İklim değişikliği su döngüsünü nasıl etkiliyor?

İklim değişikliği su döngüsünü nasıl etkiliyor?

İklim değişikliği, aşırı hava koşulları, rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar ve bulaşıcı hastalık riski dahil olmak üzere birçok ekolojik ve çevresel değişikliğe neden oluyor. Bunlara ek olarak, dünyanın yağış miktarını belirleyen su döngüsü üzerinde de kritik rol oynadığı düşünülüyor.

Su döngüsü nedir?

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre su döngüsü, suyun buharlaşarak su buharına dönüştüğü, yoğunlaşarak bulutları oluşturduğu, yağmur ve kar yağışı şeklinde Dünya’ya geri verdiği suyun atmosfer içindeki sürekli hareketi olarak tanımlanır. Yağmur insanlar için kritik öneme sahip olduğu gibi hava, akarsular ve nehirlerin doğası için de etkilidir.

New Scientist dergisinin haberine göre, su döngüsü geçtiğimiz 11.700 yıl boyunca son derece istikrarlı bir düzeyde seyretti. Günümüzde ise ‘’hasarın çok derin olmasına rağmen halen iyileştirilebilir’’ olduğunu belirtiliyor.

Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden Johan Rockstorm, ‘’Suyun her yıl istikrarlı düzeyde geri geleceğine çok güvendik. Ancak geldiğimiz noktada bu şekilde olmadığını anlamış bulunuyoruz ve kaynağa güvenemeyeceğimizi artık kabul etmeliyiz’’ dedi.

Su döngüsü nasıl etkilendi?

Antropolojik eylemler nedeniyle, su döngüsü yoğunlaşıyor. Akdeniz, güneybatı Avustralya, Güney Amerika’nın güneybatısı ve Kuzey Amerika’nın batısındaki bölgelerde hem aşırı yağışlar hem de kuraklıkta yaşanan aşırı uçlar su döngüsündeki değişime işaret ediyor.

Bunun temel nedeninin artan sıcaklıklar olduğunu söyleyen uzmanlar, aşırı sıcakların havadaki nem miktarının üst sınırını yükselterek yağış potansiyelinin artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Kopernik İklim Değişikliği Servisi direktör yardımcısı Dr. Samantha Burgess, ‘’Sıcaklıkların artması yağış düzenini etkiliyor, bu da dolaşımdaki değişiklikler yoluyla yağmurun kıyı bölgelerden uzaklaşarak açık denizlere yağması anlamına geliyor’’ dedi.

Hava durumu geçmişte gördüğümüzden daha hızlı değişiyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ‘’Aşırı su tüketimi yapıyoruz ve bu sürdürülemez kullanım yoluyla insanlığın can damarını kurutuyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Su döngüsünü bozduk, ekosistemleri yok ettik ve yeraltı sularını kirlettik diyen BM Genel Kurul Başkanı Csaba Krösi, bu gerçeklerle birlikte artık yeterli miktarda tatlı su kalmadığını aktardı ve küresel su krizine dikkat çekti.

Gelecek için ne ifade ediyor?

New Scientist dergisinin haberine göre, iklim değişikliği konusundaki eylemler benimsenmediği takdirde, yağışlardaki ve kuraklıktaki aşırılıklar ve su döngüsünün genel değişkenliği küresel olarak artacak.

Yaşanabilir bir Dünya’yı sürdürmek için belirli sınırlar içinde tutmamız gereken küresel yaşam destek sistemleri olan ‘’gezegensel sınırlara’’ bağlı kalmanın önemine dikkat çeken Rockstrom, tatlı su kullanımının bunlardan biri olduğunu hatırlattı. Ormansızlaşmanın tatlı su akışını kaybetmemize neden olduğunun altını çizdi.

Kaynak:

https://theweek.com/climate-change/1026206/climate-change-water-cycle

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar