Dünya Bankası: Pandemi en yoksul ile en zengin ülkeler arasındaki arasındaki uçurumu artırdı  

Dünya Bankası: Pandemi en yoksul ile en zengin ülkeler arasındaki arasındaki uçurumu artırdı  

Dünya Bankası ‘’Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar’’ başlıklı raporunu yayımladı. 

En yoksul 75 ülkenin yarısında en zengin ekonomilerle gelir farkının giderek büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, yoksul ülkelerin genç nüfuslarından, zengin doğal kaynaklarından ve bol güneş enerjisi potansiyelinden faydalanmanın bu olumsuzluğu gidermeye yardımcı olabileceği vurgulanıyor.

Raporda, 2020-2024 yıllarında IDA ülkelerinin (düşük gelirli ülkeler) yarısında kişi başına düşen ortalama gelirin zengin ekonomilere göre daha yavaş arttığı belirtiliyor. Ayrıca her 4 kişiden 1’nin güne 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği bildiriliyor.

Hükümetleri ve özel sektörü ‘’büyük tersine dönüş’’ olarak adlandırdığı durumla mücadeleye yardımcı olmak için daha fazlasını yapmaya çağıran Washington merkezli kuruluş, 2019’dan bu yana gıda güvensizliği ve borç sıkıntısında artış olduğuna dikkat çekiyor.

Üç IDA ülkesinden birinin, ortalama olarak Covid-19 salgını öncesindekinden daha fakir olduğu kaydedilen raporda, aşırı yoksulluk oranının dünyanın geri kalanındaki ortalamanın 8 katından fazla olduğu aktarılıyor.

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, raporun iç karartan tablosunu, IDA ülkelerini yenilemek için her üç yılda bir toplanan bağışçılara cömert olmaları konusunda baskı yapmak amacıyla kullanacak. Nihai taahhütler 2024 yılı sonuna kadar yapılmayacak diyen Banga, şimdiden yoksul ülkelerin ihtiyaçlarının bir sonraki finansman turunun ‘’tüm zamanların en büyüğü’’ olması anlamına geldiğini söyledi.

Söz konusu yoksul ülkelerde yaşayanların, açlık veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalan insanların yüzde 90’ını oluşturduğu ifade edilen raporda, bu ülkelerin yarısının borç sıkıtısı içinde ya da yüksek risk altında olduğuna işaret edildi.

IDA ülkelerinin yarısından fazlası (toplamda 39) Sahra Altı Afrika’da bulunuyor. Bunlardan 14’ü çoğunlukla küçük ada devletleri olmak üzere Doğu Asya’da, 8’i ise Latin Amerika ve Karayipler’de yer alıyor. Güney Asya’da Hindistan dışındaki tüm ülkelerin IDA ülkesi olduğu kaydediliyor.

Bu ülkelerin 31’inde kişi başına düşen gelir yıılda 1,315 doların altında bulunuyor. Bunların 33’ünün kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletler olduğu aktarılıyor.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/business/2024/apr/15/covid-pandemic-made-poorest-countries-even-worse-off-world-bank-warns?utm_term=661e6bc54829f6edffd522602c6b110d&utm_campaign=USMorningBriefing&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=usbriefing_email

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar