Dünya Sağlık Örgütü, küresel sağlık iş gücü için harekete geçti

Dünya Sağlık Örgütü, küresel sağlık iş gücü için harekete geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm ülkeleri, bakım alanındaki eşitsizlikleri ele almaya ve bakım hizmeti sağlayan sağlık çalışanlarını korumaya davet etti.

Birleşmiş Milletler sağlık ajansının kurulmasından bu yana, çiçek hastalığının yok edilmesi, çocuk felcinin neredeyse tamamen ortadan kaldırılması ve anne ölümlerinde azalma dahil olmak üzere olağanüstü sağlık kazanımları elde edildi.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhamon Ghebreyesus tarafından yapılan açıklamada, ‘’DSÖ’nün tarihsel geçmişine bakıldığında, uluslar bir araya gelip ortak bir amaca yöneldikleri takdirde nelerin mümkün olabileceği açıkça görülüyor’’ diye açıklama yaptı.

Tedros, tüm insanlığın en yüksek sağlık standardına ulaştığı bir dünya vizyonuna ulaşmak için yapılması gereken çalışmalara işaret ederek ‘’Sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikler nedeniyle, sağlık acil durumlarına karşı dünyanın savunma yeteneğindeki yetersizlik ve sağlığa zarar veren ürünler ve iklim krizinden kaynaklanan tehditler varlığını sürdürüyor’’ dedi. Bu zorlukların üstesinden gelmek amacıyla DSÖ, sağlık iş gücünü korumak, desteklemek ve geliştirmek üzere hükümetlere acil eylem çağrısında bulundu.

En yüksek sağlık düzeyine ulaşma vizyonu

2030 yılına kadar özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10 milyon sağlık çalışanı açığı olacağı ön görülüyor. Dolayısıyla hızla artan sağlık talebini karşılamak için eğitime, becerilere ve insana yakışır işlere yapılan yatırımlara öncelik verilmesi öneriliyor.

DSÖ kısa bir süre önce, 2025 yılı sonuna kadar orta gelir seviyesi ve altındaki 25 ülkeden hemşire ve ebelerin yüzde 25’ini hedefleyen temel acil bakım konusunda küresel bir eğitim programını duyurdu.

Başkan, 3 Nisan tarihinde Cenevre’de düzenlenen Sağlık için İnsan Kaynakları Küresel Forumu beşinci oturumunun açılış konuşmasını yaptı. Dünya Sağlık Çalışanları Haftası ve DSÖ’nün 75. yıldönümüne denk gelen 3 günlük etkinliğe 140 ülkeden 3 bin delege katıldı.

Konuşmasında, tüm insanlık için mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşma vizyonunun, iyi desteklenen ve yeterli bir sağlık işgücü ile elde edebileceğini bir kez daha vurguladı.

Sağlık çalışanı eksikliği en büyük engellerden biri

Küresel kriz sırasında sağlık sistemlerinde yaşanan ciddi aksamalar, birçok ülkede ölümlerin çok yükselmesine neden oldu.

Pandemi sürecinde milyonlarca sağlık ve bakım çalışanının enfekte olduğunu, binlercesinin hayatını kaybettiğini ve pek çoğunun çalışmaktan tükendiğini hatırlatan Tedros, pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramasının ve hastalıkla mücadelede aşıların ve diğer hayat kurtarıcı araçların sağlanmasının önündeki belli başlı engelin sağlık çalışanı eksikliği olduğunu söyledi. Her üç sağlık ve bakım çalışanından birinin kaygı ve depresyonun etkisinde olduğunu ve yaklaşık yarısının tükenmişlik yaşadığını sözlerine ekledi.

Sağlık iş gücünü koruma ve yatırım yapma konusunda ortak çalışma çağrısı

Sağlık çalışanlarının haklarının korunması gerektiğinin altını çizen başkan, ülkeleri, insana yakışır çalışma koşulları sağlamaya, adil ücret dağılımına, eğitim ve liderliğe yatırım yapmaya davet etti.

Sağlık ve bakım işlerinin üçte ikisinin kadınlar tarafından temsil edilmesine rağmen, üst düzey pozisyonlarda çok az kadın çalışan olduğu ve cinsiyetler arasında yüzde 24’lük ücret farkı bulunduğuna dikkat çekti.

Sağlık iş gücünü iyileştirme, koruma ve destekleme yolunda her kesime iş düştüğünü, sağlık bakanlıklarının bu mücadelede yalnız bırakılmaması gerektiğini hatırlattı. Ülkeler ve hükümetlere seslenerek, iş gücünü koruma ve yatırım yapma konusunda ortak çalışma çağrısını tekrarladı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar