FAO: Gıda ve tarım alanındaki cinsiyet eşitsizliklerinin sektöre olan maliyeti 1 trilyon ABD Doları

FAO: Gıda ve tarım alanındaki cinsiyet eşitsizliklerinin sektöre olan maliyeti 1 trilyon ABD Doları

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ve tarım sektörlerinde çalışan kadınlara eşit şartlar sağlanması halinde gerçekleşebilecek büyümenin milyonları beslemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Dünya genelindeki çalışan kadınların üçte birinden fazlası, gıda ve gıda dışı tarımsal ürünlerin üretiminin yanı sıra gıda depolama, taşıma, işleme ve dağıtım faaliyetlerinden oluşan işlerde istihdam ediliyor.

Yeni yayınlanan FAO raporu, kadınların bilgi ve kaynaklara daha az erişiminin olması ve aile içi bakım yükünün cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle kadınların üzerinde olması gibi adil olmayan durumlara dikkat çekiyor. Bu durumun, kadın ve erkek çiftçiler arasındaki verimlilikte yüzde 24’lük fark yarattığını ortaya koyuyor.

Tarım sektöründeki kadın çalışanlara erkek meslektaşlarından yüzde 20 daha az ödeme yapılıyor

FAO Genel Müdürü Qu Dongyu, ‘’Tarımsal gıda sistemlerinde yaygın olan cinsiyet eşitsizliklerini önler ve kadınları güçlendirebilirsek yoksulluğu sona erdirme ve açlığın olmadığı bir dünya yaratma hedefine ulaşmaya doğru önemli bir adım atmış oluruz’’ dedi.

FAO raporuna göre, küresel açlığın yaygınlaştığı bir dönemde, zirai faaliyetlerdeki cinsiyet farkını ve tarımsal istihdamdaki ücret farkını kapatmak, küresel gayri safi yurtiçi hasılayı yaklaşık 1 trilyon ABD Doları tutarında artıracak ve gıda güvencesi olmayan insan sayısını 45 milyon kadar azaltacak.

Yapısal eşitsizlikler

Kadınların araziye, hizmetlere, mali desteklere ve dijital teknolojiye erişimde erkeklerden geride kaldığına dikkat çeken rapor, ücretsiz bakım yükünü daha fazla üstlenmeleri nedeniyle eğitim, öğretim ve istihdam olanaklarına erişimlerinin sınırlandığını gösteriyor.

FAO, ayrımcı sosyal normların bilgi, kaynaklar ve sosyal ağlara yönelik toplumsal cinsiyet engellerini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Raporun yazarları, tarımsal gıda sistemlerinin ‘’kadınların rolünü marjinalleştirilme eğiliminde olduğunu ve kayıt dışı, yarı zamanlı, emek yoğun, istikrarsız çalışma koşullarının muhtemelen erkeklerden daha kötü olduğunu’’ belirtiyor.

Büyümeyi hızlandırarak açlığı azaltmak

BM ajansına göre, ‘’Kadınların tam ve eşit olanaklarla tarım ve gıda sistemlerinde istihdam edilmemesi, üretkenliğin azalmasına ve ücret açıklarının devam etmesine neden oluyor.’’

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), 345 milyondan fazla insanın, 2020 yılından bu yana 200 milyonluk bir artışla, kritik seviyede gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduklarını tahmin ediyor. Bu insanların 43 milyonu ise kıtlıktan bir adım uzakta yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Raporun yazarları, özellikle kadınları güçlendiren tarım projelerinin geniş ekonomik ve sosyal faydaları olduğuna dikkat çekiyor. FAO’ya göre, küçük ölçekli üreticilerin yarısı, kadınları güçlendirmeyi hedefleyen kalkınma programlarına odaklandığı takdirde, 58 milyon insanın daha geliri önemli ölçüde artacak ve 235 milyon insan daha dayanıklı hale gelecek.

Tarımsal gıda sistemlerinin kadınlara uygun hale getirilmesi

FAO, tarımsal gıda sistemlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki ilerlemenin izlenmesi ve hızlandırılmasının, şu anda eksik olan cinsiyet, yaş ve diğer sosyal ve ekonomik ayrımlara göre sınıflandırılmış yüksek kaliteli verilerin toplanması ve kullanılmasına bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Tarımsal gıda sektöründe kadınların üretkenliğini artırma önerilerini vurgulayan rapor, ‘’bakım ve ücretsiz ev işi yüklerini ele alan, eğitim ve öğretim sağlayan, arazi kullanım hakkını güçlendiren’’ müdahalelerin gerekli olduğuna işaret ediyor.

FAO, kadın istihdamı ve dayanıklılığını artıran sosyal koruma programlarını her zaman savunuyor. Küçülen ekonomilerde, işlerini ilk kaybeden kesimin genellikle kadınlar olduğunu hatırlatıyor.

Genel Müdür Qu Dongyu, tarımsal gıda sistemlerinde kadın istihdamının önemine dikkat çekerek, bu alandaki çalışmaları ve programları kadınlar üzerine kurgulama zamanının geldiğini vurguladı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar