Güneş ve rüzgar enerjisinin depolanmasında kum pilleri dikkat çekiyor

Güneş ve rüzgar enerjisinin depolanmasında kum pilleri dikkat çekiyor

Rusya’nın gaz ve elektrik kaynaklarını durdurduktan sonra daha zor geçecek olan uzun ve soğuk kış geceleri boyunca kum pillerinde depolanan güneş enerjisinin Finlilere yardımcı olabileceği öne sürülüyor.

Polar Night Energy girişiminin kurucuları olan Finlandiyalı genç mühendisler Tommi Eronen ve Markku Ylönen tarafından geliştirilen yeni teknolojinin dünya çapına kullanılabilir olduğu belirtiliyor.

Kum pillerinde depolanan yeşil enerji başka araştırma grupları tarafından da test ediliyor olmasına rağmen, Finli genç mühendisler diğerlerinden bir adım önde olarak, kumda depolanan enerjiyi ticari bir elektrik santraline entegre etmeyi başardı.

İki arkadaş, güneşin ve rüzgarın etkin olduğu zamanlarda bol miktarda üretilen elektriği depolamak için uygun maliyetli bir yol olarak kumu düşünmeye başladılar. Araştırmaları esnasında, enerji depolaması konusunda kum tanelerinin şaşırtıcı derecede verimli olduğunun farkına vardılar.

Lityum pillerin belirli uygulamalar için iyi çalıştığını söyleyen Markku, çevresel sorunlar ve maliyetli olmalarının yanında büyük miktarlarda enerji depolayamadıkların, bunun yanında kum tanelerinin enerji depolama konusundaki kapasitesinin daha geniş olduğunu öne sürüyor.

Kum pilleri nasıl çalışıyor?

Başlangıç olarak oldukça basit bir yapıyı gerektiren sistemde, uzun bir kule düşük kaliteli kumla dolduruluyor ve sonrasında güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilen ısı ile şarj ediliyor.

Dirençli ısıtma adı verilen işlemle çalışan sistemde, süper iletken olmayan herhangi bir malzemeden geçen elektrik akımından oluşan sürtünme yoluyla ısı üretiliyor. Yaratılan bu sıcak hava daha sonra bir ısı eşanjörü aracılığıyla toplayıcı kapta dolaştırılıyor.

Isıyı birkaç ay boyunca 500 santigrat derece civarında depolayabilen kum, kış ayları için değerli ve daha uygun fiyatlı enerji deposu alternatifi sunuyor.

Karmaşık kısmın bilgisayarda olduğunu söyleyen Markku, toplayıcı deponun içindeki enerjinin nasıl hareket ettiğinin bilinmesi gerektiğini, böylece her zaman ne kadar kullanılabilir enerji olduğunu ve hangi hızda deşarj edip şarj edilebileceğinin kontrolünün sağlanabileceğini belirtiyor.

Kum sürdürülebilir bir malzeme mi?

Finlandiya’nın Vatajankoski enerji santralinde kurulu olan büyük pil, yakın civardaki kum ocağından sağlanan kumu kullanıyor.

Dünya genelinde rahatça temin edilebilen bir malzeme olduğundan kumu tercih ettiklerini söyleyen ikili, inşaat sektöründe büyük miktarlarda kum kullanıldığını ve bu durumun kendileri için bir engel olmayacağını ön görüyor.

Hollanda’da bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, inşaat malzemelerine olan talebin önümüzdeki 40 yıl içinde yüzde 45 oranında artması bekleniyor. Geleneksel olarak nehirlerden ve göllerden çıkarılan inşaat kumunun neden olduğu faaliyetler ekosistem kaybının hızlanmasına neden oluyor.

Prototip için inşaat kumu kullanılmasına rağmen, kum pillerinin belirli termodinamik parametreler dahilinde yeterince yüksek yoğunluğa sahip olan her tür kumda çalışabileceği belirtiliyor.

Kum temininde inşaat sektörüyle rekabet etmeyeceklerini hatırlatan Markku, kendileri için en önemli konunun rüzgar ve güneş enerjisi sektörlerinin büyümesini desteklemek olduğunu vurguluyor.

Markku, Tampere’deki başarılarının ardından ısınma ihtiyacının başlayacağı kış aylarından önce birçok kesimden gelen talebe cevap vermeye çalıştıklarını ve iş modellerinde yalnızca Finlandiya sınırları içinde kalmayarak dünya genelinde çok daha büyük depolar inşa etmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2022/07/06/sand-batteries-could-be-key-breakthrough-in-storing-solar-and-wind-energy-year-round?utm_source=newsletter&utm_medium=green_newsletter&_ope=eyJndWlkIjoiY2MzYjM4MTMxNzg4ZWJmYzUyNTk1MmM4ZjNiNjliYzcifQ%3D%3D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar