Girişimcilik eğitimi, çocuklardaki ben yapabilirim tutumunu geliştiriyor 

Girişimcilik eğitimi, çocuklardaki ben yapabilirim tutumunu geliştiriyor 

Garanti BBVA desteğiyle, ÖRAV ve Aflatoun International iş birliğiyle yürütülen 5 Taş Sosyal ve Finansal Liderlik Programı, çocukların kendilerini ve çevrelerini yakından tanımalarını sağlarken, parayı ve kaynaklarını yönetmenin yollarını, tasarrufu ve çevrelerindeki sorunlara çözüm üretmelerini teşvik ederek, onlarda “Ben yapabilirim” tutumunu geliştirmeyi hedefliyor. 

Toplumsal gelişmelere bağlı olarak eğitim; tüm dünyada en hızlı değişen alanlardan biri. Tüm dünyada yaşanan salgın sonrası ekonomik koşullar, nüfusların sınır ötesi hareketliliği ve teknolojik gelişmeler; tüm toplumları giderek hızlanan bir dünya düzeni ile karşı karşıya getirmekte. Bu nedenle, hızla değişen ve dönüşen bir dünyaya uyum sağlayabilen çocuklar yetiştirmenin yanı sıra, onlara kendi hayatlarında ve bulundukları ortamda değişimi başlatabilecek becerileri kazandırmak da giderek daha fazla önem kazanıyor. Uzmanlar erken yaşta bu becerilerle donatılmış; gerçekçi ve umut temelli bir “Ben Yapabilirim” tutumu içindeki çocukların özgüvenli, barışçıl ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştiğine dikkat çekiyor.
 

Yeni öğretim dönemi çocukların girişimcilik konusunda deneyim kazanması için önemli bir fırsat
Yaz tatilinin bitmesi ile başlayan yeni eğitim öğretim dönemi aynı zamanda yeni bir başlangıç anlamına da geliyor. 5 Taş programı ile öğrencilerinin finansal okuryazarlık ve sosyal girişimcilik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen öğretmenler, bu dönemi bir  fırsata dönüştürmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Dönemin başında öğrencinin kendisi veya ailece finansal bir hedef belirlenebilir. Bu çok istenilen bir şeyi almak ya da belli bir miktar para biriktirmek olabilir. Belirlenecek hedefe ulaşmak için öğrenciler harçlıklarıyla birikim yapabilir, istek-ihtiyaç analizi ile tasarruf edebilir ve hedeflerine ulaşmak için planlarına sadık kalabilir. Bu şekilde öğrenciler kendi belirledikleri hedeflerine ulaşırken birikim, tasarruf ve planlama gibi becerilerini de geliştirme ve ailelerine liderlik etme şansı yakalamış olur.
 
Çocukların girişimcilikle ilgili deneyim kazanması için birçok yöntem var. İstekler, yetenekler ve aile desteği ise bu konuda önemli bir rol üstleniyor.
 

-Satış standları :  Çocuklar küçük stantlarla girişimciliği uygulamalı bir şekilde öğrenme fırsatı bulabilir. El yapımı ürünler (kolyeler, bileklikler…), yiyecekler (kek, limonata gibi) veya artık okumadıkları kitaplardan oluşan bir stant kurulabilir. Satış için evdeki ikinci el eşyalar ve kıyafetler de değerlendirilebilir. Bu görevler bütçe yönetimi ve iletişim becerileri konusunda çocukların kendilerini geliştirmesine yardımcı olur.  
 

-Faydalı hizmetler: Komşuların köpeklerini gezdirmek, yaşlı komşular için haftalık market alışverişini yapmak gibi davranışlar komşuluk bağlarını güçlendirirken, çocuklara görev bilincinin kazandırılmasına da yardımcı olur. Çevre bilincini aşılamak için bahçeli bölgelerde düzenlemeler yapmak da faydalı bir çalışma olabilir.
 

-Sivil toplum kuruluşlarına katkı: Çocuklar sitelerindeki, mahallelerindeki, semtlerindeki veya binalarındaki temizlik çalışmalarına destek olabilir, aynı zamanda kağıt ve geri dönüştürülebilen diğer atıkları toplayarak bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek olabilir.
 

-Sanatsal faaliyetler: Özel bir yeteneği olan çocuklar (şarkı söylemek, tiyatro oyunu sergilemek vs.) mahallelerinde bazı gösteriler düzenleyebilir ve bu etkinlikler özgüven açısından onlara fayda sağlar. Kazanılan para ile sokak hayvanlarına mama desteği yapılabilir. 

-İçerik üretimi: Çocuklar bir blog sayfası açarak deneyimli oldukları konu hakkında bilgi aktarımı yapabilir. Ayrıca ilgi duydukları konularda e-kitap yazmayı deneyebilirler.
 

Küçük Girişimciler, Büyük Değişimler Yaratıyor
Çocukların girişimcilik ekosistemine katılmaları için uygun olan konu başlıklarını seçerken ebeveynlerin desteği de oldukça kıymetlidir. Bu gibi faaliyetler çocukların problem çözme ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Özgüvenli, barışçıl ve topluma faydalı bireyler olarak yetişen çocukların kendilerine olan güvenleri artar. Gelir ve giderleri takip ederek bütçe oluşturma becerilerinin gelişmesi, sorumluluk duygusunu da beraberinde getirir. Organizasyon ve zaman yönetimi gibi konularda kendilerini geliştirmelerine imkan tanır. Girişimcilik, çocukların iş birliği ve iletişim becerilerin geliştirilmesi için de önemli bir adımdır.

ÖRAV çatısı altında Garanti BBVA desteğiyle yürütülen ve bugüne dek 2.800 öğretmen aracılığıyla yaklaşık 62.000 öğrenci ve ailelerine ulaşan 5 Taş Sosyal ve Finansal Liderlik Programı hakkında daha detaylı bilgi için https://www.orav.org.tr/5-tas 

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar