Gıda şirketlerinin sürdürülebilirlik adına dikkate alması gereken dört temel soru

Gıda şirketlerinin sürdürülebilirlik adına  dikkate alması gereken dört temel soru

Dünya, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve doğal kaynakların tükenmesi gibi konularda dönüm noktalarına yaklaşırken, sürdürülebilirlik gıda sektörü için iki kat fazla önem kazanıyor.

Tarım-gıda endüstrisi giderek azalan tarım alanı, su ve uygun sıcaklıklara dayanıyor. Bu durum, gezegenin sürdürülebilir olma fırsatlarının daralmasıyla sektörü tehdit ediyor.

Kâr amacını önceliklendiren gıda şirketleri aynı zamanda sürekli olarak artan aşırı kilolu veya obez denebilecek bir nüfusu beslemekten sorumlu tutuluyor. Dolayısıyla sürdürülebilirlik stratejilerinin, hem insanlık hem de karlılık adına maksimum etkiye sahip olmasını sağlamak için dört kritik soruyu dikkate alması gerekiyor.

1. Ürün portföyünüz ve stratejileriniz sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye katkıda bulunuyor mu?

Günümüzde, en büyük 10 gıda şirketinden sadece biri, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye katkıda bulunmak açısından kapsamlı bir stratejik hedef belirledi. Beslenme konusundaki en güvenilir kaynakların işaret ettiği gibi sağlıklı ve sürdürülebilir içerikli diyetler, diyabet ve obezite gibi hastalıkların riskini azaltarak, tüketicilerin ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatmaya yardımcı olabiliyor.

Gıda şirketleri, gıda dönüşümünün temel itici gücü olarak rollerini ve sorumluluklarını üstlenmeli.

2. Üretim süreçleriniz çevresel açıdan sürdürülebilir mi, yoksa sera gazı emisyonları, temiz su azalması ve ormanları yok etme gibi çevresel zararlara mı neden oluyor?

Üretim için gerekli kaynakları aşırı kullanmak sürdürülemezliğin tanımı olsa da, gıda sektöründe çevresel sürdürülebilirlik sorumluluğu düzensiz ve tutarsızdır.

Şirketlerin yüzde 90’ından fazlası sera gazı emisyonlarını dikkate alsa da, sadece beşte biri, stratejilerinin bir parçası olarak bunları azaltmayı hedefi arasında tutuyor.

Dünyanın en büyük 100 gıda şirketinden yalnızca altı tanesi, sürdürülebilir kaynak sağlama konusunda önemli bir noktaya geldi.

3.Üretim öncesi ve sonrası tüm operasyon zinciriniz, çocuk ve köle işçiliğini reddederek ve işçilerin, ailelerin ve toplulukların haklarını koruyarak değerlerinizi yansıtıyor mu?

Gıda sistemlerinin daha kapsayıcı ve sürdürülebilir hale gelmesi için şirketlerin yalnızca çevresel etkileri değil, dünyanın en yoksulları arasında yer alan tarım işçilerinin refahının artırılması ve eşitsizliğin giderilmesini de önemle dikkate alması gerekiyor.

4.Hileli uygulamalardan kaçınarak, dürüst davranarak, tüm paydaşlara saygı duyarak, yasalara uyarak ve toplumsal itibarınızı koruyarak, sorumluluklarınızı hakkıyla yerine getiriyor muyuz?

Kurumsal vergi yükümlülüklerini yerine getirme ve kaynak haklarını korumaya ilişkin stratejik hedefler, genellikle sürdürülebilirlik stratejilerinde bulunmuyor. Bu durumun kamu güvenini sarsıyor.

Mevzuata uygunluk ve yolsuzluk gibi konularda hesap verilebilirlik eksikliğine ait en büyük risk, hükümetlerin açlığı, yoksulluğu ve iklim değişikliğini sona erdirmek için BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini finanse etme ve yerine getirme yeteneğinin kısıtlaması.

Gezegenin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak için sorumluluklarını mümkün olduğunca eksiksiz olarak yerine getirmek, gıda sektörü de dahil olmak üzere uzun vadede tüm sektörlerin çıkarına olacak.

Kaynak:

https://www.greenbiz.com/article/4-sustainability-strategy-questions-food-companies-should-be-asking

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar