Gate 27 ve SU GENDER iş birliğinde düzenlenen konuşma serisinin son konuğu Dominique Hurth

Gate 27 ve SU GENDER iş birliğinde düzenlenen konuşma serisinin son konuğu Dominique Hurth

Uluslararası konuk programı Gate 27 ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin beraber düzenlediği “Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler” etkinlik serisi 19 Ekim’de Dominique Hurth ile gerçekleşecek son oturumuyla tamamlanıyor. Sanatçı, etkinlikte İstanbul’da sürdürdüğü araştırma sürecini ve sanat pratiğini katılımcılarla paylaşacak. 

Gate 27’nin toplumsal cinsiyet, feminizm ve göç alanlarında çalışmalarını sürdüren konukları, Merkez’in bu alanlardaki çalışmalarından yararlanıyor. Bu etkinlik serisiyle Gate 27 ve Sabancı Üniversitesi arasındaki iş birliğine yeni bir katman ekleniyor.

Sanat tarihine feminist bir bakış

9 – 30 Ekim 2023 tarihleri arasında Gate 27’de konuk sürecine dahil olan sanatçı Dominique Hurth, sanat tarihine feminist bir perspektiften yaklaşarak, sanat tarihi içinde geri planda kalmış kadın sanatçıları, eserlerini ve yaşam öykülerini gün yüzüne çıkarmak için İstanbul’daki Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın arşivlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı, arşivlerden elde ettiği malzemelerle yerleştirme, baskı ve çeşitli tekniklerle eserler üretiyor. 

Etkinlik serisi, Dominique Hurth ile sonlanıyor

19 Ekim 2023 Perşembe günü 18.30’da Karaköy Minerva Han’da düzenlenen Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler isimli etkinlik serisinin son oturumunda sanatçı, sanat pratiğini paylaşmanın yanı sıra etkinliğinin kolaylaştırıcılığını üstlenen Gate 27 Danışma Kurulu üyesi ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahu Antmen’in sorularını yanıtlayacak. İngilizce olarak gerçekleştirilecek etkinliğe katılım ücretsiz ve kontenjan ile sınırlı. Katılımcıların bio.site/gate27 adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.

Dominique Hurth hakkında

Enstalasyon, heykel ve edisyonlarla çalışan görsel sanatçı Dominique Hurth’ün işlerinin başlangıç noktasını genellikle yerelliklerde veya imgelerde mevcut olan bir anlatı oluşturur. Enstalasyonları çoğunlukla form üzerinde yoğunlaşsa da aynı formun geliştirilmesinde uzun ve ayrıntılı bir çalışma süreci saklıdır. İşler arşiv araştırması, gazetecilik soruşturması, yazı ve malzeme denemeleri yoluyla gelişir ve enstalasyon, sergi mekânına uygun şekilde kurgulanır. Sanatçının çalışmaları, aralarında Palais de Tokyo, ParisHamburger Banhof, BerlinFundació Antoni Tapies, BarcelonaMemorial of Ravensbrück, Fürstenberg/HavelWürttembergischer Kunstverein, Stuttgart gibi pek çok müze ve galeride sergilenmiştir, ayrıca birçok uluslararası koleksiyonda yer almaktadır. 

Hurth, Pollock-Krasner Foundation Grant (2016-2017) ve ISCP, New York’ta Berlin Valisi Ödülü (2014) gibi çeşitli ödüller almış ve rezidanslara davet edilmiştir. Printed Matter (NYC) tarafından çıkarılan son kitabı Stutters, Temmuz 2021’de piyasaya sürüldü. Kitap, Washington D.C.’deki Smithsonian Enstitüsü’nün fotoğraf koleksiyonunda birkaç yıllık arşiv araştırmasına odaklanıyor. 

2022 – 2023’te Berlin Sanatsal Araştırma Fonu’nu almaya hak kazanarak bu süreçte tekstil tarihine ve eski Ravensbrück toplama kampına ait, kadın gardiyan üniformasının kültürel tarihine odaklanan çalışmasını sürdüren sanatçı, Gate 27’de kaldığı süre boyunca Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda (WLICF) araştırma yaparak arşivlere giren kadınlarla ilgili belgeler üzerine çalışacak. Hurth, kadın sanatçıların henüz sanat tarihi kanonunda yer bulamamış işleri üzerinden diyaloğa dayalı feminist bir strateji benimseyerek resmi sanat tarihçiliği açısından bu eksiklere, arşivlerin içindeki ve sayfa kenarlarında kalmış boşluklar aracılığıyla odaklanacak.

*Dominique Hurth’un projesi Berlin Senatosu tarafından fonlanan Artistic Research’ün Berlin Programı tarafından destekleniyor.

www.dominiquehurth.com

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar