COP28: Kadınlar ve iklim savunucuları değişim için seslerini yükseltti

COP28: Kadınlar ve iklim savunucuları değişim için seslerini yükseltti

BM İklim Zirvesi’nde iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki orantısız etkileriyle mücadele etmek için bir araya gelen aktivistler, bu konuda daha fazla politika geliştirilmesi ve yürürlüğü konması, aynı zamanda etkili iklim eylemi için kadınların sunacağı benzersiz bilgi ve uzmanlığın dikkate alınması gerektiğini savundu.

Kadın lider ve aktivistler, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde düzenlenen bu yılki BM iklim konferansında, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin sona erdirilmesi ve iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocukları üzerinde artan etkisinin hafifletilmesi çağrısında bulunmak amacıyla bir araya geldi.

Hüküm süren cinsiyet normları, mevcut eşitsizlikler ve bunların karar alma süreçlerine eşit olmayan katılımı, kadınların iklim çözümünde yer almalarını engelliyor.

UN Women tarafından yeni yayımlanan bir rapor, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar 158 milyon daha fazla kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa sürükleyebileceğini ve gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalan kadın sayısını 236 milyon daha artırabileceğini öne sürüyor.

COP28 konferansında kadın gruplarının sergilediği eylem ve panellere bakıldığında, iklim çözümlerinde önemli rol oynayabilecekleri konusunda her zaman umut var. 

Kadınlar iklim eylemine öncülük ediyor

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muahmmed, ‘’Kadınlar iklim mücadelesinin ön saflarında yer alıyor. Bilim insanları, parlamenterler, yerli halkların liderleri ve genç aktivistler olarak 1,5 C hedefini canlı tutmak için mücadele ediyorlar’’ dedi.

UN Women Ekonomik Güçlendirme Şefi Jemimah Njuki de bu düşüncelere katılarak, ‘’ Yeterli kaynaklara sahip olmadıkları halde kadınlar ve kız çocukları tarafından yürütülen birçok eylem görüyoruz. Mali kaynak dahil onlara daha fazla destek verebilirsek, dünyanın daha iyi bir yere doğru evrileceğini düşünüyorum’’ dedi.

UN Women İcra Direktörü Sima Bahous, ‘’Kadın ve kız çocuklarının haklarının, COP28 dahil olmak üzere iklim eyleminin merkezinde yer almalarını ve onların karar alma mekanizmalarında etkin olmalarını sağlamalıyız’’ diyerek bu konudaki düşüncelerini aktardı.

Gerçek eşitlik için baskı yapıyoruz

Kadın mücadelesine bir örnek olarak, Kolombiya’nın Cispata bölgesindeki San Antero topluluğunun lideri Ignacia de la Rosa’nın mücadelesi verilebilir. 

Del la Rosa, birkaç yıldır Kolombiya’nın Sinu Nehri havzasındaki kıyı mangrov ormanlarını korumayı ve restore etmeyi amaçlayan bir ‘mavi karbon’ projesi üzerinde çalışıyor.

Mangrov habitatları balıklar için doğal üreme alanlarıdır, gel-git olaylarına karşı koruyucu bariyerlerdir, inşaat ve yemek pişirmek için odun kaynakları sağlar ve iklimi hafifletme önlemleri için yeşil çözümler sunar.

Ignacia de la Rosa UN News’a verdiği demeçte, kendi toplumunda tarım ve büyükbaş hayvancılık nedeniyle mangrov ağaçları üzerindeki baskının büyük olduğunu ve insanların inşaat malzemeleri sağlamak için mangrovları kestiğini gözlemlediğini söylüyor.

Mangrov ormanlarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmenin zorlukları olmasına rağmen, İgnacia de la Rosa’nın bu konudaki sürdürülebilirlik çabaları yalnızca doğal bir kaynağı korumakla kalmıyor, aynı zamanda bu bölgeyi ziyaret eden kuş gözlemcileri ve çevrecilere de kazançlı bir turizm geliri sağlıyor.

De la Rosa, cinsiyet cephesinde ise işlerin hala mükemmel olmaktan çok uzak olduğunu söyleyerek, bölgedeki mangrovların korunmasını sağlayacak eylemler için mücadele eden tek kadın olarak ırk ve cinsiyet ayrımcılığı ile karşılaştığını anlattı ve durumdan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

‘’Günümüzde daha fazla kadın karar alma pozisyonlarında ve etkin görevlerde yer alsa da, cinsiyet ve ırk ayrımcılığı maalesef devam ediyor. Gerçek eşitliğe ulaşmak için yapılması gereken çok şey var’’ dedi.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/12/1144352?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=f5afd5d631-EMAIL_CAMPAIGN_2023_12_05_01_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-f5afd5d631-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar