Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da yükselen obezite salgını için uyarıda bulundu

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da yükselen obezite salgını için uyarıda bulundu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bölge Ofisi tarafından yayınlanan yeni raporda, obezite oranlarının Avrupa genelinde ‘’salgın’’ seviyelerine ulaştığını ve yükselmeye devam ettiğini söyledi.

Araştırmaya göre yetişkinlerin üçte ikisine tekabül eden yüzde 59’unun ve her üç çocuktan birinin aşırı kilolu ya da obez oldukları açıklandı.

Kronik olarak fazla kilolu olmak ve obezite sorununun, Avrupa’daki ölüm ve sakatlık olaylarının önde gelen nedenleri arasında olduğu belirtildi. Tahminlere göre, bölgedeki toplam ölüm oranının yüzde 13’ünden fazlasına tekabül eden yılda 1,2 milyondan fazla ölüm bu nedenlerden kaynaklanıyor.

Artan kanser riski

Obezite, farklı kanser türleri, kardiovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların ortaya çıkma riskini de artırıyor. Bölge genelinde en az 200 bin yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olduğu tahmin edilen aşırı kilo sorununun, önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Avrupa bölgesini oluşturan 53 ülkeden hiçbirinin Birleşmiş Milletler ajansının 2025 yılına kadar olan obezite artış hedefini durdurmaya yönelik etkin çabaları olmadığına dikkat çekildi.

Bununla birlikte, Covid-19 pandemisi aşırı kilolu ve obezite ile yaşayan bireyleri orantısız bir şekilde etkiledi. Obezite hastalarının virüs nedeniyle komplikasyon yaşama olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Pandemi sürecinde gıda tüketimi ve fiziksel aktivite kalıplarındaki ‘’olumsuz değişimler’’ in önümüzdeki yıllarda sağlık sorunlarını tetikleyeceği ve bu durumu tersine çevirmenin önemli çabalar gerektireceği vurgulandı.

Gidişatı değiştirmek gerekiyor

Obezitenin sınır tanımadığını belirten DSÖ Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ülkelerinin her birinin farklı derecelerde durumdan etkilendiğini söyledi. Sağlıkta yatırım ve inovasyonu teşvik ederek, güçlü ve dayanıklı sağlık sistemleri geliştirerek, bölgedeki obezite sorununun gidişatının değiştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Hükümetlerin obeziteyle mücadelesine destek olacak bir dizi önlem ve politika seçeneği sunan rapor, pandemiden sonra daha iyi bir gelecek inşa etmenin ihtiyacını vurguluyor.

DSÖ, obezitenin nedenlerinin ‘’sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizliğin basit bir bileşiminden daha fazlası’’ olduğunu öne sürüyor.

Erken yaşlarda sağlıksız vücut ağırlığına karşı savunmasızlığın, ileri yaşlarda bireylerin obezite geliştirme eğilimini nasıl etkilediği de raporda açıklanıyor.

Sağlıksız gıdaların çocuklara dijital ortamda pazarlanması, çevrimiçi oyunların yaygınlaşması gibi çevresel faktörler de Avrupa’daki obezite artışını tetikliyor.

Yapısal faktörler üzerine eğilmek

Rapordaki politika önerileri arasında şekerle tatlandırılmış içeceklerin daha fazla vergilendirilmesi veya daha sağlıklı gıdalar için sübvansiyonlar uygulanması, sağlıksız gıdaların çocuklara pazarlanmasının kısıtlanması ve temel sağlık hizmetlerinde obezite ve aşırı kilo yönetimi hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi yer alıyor.

Gebelik öncesi ve sürecinin takip edilmesi, emzirmenin teşvik edilmesi ve okul temelli müdahalelerin yanı sıra sağlıklı gıda ve fiziksel aktiviteye erişimi iyileştiren ortamların yaratılması gibi ‘’yaşam boyu’’ diyet ve fiziksel aktiviteyi iyileştirme çabaları öneriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, obezitenin karmaşık bir sağlık sorunu olması nedeniyle tek bir müdahalenin büyüyen salgının yükselişini durduramayacağını ve herhangi bir ulusal politikanın üst düzey siyasi taahhütlere sahip ve kapsayıcı olmasının yanı sıra eşitsizlikleri hedeflemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/05/1117402?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=71f5445532-EMAIL_CAMPAIGN_2022_05_04_12_02&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-71f5445532-107950321

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar