İklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkisine karşı yükselen sesleri

İklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkisine karşı yükselen sesleri

Bir milyar çocuk diğer bir deyişle dünya genelindeki çocukların yarısı iklime karşı savunmasız durumda olan ülkelerde yaşıyor. 

Benzer şekilde dünyadaki çocuk nüfusunun üçte biri iklim krizinden ve aynı zamanda yoksulluktan etkileniyor.

UNICEF’e göre, aşırı hava koşulları son altı yılda en az 43 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edilmesine neden oldu. Bu rakam, her gün evlerini ve okullarını terk etmek zorunda kalan 20 bin çocuk anlamına geliyor. 

Children’s Environmental Rights İnitiative (CERI) koalisyonu üyeleri olan Plan International, Save the Children ve UNICEF tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2006 yılından bu yana temel küresel iklim fonlarının yüzde 3’ünden azı çocukların iyiliği için harcandı.

Save the Children CEO’su Inger Ashing COP28 konferansında Euronews’a yaptığı açıklamda, ‘’İklim krizinin bir çocuk hakları krizi olarak kabul edilmesini ve ele alınmasını sağlamak gerçekten kritik öneme sahip’’ dedi.

‘’Eğer bu durumu kabullenmezsek, en çok etkilenen bununla birlikte duruma en az katkıda bulunan gruba hitap edebilmemiz büyük risk altına girer’’ ifadelerini kullandı.

Çocuklar için iklimin yıkıcı sonuçları

Ashing, Pakistan’ın üçte birinin sular altında kalmasına, 1.700’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve aşırı hava koşulları nedeniyle 8 milyon insanın yerinden edilmesine neden olan yıkıcı sel felaketinden bir yıl sonra ülkesine döndü.

Üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen çocukların halen çadırlarda yaşadığına şahit oldu.

Yardım için kolları sıvayan Ashing’inde içinde bulunduğu ekip, okulun yeniden inşası için çalışmalar yaparken diğer taraftan da etkilenen çocukların psikolojik sıkıntılarına merhem olmak için yardım sağlamaya odaklandı.

Euronews Green’e konuşan 16 yaşındaki Nafiso Mogadişu, Somali’de yağan şiddetli yağmurlar nedeniyle evlerinin hasar gördüğünü ve son aylarda yaşanan su baskınlarının okula gitmelerini engellediğini söyledi.

COP28 konferansı’ nda kendi ülkesinin başkanıyla karşı karşıya gelen Nafiso, Somali’de ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin yaşadıkları kamplardaki zorlu koşulları ve çocukların çatışma, sel, kuraklık nedeniyle içinde bulundukları olumsuzlukları net bir şekilde ifade etti.

‘’Umarım Somali liderlerine ve uluslararası topluma ilettiğim mesaj, gündeme getirdiğim sorunları çözmek için harekete geçmelerini sağlar ‘’diyen Nafiso, çocukların hak ettikleri hizmetleri ve eğitimleri alabilmeleri en büyük hayalim dedi.

Ashing, iklim değişikliği, çatışma, yoksulluk ve daha fazlasının birlikte yarattığı krizlerle mücadele etmek için ‘’yara bandı’’ gibi geçici çözümler uygulamak yerine sorunun temel nedeninin ele alınması gerektiğini vurguladı.

Mevcut finansman olanakları, iklim krizinden etkilenen çocukların desteklenmesinde yetersiz kalıyor.

Save the Children, Plan International ve UNICEF’in bu yılın başlarında yayımladığı rapor, temel küresel iklim fonlarının yüzde 2,4’ünün çocukların iyileştirilmesine duyarlı faaliyetleri desteklemek için harcandığını ortaya koydu.

Çocukların yükselen sesi duyulmuyor

COP28 konferansı boyunca gençler müzakere sürecine dahil edilmeleri konusunda giderek daha fazla seslerini yükseltti.

Çocuklar ve 35 yaşa kadar genç akvistlerden oluşan küresel bir ağ olan YOUNGO yetkilisi Dr. Mashkur Isa, katılımcılardan 35 yaşın altında olanların parmak kaldırmalarını istedi. Konferans salonundaki pek çok kişi bu isteğe el kaldırarak yanıt verdi.

COP28’de yüksek düzeyde gençlik temsilinin yer aldığına dikkat çeken Dr. Maskhur Isa, buna rağmen gençlerin konferans boyunca gerçekleşen günlük çalışmalarda yer almalarına fırsat verilmemesini eleştirdi. 

İklim değişikliğiyle ilgili karar alma süreçlerinin her kademesinde çocukların ve gençlerin düşüncelerinin dinlenmesi ve haklarının korunması gerektiğini savundu.

‘’COP iklim konferanslarının daha çocuk dostu hale getirilmesini’’ isteyen Ashing, bunun iklim krizinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine yardımcı olma yolunda önemli bir adımı olacağını belirtti.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2023/12/13/from-living-in-tents-to-missing-school-heres-why-climate-change-is-a-child-rights-crisis?utm_source=newsletter&utm_campaign=green_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=257&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar