Deniz çayırları atmosferdeki karbondioksiti yağmur ormanından 30 kat daha hızlı yakalama potansiyeline sahip

Deniz çayırları atmosferdeki karbondioksiti yağmur ormanından 30 kat daha hızlı yakalama potansiyeline sahip

İklim değişikliğiyle mücadele amacıyla, Birleşik Krallık kıyılarını karbon yakalayan deniz yosunu ile yeniden doldurmayı hedefleyen yeni bir kampanya yürütülüyor.

Yetişkinlerin yüzde 93’ünün iklim değişikliğine neden olan unsurların bilincinde olmalarına rağmen, nüfusun yalnızca yarısının karbon yakalamanın küresel ısınmanın etkilerini azaltma rolünün farkında olduğu belirtiliyor.

Karbondioksitin atmosferden uzaklaştırılması işlemi olan karbon yakalama, yenilikçi teknoloji veya fotosentezle yapılıyor. Amazon gibi büyük yağmur ormanlarının yüksek oranda karbon yakalama yeteneğinin bilinmesine rağmen, daha küçük doğal kaynakların da önemli rol oynadığı öne sürülüyor.

Bu doğal kaynaklara verilecek en güzel örnek, Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF)’nın ‘’Force for Nature’’ kampanyasının merkezinde olan deniz yosunu bitkisi.

Son araştırmalar, deniz otu çayırlarının karbondioksit yakalama özelliği yanında alt kısımlarında sakaroz biriktirdiği ve miktarının daha önceleri tahmin edilenden yaklaşık 80 kat fazla olduğunu gösteriyor. Bu şeker benzeri maddenin yüksek konsantrasyonlardaki varlığı, bitkinin en büyük küresel organik karbondioksit depolarından biri olduğunu kanıtlıyor.

Deniz yosunu çayırlarının, karadaki çimenlere benzer bir şekilde karbonu yakaladığını belirten WWF’in İklim Programı Başkanı Alec Taylor, enerji üretmek için güneşin enerjisini fotosentezlediğini söylüyor.

Deniz otunun etkin karbon yakalama özelliği sayesinde bir yağmur ormanından 30 kat hızlı çalıştığını öne süren Taylor, su altında bozulmadan kalabilen çayırların uzun yıllar boyunca karbon depolayabileceğini belirtiyor.

Ağaçların karbon yakalama özelliğine rağmen kesildiklerinde karbonun atmosfere salındığı belirtilirken, deniz otunun temelinin sağlamlığı nedeniyle depolanan karbonu köklerine gömdüğü açıklanıyor.

Ülke genelinde deniz yosunu ekimi

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Birleşik krallık kıyılarını deniz yosunu çayırlarıyla yeniden doldurmayı hedefliyor.

Yüzlerce yıl önce, kıyılarda çok daha fazla deniz çayırı olduğu ve Birleşik Krallığın doğal kaynaklarını koruma konusunda dünyanın en sorumsuz ülkelerinden biri olduğu öne sürülüyor. Geçen yüzyılda Birleşik Krallık’taki deniz çayırlarının yüzde 92’sinin yok olduğuna işaret ediliyor.

İngiltere’nin doğal yaşam alanlarının, iklim değişikliğine karşı mücadelede kilit unsur olduğu ancak endişe verici derecede tükenmekte olduğu belirtiliyor.

Kampanyanın başlangıç aşaması olarak, Solent Southhampton’da yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğünde 30 bin metrekare deniz yosunu habitatı dikilmesi amaçlanırken, projeyi büyütmenin anahtarının hükümetten gelecek yatırıma bağlı olduğu açıklanıyor.

WWF’nin görmek istediği iklim eylemleri arasında deniz çayırı gibi doğal kaynaklara daha fazla yatırım yapılması ve işleyiş süreçlerini yavaşlatan kuralların kaldırılması yer alıyor.

Deniz otu çayırlarını geri getirmeye nasıl yardımcı olunabilir?

WWF’in kampanyası, İngiltere kıyılarını deniz yosunu ile yeniden doldurmakla birlikte, iklim değişikliğinin etkilerini tersine çevirmede doğal kaynakların önemi konusunda bireyleri eğitmek olarak tanımlanıyor.

WWF’in Sky Zero ile yaptığı ortaklıkla, hükümetin iklim vaatlerini tutması konusundaki çağrıya bireylerin onay vermesi ve ‘’Force for Nature’’ kampanyasına dahil olmaları isteniyor. Programa kaydolan her birey için 4 bin deniz otu tohumu ekileceği belirtiliyor.

Deniz tohumu ekimi için birçok gönüllüye ihtiyaç olduğunu söyleyen Taylor, çevre sorumlularına eylem ve destek çağrısında da bulunuyor.

Sonuç olarak, bu doğal kaynakların ve harika yaşam alanlarının sahip oldukları tüm faydaların yanı sıra karbondioksit yakama özelliklerinin de gösterilmesi kampanyanın merkezinde yer alıyor.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2022/05/03/seagrass-the-plant-that-removes-carbon-30-times-faster-than-a-rainforest?utm_source=newsletter&utm_medium=green_newsletter&_ope=eyJndWlkIjoiY2MzYjM4MTMxNzg4ZWJmYzUyNTk1MmM4ZjNiNjliYzcifQ%3D%3D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar