Dünyanın önde gelen sürdürülebilir teknoloji şirketleri

Dünyanın önde gelen sürdürülebilir teknoloji şirketleri

Sürdürülebilirlik, şirketlerin sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırma stretejileri veya bir kuruluşun sosyal etki yaratma amaçları doğrultusunda uyguladığı yöntemlerle yönlendirilir. Bununla birlikte, son tarihler ve hedefler belirlenmeden bu yolda ölçümler yapılmadan ilerlemenin bir yolu yoktur.

Sürdürülebilirlik için dijital odaklı yaklaşımları teşvik eden lider teknoloji kuruluşları aşağıda sıralanıyor: 

1.Dell

Dell, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından belirlenen Kapsam 1, 2 ve 3 hedefleri ile 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefine doğru çalışıyor. Şirket tarafından yayınlanan en son ESG raporunda, ambalajlarında 155,5 milyon kilogram sürdürülebilir dönüştürülmüş malzeme kullandığı açıklandı. 

Buna ek olarak, Dell’in çevre mücadelesi ve bu konudaki yatırımları neticesinde okyanustan 39,2 milyon plastik çıkarıldı. Çeşitlilik perspektifinden bakıldığında Dell, Forbes’in Dünyanın En İyi İşverenleri listesinde 10. sırada yer alıyor.

2. Meta

Meta, 2031 yılında Kapsam1 ve Kapsam 2 emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltma hedefi belirledi. Bu hedef, şirketin 2018’den bu yana 12,3 milyon metrik ton emisyonu ortadan kaldırdğını vurgulayarak mevcut çabalarını yönlendiriyor.

2010 yılından bu yana küresel operasyonları genelinde net sıfır emisyon sergileyen Meta, 2017 referans değerine göre operasyonel emisyonlarda yüzde 94 oranında önemli bir azalma kaydetti. Veri merkezlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji uygulamalarını büyük ölçüde hayata geçirdi. 

3. NVIDIA

Stratejik çabalar çerçevesinde NVIDIA, yeni veri merkezleri inşa ederken veya mevcut veri merkezlerini genişletirken sürdürülebilir çözümlerin peşinden gidiyor. Bu yaklaşım, karbon önleme ve iyi düşünülmüş süreçlerin verimliliğini başından itibaren artırmasına katkıda bulunuyor.

NVIDIA’nın teknolojisi sürdürülebilir toplumsal değişimin, elektrifikasyonun ve yapay zeka güdümlü araçların bel kemiğini oluşturuyor.

4. IBM

IBM hazırladığı Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) raporunda, işletmeleri dijital ortama girmeleri için desteklerken etik, eşitlikçi ve küresel etki yaratacak şekilde hareket ediyor. Şirket, 2022 yılında 7 bin megavat-saat enerji ve 25 bin metrik ton karbondioksit tasarrufu sağlayan projeleri hayata geçirerek sektöre örnek oldu.

Sosyal açıdan bakıldığında IBM, çıraklık ve kariyer zenginleştirici yatırımlar yoluyla daha fazla insanı eğitmeye yönelik çabalarıyla sürdürülebilir dijital çağda kimseyi geride bırakmıyor.

5. Intel

Intel 2022 yılında, faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit ayak izi azaltmaya yönelik yaklaşımında bazı beklenmedik başarılar elde etti. Üretim atıklarının yüzde 67’si geri dönüştürülerek şirketin gelişen döngüsel ekonomi başarısını gözler önüne serdi.

Buna ek olarak Intel, ABD, Avrupa, İsrail ve Malezya’da yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 100’e çıkardı ve Kosta Rika’da da aynı yolda ilerlediğini açıkladı. 

Intel’in bir başarısı da su konusu, şirket bu alanda yaklaşık 9,6 milyar galon tasarruf sağladı.

6. Apple

Apple tarafından hazırlanan son sürdürülebilirlik raporu karbon azaltma hedefine doğru büyük bir ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Şirket 2023 yılında ilk karbon-nötr ürünlerini tanıttı ve emisyonlarında 2015 yılı referans değerine göre genel olarak yüzde 45’lik azalma sağladı. Bu önemli adım, şirketin sürdürülebililik stratejisini finansal başarısı ile uyumlu hale geitiriyor.

Teknoloji devinin aynı dönemde gelirini yüzde 65 oranında artırması, şirket emisyonlarını 15 yıl içinde yüzde 75 azaltması stratejisinin büyük etkisiyle örtüşüyor.

7. Microsoft

Microsoft, sürdürülebilirlik çabaları kapsamında 2022 yılında 1,4 milyon tondan fazla karbonu bertaraf etti. Teknoloji firması ayrıca, gelecekteki küresel operasyonlarında yenilenebilir kaynaklardan enerji temin edebilmek için bir dizi enerji satın alma anlaşmasına imza attı. Şirket bu anlaşmalar kapsamında 135 temiz enerji projesinden 13,5 gigavat yenilenebilir elektrik tedariki bekliyor.

8. Amazon Web Services (AWS)

Amazon tarafından kullanılan elektriğin yüzde 90’ı 2022 itibarıyla yenilenebilir kaynaklardan temin edildi. Su tasarrufu konusundaki sıkı önlemler sonucunda 3,9 milyar litre su geri kazanıldı.

Bir teknoloji sağlayıcısı olan AWS, Avrupa genelinde veri merkezi altyapısını bölgedeki diğer işlevlere kıyasla beş kat daha verimli hale getirdi. Enerji, su ve atık konuları kapsamında çözüm üretmeye odaklanan AWS, daha fazla karbon giderme amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

9. Google

Iklim teknolojisi alanında hayata geçirdiği yenilikçi yaklaşımlarla dikkat çeken Google, bu sayede sürücülerin ve yolcuların karbondan arındırılması, ülkelerin hava olaylarını ve doğal afetleri önceden tahmin etmesine yardımcı olunması ve dijital ürün ve hizmetlerini kullanan herkesin emisyon azaltma çabalarına yardımcı olunması gibi gelişmiş çözümlere öncülük ediyor.

Bununla birlikte, Google risk yönetimi, paydaş katılımı ve politika geliştirme gibi işlevleri ön planda tutarak yönetim kurulunda daha fazla yönetişimi teşvik etmek amacıyla çalışıyor.

10. Siemens

Siemens pek çok işletme için kritik bir ortak ve dünya genelindeki en iyi 100 şirketten biri. 

Şirket, operasyonlarının bir bölümünü içeren Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonlarını yüzde 46 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Bunlara ek olarak, enerji verimliliğini ve dijital sistemler aracılığıyla tüketimlerin görünürlüğünü teşvik etmek amacıyla çeşitli sektörlere yönelik yenilikçi teknolojiler geliştiriyor.

Siemens karbon emisyonlarını azaltma önlemleri için 650 milyon euro tutarında önemli bir kaynak ayırdı. Bunun büyük bir kısmını kendi filosu ve operasyonları için elektrifikasyon hedefleri için harcarken, diğer kısmını 2030 yılına kadar iç emisyonlarını azaltma yöntemlerini araştırmak için kullanacak.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/articles/top-10-sustainable-technology-companies

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar