İklim değişikliğiyle mücadeleden herkes sorumlu

İklim değişikliğiyle mücadeleden herkes sorumlu

Fildişi sahili ya da resmi adıyla Cote d’Ivoir Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) öncülüğünde her yıl 5 Haziran’da düzenlenen Dünya Çevre Günü’ne ev sahipliği yaptı.

Dünya Çevre Günü’nün 50. yıl dönümü olan bu yıl, sivil toplum, işletmeler, hükümetler ve topluluklar, gezegenin ekosistem restorasyonunu savunmak ve iklim eylemini gerçekleştirme taahhüdünde bulunmak için bir araya geldi.

Bu ortak çabalar, hem insanlığın hem de dünyadaki doğal yaşamın devamı için olumlu sonuçlar ortaya çıkarmak amacıyla yürütülüyor.

Son 50 yıldır kutlanan Dünya Çevre Günü, çevre savunuculuğu açısından önemli bir küresel oluşum yaratılmasına ön ayak olmakla birlikte, çevrimiçi ortamlar aracılığıyla gerçekleşen etkinliklere ve yüz yüze yapılan organizasyonlara katılan milyonlarca sorumlu bireye çevresel yardım alanında rehberlik eden önemli bir platform haline geldi.

2023 yılının teması ‘’plastik kirliliğine çözüm’’

Dünya genelinde yıllık plastik üretimi 400 milyon tonu aşıyor ve bu miktarın yarısı özel tek kullanımlık amaçlar için tasarlanıyor. Bu plastiklerin yüzde 10’undan azı geri dönüştürülebiliyor ve her yıl tahmini 19 ila 23 milyon ton plastik göllere, nehirlere ve okyanuslara giriyor.

Fildişi Sahili Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Jean-Luc Assi, plastik kirliliğini, dünyadaki her topluluğu derinden etkileyen görünür bir tehdit olarak nitelendirdi.

Çapı beş milimetreye kadar küçük olabilen ve mikroplastikler olarak adlandırılan plastik parçaları, gıdaları, suyu ve havayı kirletiyor. Tek kullanımlık plastiklerin uygunsuz bir şekilde imha edilmesi veya yakılması insan sağlığını ve biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkiliyor. Dağların zirvelerinden okyanus tabanına kadar her yere ulaşarak, ekosisteminin tamamını tehdit ediyor.

Kyndryl teknoloji şirketinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Direktör Yardımcısı Dominic Nolan, işletmeleri harekete geçmeye ve plastik kirliliğine karşı mücadeleye çağırarak, ‘’Teması plastik kirliliğine çözüm olan bu yılki Dünya Çevre Günü kapsamında, plastik üretiminin azaltılması için kuruluşunuzun, ekibinizin ve hatta bir birey olarak sadece sizin yapabileceğiniz küçük değişiklikleri dikkate almak çok önemli’’ dedi.

Net sıfıra giden yolculuğa herkesi dahil eden daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemek ve dolayısıyla yeni bir kültür yaratmak çözümün büyük bir parçasını oluşturuyor.

“Zamanın tükeniyor olabileceğini göz ardı ediyoruz’”

Gezegeni kurtarma misyonunda başarılarıyla öne çıkan kuruluşların arasında yer alan Pylon, ‘’bir seferde bir akıllı sayaç’’ prensibiyle yükselen piyasalardaki kamu hizmeti şirketlerinin daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmesine yardımcı oluyor.

Pylon’un kurucu ortağı ve İcra Direktörü Ahmed Ashour, ‘’Bu yılki Dünya Çevre Günü’nde, iklim değişikliği ve bunun, dünya sakinleri üzerindeki etkisini önlemede teknoloji ve yeniliğin rolünü önemsiyoruz. Küresel çapta iklim krizine çözüm üretmeye çalışırken, zamanın tükeniyor olabileceğini göz ardı ediyoruz’’ dedi.

Ashour, yükselen piyasalarda kamu hizmeti veren şirketler ile birlikte çalışarak, daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmelerine yardımcı olduklarını ifade ediyor.

‘’İnsan yaşamının temelinde yer alan kamu hizmetleri, iklim dostu girişimlerin en büyük etkiye sahip olduğu alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, akıllı elektrik şebekeleri tek başına enerji sektörünün karbon emisyonlarını yüzde 25 oranında azaltabilir ve bu da net sıfıra geçiş çabalarını önemli ölçüde destekleyebilir’’ dedi.

2023 Dünya Çevre Günü, insanların plastik kirliliği konusundaki eylemlerinin önemli olduğunu bizlere hatırlatıyor. Bu eylemlerin sonucu olarak, hükümetler ve işletmeler plastik kirliliği ile mücadele etmek için harekete geçiyor.

Sonuç olarak, eylemi hızlandırmanın ve döngüsel ekonomiye geçme zamanının geldiği her yıl olduğu gibi bu yıl da tekrarlandı.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/articles/world-environment-day-focuses-on-beating-plastic-pollution

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar