Geleceği şekillendirmek için amaç odaklı yatırımcıların rolü önem kazanıyor

Geleceği şekillendirmek için amaç odaklı yatırımcıların rolü önem kazanıyor

İklim değişikliğiyle mücadele ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolunda amaç odaklı yatırımcıların rolü giderek önem kazanıyor. Ünlü yatırımcı Carl Icahn, şirketin besi hayvanlarına davranış şeklini iyileştirmek adına McDonald’s yönetim kuruluna çevre sorumluluğuna sahip iki üye atayarak, yeni düzenlemeler getirilmesine olanak sağladı. Benzer şekilde aktivist hissedar grubu Follow This, Shell, BP ve Equinor gibi büyük şirketlerin yol haritalarına iklim değişikliğiyle ilgili eylem planlarını yerleştirdi.

Büyük şirketlerin, bu girişimlerinin ortak noktası toplum ve gezegen üzerinde yarattığı olumsuz etkileri hafifletmek amacıyla, gündemlerini yalnızca para kazanmaya değil aynı zamanda sürdürülebilirliğe yönlendirmeyi hedeflemeleridir.

Sorunlara neden olan şirketlere odaklanmak yerine, toplum ve gezegen üzerinde olumlu etki yaratan şirketlere yatırım yapan çözüm odaklı yatırımcılar giderek etkinleşiyor.

Purpose ESG girişimi, perakende yatırımcılara sürdürülebilirlik odaklı özel şirketlere yatırım yapma fırsatı sunmak için halka açık borsada işlem yapan bir yatırım platformudur.

Chrysler Avrupa eski Başkanı ve DaimlerChrysler Kanada CEO’su olan Steven Landry, Purpose ESG girişiminin başkanlığını üstelenerek görüşlerini paylaşıyor.

Amaç odaklı yatırımcıları yönlendiren unsurlar

Amaca yönelik yatırımcılar, herhangi bir yatırımcı gibi sağlam getiri elde etmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, geleneksel yatırımcılardan temel farkları, yatırımlarının sadece finansal getirilerini değil aynı zamanda toplum ve gezegen üzerindeki olumlu etkilerini de önemsemeleri olarak ön plana çıkıyor.

Landry ve diğer amaç odaklı yatırımcılar, kariyerlerinde acil değişimin gerekli olduğunu anlayarak, dünyanın sorunlarını çözme, olumlu ve kalıcı katkı sağlama ve bu süreçte para kazanma konusunda gerçek bir istekle hareket ediyor.

Darboğaz yatırımları ile sistemin sabitlenmesi

Purpose ESG, sürdürülebilirliğe olumlu katkı sağlayacak şirketlere yatırım yaparken seçimlerinde sıkı bir değerlendirme politikası izliyor ve bilime dayalı teknoloji girişimlerine önem veriyor.

Sürdürülebilir ekonomiye geçiş bir sistem değişikliği olarak tanımlanıyor. Örneğin, elektrikli araçlara geçiş, yalnızca elektrikli araçlar ve güvenilir şarj altyapısı değil, aynı zamanda pilleri verimli bir şekilde geri dönüştürebilen şirketlerin varlığını da kapsıyor. Geçiş sürecinde gerekli, ancak yeterli miktarda olmayan madde ve sistemlere yatırım yapılması oldukça önemli.

Sürdürülebilir odaklı yatırımlar, tedarik zincirindeki belirli boşlukları veya gerekli geçişleri yapmak için ekosistemi düzeltebilen erken aşama teknoloji tabanlı şirketlerin olmasını gerektiriyor. Purpose ESG, Temiz Enerji, Geri Dönüşüm ve Ayrıştırma, Verimlilik, Taşımacılık ve Enerji Yönetimi alanlarındaki belirli bir darboğazı çözebilecek şirketlerin peşinden gidiyor.

Şirketlerin yatırım fonu alabilmesi süreci oldukça katıdır. İlk 100 başvurunun beşinden azı, ilk yatırım turu için seçiliyor. Seçim yapılırken finansal getiri rakamları dikkate alınmasına rağmen, fark yaratabilen şirketler olmaları önemli bir kriter.

Finansal yardım ötesinde gerektiği sürece özel destek

Purpose ESG için yatırımın finansal destekten fazlasını ifade ettiğini söyleyen Landry, yatırıma aktif olarak katıldıklarını ve ihtiyaç duyulan konularda gereken süre boyunca yardımcı olduklarını belirtiyor.

Yatırımlarında, çevre üzerinde olumlu etki yaratabilecek cinsiyet çeşitliliği, çalışanlarına olan davranış şekilleri ve tedarik zincirlerinde çocuk işçiliği gibi potansiyel sorunları ve sosyal kriterleri önemseyen şirketlere öncelik verildiği belirtiliyor. Ayrıca, yönetim yapıları ve yönetim kurulu üyelerinin de cinsiyet eşitliği kapsamında değerlendirildiğine işaret ediliyor.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/jeroenkraaijenbrink/2022/03/02/this-is-how-retail-investors-can-speed-up-the-global-sustainability-bandwagon/?sh=35b4b3cc5fa1

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar