Dünyanın kalbi New York’ta düzenlenecek olan BM Genel Kurulu’nda

Dünyanın kalbi New York’ta düzenlenecek olan BM Genel Kurulu’nda

193 Üye Devletin liderlerini biraya getiren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 78’inci Oturumu başladı.

6 Eylül tarihinde başlayan BM Genel Kurulu’nun 78. Oturumunda 18 Eylül’den itibaren bir dizi önemli toplantı ve zirve düzenlenecek. Dünya liderleri, üst düzey etkinliklerde Dünya’nın nabzını tutmak ve küresel sorunların çözümüne yönelik müzakereler yapmak üzere bir araya gelecek.

New York’un Manhattan bölgesinde yer alan BM Genel Merkezi’nin çevresindeki sokaklar kordon altına alınacak, barikatlar kurulacak ve güvenlik artırılacak.

BM Genel Kurulu 78’inci Dönem Başkanı Trinidad ve Tobago’dan Dennis Francis, 19 Eylül’de liderlerin sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda ilerlemeyi hızlandırmayı tartışacakları yıllık Üst Düzey Oturumunun açılışını yapacak. Oturumun bu seneki teması ise güvenin yeniden inşası ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması olacak.

1955 yılında 10’uncu BM Genel Kurulunda oluşturulan bir gelenek bugün de devam ediyor. Kürsüye ilk olarak Brezilya çıkıyor, ardından BM Genel Merkezine ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri ve onu diğer BM Üye Devletleri takip ediyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Zirvesi

BMGK 78’inci üst düzey haftasının en önemli etkinliği olan SKA Zirvesi, Devlet ve Hükümet Başkanlarının 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na ulaşmaya yönelik geniş kapsamlı küresel eylem planı olan 2030 Gündeminin uygulanması üzerine müzakereler yapacakları merkezi bir platform sağlayacak.

18-19 Eylül tarihleri arasındaki üst düzey haftanın başlangıcında toplanacak olan SKA Zirvesi’nde, hedeflere doğru yavaşlayan ilerlemede geleceğe dönük siyasi bir deklarasyonun kabul edilmesiyle yeni bir dönemin başlatılması amaçlanıyor.

2015 yılında üzerinde anlaşmaya varılan 2030 Gündeminde yolun yarısına gelinmiş bulunuyor. Ancak amaçlara ulaşılması yolunda ilerleme iklim felaketleri, çatışmalar, ekonomik gerileme ve Covid-19 pandemisi nedeniyle yavaşlamış bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘’Eylül ayındaki Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi, SKA’lara ulaşılması için bir ivme ve hızlandırılmış eylemler sağlamak üzere birlik anı olmalı’’ dedi.

İki gün sürecek etkinlik, ivmeyi yeniden canlandırmak için bir araya gelme çağrısı olma özelliğine sahip. Aynı zamanda üst düzey siyasi rehberlik sağlamayı, ilerlemeyi ve ortaya çıkan zorlukları belirlemeyi ve 2030 bitiş çizgisine doğru daha fazla eylemi harekete geçirmeyi amaçlıyor.

İklim Adaleti Zirvesi

20 Eylül’de dünya liderleri İklim Hedefi Zirvesi’nde sözleri eyleme dönüştürmek üzere bir araya gelecek. Zirve, giderek kötüleşen iklim kriziyle mücadeleye yönelik görüşmelerin yürütülmesi açısından siyasi bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Dünyanın emisyon üreten fosil yakıtlardan yeşil ve temiz enerjiye nasıl geçiş yapacağı ise zirvedeki en önemli konu olarak öne çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ‘’yapılacaklar’’ listesinde, İklim Eylemini Hızlandırma Gündemi’nden yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için dünyanın atması gereken beş kritik adıma ilişkin bir rehbere kadar hükümet, iş dünyası ve finans liderlerinin ihtiyaç duyduğu somut eylemler yer alıyor.

‘’Şimdi hırs ve eylem zamanı olmalı’’ diyen Genel Sekreter, ‘’İklim Hedefi Zirvesi’nde ilk harekete geçecek olanları ve gerçekleştirenleri ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Dünya izliyor ve bekleyecek zamanı kalmadı’’ ifadelerini kullandı.

Pandemi sonrası dünyayı daha iyi şekillendirmek

BM Genel Kurulu Başkanı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 20 Eylül’de Devlet ve Hükümet Başkanları için salgınlara hazırlık konulu bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde siyasi iradeyi harekete geçirmeyi amaçlayan bir deklarasyonun kabul edilmesi bekleniyor.

21 Eylül tarihindegerçekleşecek olan Herkes için Sağlık Hizmeti konulu toplantıda, Covid-19’dan çıkarılan derslerin yanı sıra 2030 yılına kadar herkes için sağlık hizmetlerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmaya yönelik işlerliği kanıtlanmış öneriler ele alınacak.

Yine 20 Eylül tarihinde, kalkınmanın finansmanı konusunda düzenlenecek üst düzey toplantıda, SKA’na ulaşmak için kaynakların harekete geçirilmesine yönelik bir BM çerçevesi olan 2015 Addis Ababa Eylem Gündemi’nin uygulanması konusu gündeme gelecek.

Veremle mücadele için ise 22 Eylül’de üst düzey bir toplantı gerçekleştirilecek. 2018 yılında yayınlanan siyasi deklarasyondaki hedeflere ne kadar ulaşıldığı değerlendirilecek.

Gelecek Zirvesine hazırlık

21 Eylül’de yapılacak bakanlar toplantısında, Eylül 2024 tarihinde düzenlenecek olan Geleceğin Zirvesi etkinliğinin temelleri atılacak.

BM Genel Sekreteri, Gelecek Zirvesi’nde dünyayı risklerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu bir geleceğe hazırlama konusunda yeni bir küresel fikir birliği oluşturulmasını istiyor.

Toplantıda bakanların, çok taraflı sistemin ortaya çıkan küresel risk ve zorlukları nasıl çözebileceğini tartışması ve küresel sistemi dönüştürmek için somut öneriler sunmaları bekleniyor.

Üye Devletlerin eylem odaklı bir ‘’gelecek anlaşması’’ üzerinde mutabık kalmaları amaçlanıyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/09/1140552

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar