Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir 10 ülkesi

Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir 10 ülkesi

Ülkeler sürdürülebilirliğe doğru kendilerine özel sorumluluklar üstlenirken, yeşil olmak her zamankinden daha önemli hale geldi.

Sürdürülebilir bir ülke, vatandaşlarına daha kaliteli yaşam imkanı sağlıyor, çevreyi koruyor ve küresel ısınmaya doğru giden yolda daha az sorun yaşanmasına katkıda bulunuyor. İklim değişikliğiyle mücadele ederken tüm ülkelerin yeşile yönelmesi önemli. Bu sorumluluğu taşıyan ülkeler, toplumun yanı sıra çevreye olan sürdürülebilir tutumlarıyla bilinir ve örnek oluyorlar.

1. Hollanda

Hollanda için sürdürülebilirlik itici bir güç konumunda. Ülke, dünya genelinde hava kalitesinde 18’inci, su temizliğindeyse 9’uncu sırada yer alıyor ve büyük miktarda yenilenebilir enerji sağlayıcısına ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında otomobil kullanımını azaltmak için bisiklet planları ve güneş panelli otobüs durakları gibi sürdürülebilirliği ilerletme yolunda birçok yenilik hayata geçiriliyor.

2. Kanada

Kanada sürdürülebilirlik alanında daha iyisini başarmak için çalışıyor. 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 30 azaltmayı hedeflerken, sürdürülebilir yaşam ve enerji çözümlerinin yanı sıra çevresel sürdürülebilirliği de önemsiyor ve bu konuda da araştırma ve çalışmalarına devam ediyor. Yoksulluğun azaltılması ve eşitliğe doğru atılan adımlarla sosyal sürdürülebilirlik yolunda sürekli gelişme kaydediyor.

3. Almanya

Almanya, endüstriyel açıdan sürdürülebilirlik adına önemli yol alan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkedeki şirketler, sosyal sorumluluklarını  ve karbon emisyonlarını azaltmayı önemsiyor. Ülke, 2030 yılında sera gazı emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltmayı planlıyor. Bununla birlikte, güçlü bir geri dönüşüm programına sahip olan ülkede, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar artarak devam ediyor.

4. Yeni Zelanda

Hükümet, 2050 yılına kadar toplam net sıfırı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Yeni Zelanda, dünya genelinde en sürdürülebilir tarım sistemlerine sahip olan ülke konumunda. Aynı zamanda ülkede yaşayanlar sürdürülebilir yaşamı destekliyor ve büyük bir çoğunluğu sürdürülebilir ürün tüketme eğilimleriyle bu yaşam tarzında kararlı olduklarını gösteriyor.

Araç trafiğini ve kullanımını azaltmak için, ülkenin toplu taşım sistemi yenilenerek daha etkin hale getirildi.

5. Danimarka

Rüzgar enerjisinde lider durumunda olan ülkenin enerjisinin yaklaşık yarısı rüzgar türbinlerinden sağlanıyor. En sürdürülebilir ülkeler arasında yer alan Danimarka’nın Kopenhag şehri, dünyanın en büyük yeşil şehri olarak biliniyor. Şehir, 2025 yılına kadar tamamen karbon nötr olmayı planlıyor. Ülke genelinde bisiklet kullanımının artan popülaritesi nedeniyle otomobillerden kaynaklanan emisyonlar azaltıldı.

6. Finlandiya

Sürdürülebilirlik faaliyetlerini sürekli geliştiren ve iyileştiren Finlandiya, fosil yakıtlarını önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 50 oranında azaltmayı planlıyor. Jeneratörlerde kömür kullanımı yasaklandı. Ülkenin kirlenen nehir ve göllerini kapsayan bölgeleri restore edildi. Finlandiya’nın yüzde 70’ini kapsayan ormanlık alanların çoğunluğu ormansızlaşma ve vahşi yaşamın bozulmasını önleme kapsamında korunuyor.

7. Japonya

Kirliliğe ve iklim değişikliğine neden olan araçların yerine hibrit veya elektrikli otomobillerin ikame edilmesiyle olumsuz koşulların azaltılması hedeflenen Japonya’da, önümüzdeki 10 yıl içinde üretilecek yeni otomobillerin yüzde 50’sinin sıfır emisyonlu olması planlanıyor. Ülkenin büyük şehirleri, 2050 yılına kadar yüzde 100 karbonsuz olmayı hedefliyor. Geri dönüşüm sistemi, yaklaşık 10 farklı kategorisiyle dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor.

8. Norveç

Norveç’in ülke yönetimi, 2030 yılına kadar (birçok ülkeden 20 yıl önce) tamamen karbon nötr olma taahhüdü verdi. Kompostlamayı içeren en verimli geri dönüşüm sistemlerinden birine sahip olan ülkenin enerji ihtiyacı, yağışlı iklimi nedeniyle ağırlıklı olarak hidroelekrik enerjisinden sağlanıyor. Sürekli artan okyanus kirliliğiyle mücadele etme kapsamında büyük yatırımlar yapıyor.

9. İsviçre

Dünya genelinde en sürdürülebilir atık yönetimi programlarından birine sahip olan ülkede, yılda ortalama 100 bin ton atık enerjiye dönüştürülüyor. Suyu korumaya kararlı olan İsviçre’de, atık su arıtma tesisi günlük bazda 90 milyon litre suyu temizliyor. 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji elde etmeyi, okyanusları yüzde 50 oranında eski haline getirmeyi ve karbon nötr olmayı hedefliyor.

10. İsveç

Dünyanın en sürdürülebilir ülkesi olma ünvanını taşıyan İsveç, en yüksek yenilenebilir enerji kullanımına ve en düşük karbon emisyonuna sahip. Ayrıca eğitimde uyguladığı etkin ve verimli

programlarıyla da öne çıkıyor. Enerji tüketiminin yarısından fazlasını yenilenebilir kaynaklardan sağlayan ülke, 2045 yılına kadar emisyonlarını yüzde 85 ila yüzde 100 oranında azaltma taahhüdünde bulundu. Bunların yanında elektrikli otobüsler, akıllı yollar ve kentsel tarım uygulamalarıyla emisyonlarını azaltmaya devam ediyor. Gıda bankalarının kullanımı, geri dönüşüm sistemleri, cinsiyet eşitliği ve güvencesiz insanlara sağlanan barınma imkanlarıyla sürdürülebilirlik yolunda büyük başarılara imza atan ülke konumunda.

Kaynak:

https://sustainabilitymag.com/top10/top-10-greenest-countries-2

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar