IEA: 2030’a kadar enerji dünyası önemli ölçüde değişecek

IEA: 2030’a kadar enerji dünyası önemli ölçüde değişecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan yeni rapor, 2030 yılına kadar elektrikli otomobillerde, güneş enerjisinde ve yenilenebilir enerjide gerçekleşecek önemli ilerlemeler temiz enerji devrimini öngörüyor.

IEA, önümüzdeki on yılda küresel enerji manzarasının dramatik dönüşümüne ışık tutan ‘Dünya Enerji Görünümü 2023’ raporunu yayınladı.

Ajansın Dünya Enerji Görünümü 2023 raporuna göre, kömür, petrol ve gaza yönelik küresel talepte bu on yıl içinde zirve görülecek ve düşüşler başlayacak. Bu durum, bugünkü politikalara dayalı Dünya Enerji Görünümü (WEO) senaryosunda ilk kez gerçekleşiyor.

IEA’nın yeni WEO-2023 raporuna göre, bugün yaşanan büyük değişimler, bu on yılın sonunda oldukça farklı bir küresel enerji sistemine yol açacak.

Güneş, rüzgar, elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi temiz enerji teknolojilerinin olağanüstü yükselişi, her şeye nasıl güç sağladığımızı yeniden şekillendiriyor.

Rapor, 2030 yılında temiz teknolojilerin bugüne kıyasla çok daha büyük bir rol oynayacağı enerji sistemini işaret ediyor.

Halihazırdaki politikalara dayanarak 2030 yılına kadar aşağıdaki gelişmeler öngörülüyor:

  • Dünya genelinde yollarda neredeyse 10 kat daha fazla elektrikli otomobil
  • Solar paneller, şu anda tüm ABD elektrik sisteminin ürettiğinden daha fazla elektrik üretecek.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik kaynakları arasındaki payı yüzde 50’ye yaklaşacak.
  • Isı pompaları ve diğer elektrikli ısıtma sistemleri dünya genelinde fosil yakıtlı kazanları geride bırakacak.
  • Açık deniz rüzgar projelerine, yeni kömür ve gaz santrallerinden üç kat daha fazla yatırım yapılacak.
  • Fosil yakıtların küresel enerji arzındaki on yıllardır yüzde 80 civarında seyreden payı 2030 yılına kadar yüzde 73’e düşecek.

Bunlarla birlikte, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefini canlı tutmak için daha güçlü önlemlere ihtiyaç duyulacak.

WEO-2023, 2030 yılına kadar dünyayı iyileştirmek için beş temel maddeden oluşan küresel bir strateji öneriyor:

  • Küresel yenilenebilir kapasitenin üç katına çıkarılması
  • Enerji verimliliği iyileştirme oranının iki katına çıkarılması
  • Fosil yakıt operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının yüzde 75 oranında azaltılması
  • Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerji yatırımlarının üç katına çıkarılması için yenilikçi, büyük ölçekli finansman mekanizmalarının oluşturulması
  • Kömürle çalışan enerji santralleri için yeni onaylara son verilmesi

Rapora göre, Çin’in toplam enerji talebi bu on yılın ortalarında zirveye ulaşacak ve temiz enerjide devam eden dinamik büyüme ülkenin fosil yakıt talebini ve emisyonlarını azaltacak.

Yenilenebilir enerji kaynakları, mevcut politikalar ekseninde 2030’a kadar yeni enerji üretim kapasitesinin yüzde 80’ine katkıda bulunacak ve tek başına güneş enerjisi bu genişlemenin yarısından fazlasını oluşturacak.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, uluslararası iş birliğini artırın çağrısı yapıyor.

Birol, ‘’Temiz enerjiye geçiş dünya genelinde gerçekleşiyor ve durdurulamaz. Bu bir ‘’eğer’’ sorusu değil, sadece ‘’ne kadar yakında’’ sorusu. Ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkalarında durmaları gerekiyor. Yeni endüstriyel fırsatlar ve istihdam, daha fazla enerji güvenliği, daha temiz hava, evrensel enerji erişimi ve herkes için daha güvenli bir iklim gibi olağanüstü faydalar söz konusu’’ sözleriyle görüşlerini açıkladı.

IEA İcra Direktörü, ‘’Her ülkenin kendi yolunu bulması gerekiyor, ancak temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için uluslararası iş birliği çok önemli. Özellikle emisyonların azalma hızı, dünyanın hızla büyüyen ekonomilerinin artan enerji talebini karşılamak için sürdürülebilir çözümleri finanse etme kabiliyetimize bağlı olacak. Tüm bunlar, iş birliği ve yardımlaşmadan geri adım atmanın değil, bunları iki katına çıkarmanın hayati önemine işaret ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak:

https://interestingengineering.us9.list-manage.com/track/click?u=e7fde74ce58e9aee6125b895b&id=0eac30f4ed&e=c1d0632b7f

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar