Endonezya nehirlerinden toplanan plastik atıklar mobilyaya dönüşüyor

Endonezya nehirlerinden toplanan plastik atıklar mobilyaya dönüşüyor

Sungai Design, son üç yıldan bu yana Endonezya’daki nehirlerden tonlarca plastik toplayan bir sivil toplum kuruluşuyla bağlantılı olarak çevre odaklı bir etki yaratıyor.

Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve yılda 3,2 metrik ton plastik atık üreterek Çin’den sonra kirlilikte en büyük ikinci ülke konumunda. Ülkenin birçok bölgesinde uygun atık yönetimi altyapısı bulunmuyor ve çöplerin yaklaşık yarısı yakılarak karbon emisyonuna ve sağlık risklerine neden oluyor. Geri kalan yarısı ise su kaynaklarına karışıyor.

Aile girişimi olan sivil toplum kuruluşu Sungai Watch, Endonezya’nın nehirlerindeki plastiğin okyanusa ulaşmaması için temizleme yükünü üstleniyor. Yüzen bariyerlerle çöpleri durduran sistem tasarlayan girişim, mümkün olan yerlerde geri dönüşüm için toplama ve ayrıştırma yapılmasına olanak sağlıyor. 

Geri dönüşümü en zor plastiklerden bazılarını dayanıklı ürünlere dönüştürmek amacıyla Sungai Desing adını verdiği kardeş bir girişimi hayata geçiren Sungai Watch, plastik poşetlerden üretilen sandalyelerle mobilya alanına adım atıyor.

Fransa doğumlu Sam Bencheghib, 20 yıl önce ailesiyle birlikte Bali’ye taşındığında 7 yaşında olduğunu ve o yaşlardayken aşırı atık yığınlarını farketmeye başladığını anımsıyor. Abi ve ablası ile birlikte sahilleri temizlemeyi her zaman görev bildiklerini ancak okyanustaki plastiklerin çoğu nehirlerden geldiği için bu yöntemin nispeten etkisiz kaldığını aktarıyor.

Bali’nin kartpostallarda veya sosyal medyada göründüğü gibi bir cennet olduğunu belirten Bencheghib, plastikler nedeniyle çevrenin harap olduğunu söylüyor. 

Bu durumu önlemek için harekete geçen Bencheghib kardeşler, aile garajında, metal tellerle birbirine bağlanmış, altında çöpleri toplamak için su altına uzanan metal ızgara bulunan uzun, yüzen bir bariyer inşa ettiler. Çöplerin okyanusa karışmasını önlemek için evlerinin yakınındaki nehre kurdukları sistemi yerleştirdiller ve bir sonraki gün 110 kilo plastik toplandığına şahit oldular.

Üç yıl sonra, farklı nehir derinlikleri için özel olarak üretilmiş 270 bariyer ve 30 farklı kategoride plastik atık ayrıştıran 8 ayrıştırma merkezleri bulunuyor.

Bu işlemleri yaparken ‘’köy modeli’’ adını verdikleri bir yaklaşım uyguluyorlar. Kirlenmiş her bölgede 15 veya 20 bariyer, bir ayrıştırma merkezi ve yaklaşık 12 personel ile ‘’bölge için kendi kendini idame ettirme imkanına sahip bir temizleme operasyonu’’ oluşturuyorlar.

Bariyerler sayesinde bugüne kadar toplam 1.800 metrik ton plastik toplandı.

Sungai’nın operasyonlarının finansmanı kurumsal sponsorluklardan sağlanıyor. Bunlar arasında yer alan Corona ve Marriot gibi büyük şirketler ‘’köylerin’’ tamamına sponsor oluyor.

Endonezyalıların her yıl çevreye bıraktığı yaklaşık 10 milyar plastik poşet kirliliğin ayrı bir boyutunu temsil ediyor. Bu poşetler Sungai tarafından toplanan atıkların yüzde 36’sını oluşturuyor ve depolarda çöp dağlarına neden oluyorlar. Bu büyük atıktan yararlanmak ve onlara ikinci bir hayat vermek için yola çıkan girişim, Sungai Design adlı kardeş bir şirket aracılığıyla sandalye gibi ileri dönüşümlü ürünler tasarlıyor.

‘’Ombak’’ (dalga) adı verilen sandalyelerin her biri 2.000 plastik poşetten üretiliyor. Sangai Design ekibi, poşetleri parçalıyor, ısı ile presliyor ve sertleştiriyor. Daha sonra elde edilen malzeme şekillendirilerek sandalye formuna getiriliyor.

Endonezya’da yüksek gelir grubundaki ailelere başlangıç fiyatı olarak tanesini 800 dolardan satmayı planlayan girişim, yaz aylarına kadar dünya genelinde dağıtım yapmayı hedefliyor.

Kaynak:

https://www.fastcompany.com/91044140/this-company-hauls-plastic-waste-from-indonesias-rivers-and-turns-it-into-furniture

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar