Gedik Eğitim Vakfı, kadın kaynakçılar yetiştirerek sektördeki kadın istihdamını artırıyor

Gedik Eğitim Vakfı, kadın kaynakçılar yetiştirerek sektördeki kadın istihdamını artırıyor

Türkiye’de kaynak başta olmak üzere nitelikli eleman sıkıntısının yaşandığı alanlara yönelik işgücünün yetişmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Gedik Eğitim Vakfı’nın Eğitim Müdürü Ömür Danışkan, 11 Mart tarihinde Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Danışkan; kaynak atölyelerinde gerçekleştirdikleri eğitimleri ve Türkiye’de bir ilk olan Kadın Kaynakçı Kursu’nun detaylarını dinleyicilerle paylaştı.

Kaynak sektöründe çalışanların eğitimlerine odaklanarak sektörün gelişmesini sağlamayı hedefleyen Gedik Eğitim Vakfı, Gedik Holding tarafından 1994 yılında kuruldu. Kaynakçıların eğitimine öncelik verdiklerini belirten Gedik Eğitim Vakfı’nın Eğitim Müdürü Ömür Danışkan, “Kaynakçılık Türkiye’de daha çok usta-çırak ilişkisiyle yürüyen bir meslek grubu. Kaynakçıların, işin uygulaması kadar teori kısmına da vakıf olmaları için çalışıyoruz. Türkiye’de kaynakçılık gerek çalışma koşulları gerekse mesleğe bakış açısı olarak bugüne kadar daha çok erkeklerin yaptığı bir meslek kolu olarak kodlanmış. Oysa, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da kaynakçılık kadınların da sıklıkla yaptığı ve sektörün içerisinde yıllardır emekçi olarak bulundukları bir meslek. Türkiye’de ise kadın kaynakçı sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Hatta kadın ve kaynakçı kelimelerini bugüne kadar bir araya dahi getiremiyorduk. Sanayinin lokomotifi olan İstanbul, İzmir, Adana gibi illerde bile kadın kaynakçı düşünülmüyor” sözleriyle kaynak sektörüne değindi.

“Bugüne kadar on bini aşkın kaynakçı yetiştirdik”

Kaynakçılardan kaynak mühendislerine kadar farklı seviyelerde bireylere eğitimler verdikleri kaynak atölyelerinden bahseden Danışkan, “Kaynak atölyemizde uygulamalı eğitimler veriyoruz. Kaynak mühendisliği eğitim bölümümüzde, mühendislik fakültesini bitirenlere 500 saatlik bir eğitim düzenliyoruz. Bu eğitimin 80 saati uygulamalı olarak gerçekleşiyor. Bir mühendisten kaynakçı yaratma beklentimiz olmasa da, kaynakçıyla aynı dili konuşup, onunla paylaşım sağlayabilecek bir orta noktada buluşmalarını istiyoruz. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) bir protokolümüz mevcut. Kaynak iş kolu tehlikeli meslek koluna giriyor ve MEB sertifikası gerekiyor. Protokolümüz kapsamında yaklaşık 420 dönemdir ücretsiz kurslarımız devam ediyor. Sahada kaynakçılık yapanların teorik kısmından desteklenebilmesi açısından bir haftalık, 40 saat süren ve yönteme özel açılan ücretsiz kaynak kurslarımız var. Yılda altı ila sekiz kurs açıyoruz. Bugüne kadar on bini aşkın kaynakçı yetiştirdik. Bunlara ek olarak iş başı dediğimiz eğitimlerimiz bulunuyor. Firmaların işletmelerini ziyaret ediyor, karşılıklı belirlediğimiz program dahilinde hem işin teorik kısımlarını hem de kaynaklı uygulamalardaki gelişmeleri anlattığımız eğitimler veriyoruz” dedi.

“Mayıs ayında ikinci kursu açmayı planlıyoruz”

Türkiye’de bir ilk olan Kadın Kaynakçı Kursu’nu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde hayata geçirdiklerini ifade eden Danışkan, “İŞKUR ile başlattığımız ücretsiz kursumuza herhangi bir sektörde çalışmayan, 18 yaşından büyük, ilkokul diplomasına sahip ve bu sektörde çalışmak isteyen tüm kadınları davet ettik. Projeyi hayata geçirirken kadın kaynakçı talebi konusunda endişelerimiz vardı fakat kısa sürede otuzu aşkın başvuru aldık. Bu başvurular, Türkiye’de kadınların kaynakçılık mesleğine ilgi duyabileceği konusunda çekincelerimizi ortadan kaldırdı. Kaynakçı dediğimiz zaman pis, tozlu bir ortam hayal ediyoruz fakat bunlar gerçeği yansıtmıyor. Uzaya gitmenin konuşulduğu bu dönemde, kaynak sektörünün de işin içinde olduğunu unutmamak gerek. Türkiye’de otomotiv ve yan otomotiv sanayii çok güçlü. Bisiklet, motosiklet, paslanmaz çelik üretimi yapan firmalar var. Bunların çalışma ortamı bir laboratuvarla kıyaslanabilecek kadar düzgün ve temiz. Başvuran adaylara bunları anlatarak kafalarındaki soru işaretlerini yanıtladık. Başvuranların bir kısmının eşi de kaynakçı olduğundan bu ortamı bilerek işe girmek istedi, birkaçı ise sektörde ilk olmanın verdiği hazzı yaşamak için başvurdu. İŞKUR ile gerçekleştirdiğimiz mülakatlar sonrasında nihai katılımcı sayımızı belirledik fakat mayıs ayı içerisinde ikinci kursu açıp, alamadığımız adayları sisteme dahil etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Farklı sektörlerde kadın kaynakçı istihdamı oluşturmaya çalışıyoruz”

Eğitimlerin ardından katılımcılara sertifika vereceklerine de değinen Danışkan, “Katılımcıları uluslararası yeterlilik kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun sınavına da tabii tutacağız. Katılımcılarımızın bu sınavlarda başarılı olabilecek kadar kaynak yapabilmelerini sağlamak amaçlarımızdan bir tanesi. Aynı zamanda, farklı bir kurumumuzdan, akreditasyon yetkisi olan arkadaşlarımız kaynakçılarımızı tarafsız olarak değerlendirecek. Bu sınavda da başarılı olanlar, Türkiye’nin her yerinde kaynak sektöründe çalışma yeterliliklerinin olduğunu belgeleyen bir kaynakçı sertifikasına sahip olacak. Otomotiv, otomotiv yan sanayii, bisiklet, motosiklet gibi imalat yapan yan sanayilere, paslanmaz alüminyum konusunda yarı mamul ve mamul üreten kurumlara, kaynakta işlevsellik kadar görsellik de beklenen sektörlerde kadın kaynakçı istihdamını oluşturmaya çalışacağız” dedi.

“Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının, Gedik Eğitim Vakfı ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar