20Newsletter

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar