Dünya genelindeki jeotermal seraların üçte biri Türkiye’de bulunuyor

Dünya genelindeki jeotermal seraların üçte biri Türkiye’de bulunuyor

Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak, Türkiye’de jeotermal enerji ile ısıtılan seraların 2002 yılından bu yana yüzde 400 oranında arttığını söyledi. Dünya genelinde jeotermal ısı kullanan toplam sera yüzölçümünün 1500 hektar olduğunu ve bunun 500 hektarının Türkiye’de bulunduğunu belirtti.

2021 yılındaki 1,68 GW kurulu gücü ile jeotermal enerji alanında dünyadaki süper güçlerden biri olan Türkiye, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na göre, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya ve Filipinler’in ardından dördüncü sıraya yerleşiyor.

Ancak Türkiye’deki potansiyelin 3 bin hektar olduğunu tahmin eden yerel uzmanlar, seralarda kullanılan jeotermal enerji büyüklüğü dikkate alındığında ülkenin dünya genelinde ilk sırada yer aldığını savunuyor.

Verimsiz topraklara canlılık kazandırmak

Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak, ülkenin 2002 yılından bu yana jeotermal ısıtmalı seralarda yüzde 400 büyüme kaydettiğini söyledi.

Bu tür tesislerin verimsiz topraklara kurulabileceğini söyleyen yetkili, odun ve fosil yakıtlardan farklı olarak sabit sıcaklığın sağlanabileceğine ve yüzde 60 oranında daha fazla verim alınabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin en önemli bölgeleri olarak 90 hektar ile Afyonkarahisar, 81,9 hektarla İzmir ve 75,6 hektarla Manisa yer alıyor.

Jeotermal su yeniden yeraltına enjekte edilmeli

Biyoçeşitliiğe zarar vermemek için jeotermal suyun kaynağa geri enjekte edilmesi gerektiğini söyleyen Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi Özer Kula, sıcak suyun bölgesel ısıtma veya imalatta kullanılmasından sonra kalan ısının, jeotermal seralarda değerlendirilebileceğinin altını çizdi.

Kula, toprağın su kaynağıyla 40 C’a kadar ısıtılabileceğini ve seralarda havayı ısıtmak için maksimum su sıcaklığının 80 C olduğunu sözlerine ekledi.

Dünyanın ikinci büyük jeotermal ısıtmalı serası İzmir’in Bergama ilçesinde yer alıyor. 60 hektarlık alanda kurulu olan Agrobay tesisinde yılda 15 bin ton domates üretiliyor.

Agrobay Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk Salık, tesisisin ısınma maliyetlerinin kömüre göre yüzde 80 daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından da, 2,5 hektar büyüklüğündeki alanda jeotermal enerjiyle ısıtılan sera ve araştırma geliştirme merkezi hayata geçirildi. Tesiste yıllık 1250 ton domates üretilmesi hedeflenirken, alınacak verim doğrultusunda projenin büyütülmesi planlanıyor.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar