Coca-Cola’nın karbondioksit emisyonlarından şişe kapağı üretme projesi

Coca-Cola’nın karbondioksit emisyonlarından şişe kapağı üretme projesi

Coca-Cola, plastik ambalaj üretiminde fosil yakıtların yerine atmosferdeki karbondioksiti (CO2) kullanma planını açıkladı.

Dünyanın en büyük plastik kullanıcılarından olan küresel şirket, 2040 yılına kadar net sıfır plastik hedefinin bir parçası olarak Swansea Üniversitesi tarafından yürütülen üç yıllık denemeyi finanse ediyor.

Proje, atmosferdeki CO2’in yakalanarak plastik üretiminde kullanılmasını amaçlıyor ve karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunuyor.

Coca-Cola, plastik ambalajlarını üretmek için geleneksel fosil yakıtların yerine atmosferden elde edilen CO2’yi kullanma planı kapsamında 2040 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşma taahhüne bir adım daha yaklaşıyor. Halihazırda, plastik ambalajların çoğu, fosil yakıtlardan ucuz bir şekilde üretiliyor.

Projenin baş araştırmacısı Enrico Andreoli, ‘’Bugün ürettiğimiz plastikler, çevreye çok fazla CO2 salıyor. Başlangıç malzemesi olarak CO2 kullanarak süreci tamamen fosilden arındırıyor ve fosil yakıtlardan arındırılmış plastik üretiyoruz’’ diyor.

Endüstriyel kimyager profesör Andreoli, sihrin küçük siyah bir elektrotta gerçekleştiğini belirtiyor. Burada elektrik yükünün CO2 ve su karışımından geçerek esnek plastik türünün ana bileşeni olan etilen ürettiğini açıklıyor.

Coca-Cola’nın hedefi, yakalanan CO2’yi bir kaynak olarak kullanmak ve bunu, üretim tesislerinin yakınından veya doğrudan kendi duman bacalarından temin etmek.

Etilen, şu anda petrokimyasalların rafine edilmesinin ucuz bir yan ürünü olarak fosil yakıtların 800C’nin üzerinde ısıtılarak plastik yapmak için gereken moleküllerin ‘’kırılması’’ yoluyla üretiliyor.

Karbon ayak izinin azaltılması

İklim izleme grubu global Carbon Project’e göre bu süreç, 2020 yılında küresel toplam CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturan 260 milyon tondan fazla CO2 emisyonuna neden oldu.

Coca-Cola’nın Avrupa ve Pasifik girişimcilik bölümü direktörü Craig Twyford, şirketin 2030 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 30 oranında azaltma vaadinin büyük ölçüde daha fazla geri dönüştürülmüş plastik kullanımından kaynaklanacağını söyledi.

Twyford ayrıca 2030’dan 2040’a kadar daha radikal adımlar atmanın gerekliliğini belirterek CO2’nin faydalı amaçlar için kullanılmasının önemini vurguladı. Benzer bir projede şirket, CO2’yi yapay şekere dönüştürmek için Kaliforniya’daki araştırmaları finanse ediyor.

Kaynak:

https://www.bbc.com/news/uk-wales-67060151

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar