G20 ülkeleri yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma konusunda anlaştı ancak emisyon azalımı için uzlaşma sağlanamadı

G20 ülkeleri yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma konusunda anlaştı ancak emisyon azalımı için uzlaşma sağlanamadı

9-10 Eylül tarihlerinde Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nde ülkeler, mevcut yenilenebilir enerji kapasitelerini üç katına çıkarma ve kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhütlerini içeren deklerasyonu oy birliği ile kabul etti. Ancak imzalanan bildiride karbonsuzlaşma ve emisyon azaltımına yönelik herhangi bir vaat yer almadı.

Deklerasyonda, dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G20’ye Afrika Birliği’nin katılımı da resmen onaylandı. Bu adımla Afrika Birliği Avrupa Birliği ile aynı statüye kavuşmuş oldu.

Afrika Birliği üyesi ülkeler, kömür, petrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizinin etkilerine karşı önlemler alınması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin önündeki engellerin kaldırılması gündemiyle 4-6 Eylül tarihinde Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir araya gelmişti. Zirve sonrasında Nairobi Deklarasyonu, 54 ülkenin oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni Delhi’de düzenlenen iki günlük zirvede kabul edilen bildiride bu konulara ve fosil yakıt kullanımlarının sonlandırılmasına ait maddeler yer almadı.

Batılı ülkeler 2035 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 60 oranında azaltılmasını önerdi. Ancak Rusya, Çin, Suudi Arabistan ve Hindistan tarafından bu öneri reddedildi.

Deklerasyon metninde öne çıkan noktalar:

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına ve enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması kabul edildi.
  • Kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması taahhüdünde bulunuldu. G20’nin önceki anlaşmalarından geri adım atılmadı. Fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılmasından bahsedilmedi.
  • Gelişmekte olan ülkelerin 2030’a kadar net sıfır hedeflerine ulaşabilmeleri için gereken yıllık 4 trilyon dolarlık finansmanın harekete geçirilmesi ihtiyacı kabul edildi.
  • Gelişmiş ülkelerin tarihsel emisyonlarından kaynaklanan iklim değişikliğinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkelere 2009’da düzenlenen COP15’te taahhüt ettikleri ancak hiçbir zaman tam olarak ödemedikleri yıllık 100 milyar dolarlık iklim tazminatını ödeme hedefine 2023 yılında ulaşılacağı belirtildi.

Küresel emisyonların yüzde 80’inden fazlasından sorumlu olan G20 ülkelerinin karbonsuzlaşma yolundaki kolektif çabası, iklim değişikliği ile küresel mücadelede hayati önem taşıyor.

G20 zirvesinden sonra düşüncelerini aktaran uzmanlar, zirvede fosil yakıtlara değinilmemesi, kömürün aşamalı olarak azaltımına dair net ifadeler bulunmaması ve kanıtlanmamış, karbon azaltım teknolojilerine fazlaca yer verilmesi yönleriyle nihai deklerasyonun yetersiz ve endişe verici olduğuna işaret etti.

Kaynak:

https://www.reuters.com/sustainability/g20-agrees-pursue-tripling-renewables-capacity-stop-short-major-goals-2023-09-09/

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/11/g20-summit-what-india-showed-the-world-and-what-it

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar