Çeşitlilik ve Kapsayıcılık ilkesini benimseyen öncü şirketler

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık ilkesini benimseyen öncü şirketler

Diversity (çeşitlilik), equity (eşitlik) ve inclusion (kapsayıcılık) sözcükleri için kullanılan bir kısaltma olan DE&I, işletmelerin başarısı açısından dikkate alınması ve uygulanması gereken önemli bir kriter.

Belirli bir ortamdaki farklılıkların varlığını ifade eden çeşitlilik, kurumsal bağlamda ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, engellilik durumu, sosyoekonomik geçmiş ve diğer boyutlardaki farklılıkları temsil eder.

Eşitlik, bireylerin tamamı için adil muamele, eşit erişim, fırsat ve ilerleme sağlarken, bazı grupların tam katılımını engelleyen unsurları tespit etmeye ve ortadan kaldırmaya odaklanır.

Kapsayıcılık, tüm insanların kendilerini değerli, saygın ve desteklenmiş hissettiği ve farklılıkların güçlü yönler olarak benimsendiği bir ortam yaratmak anlamına gelir. Kapsayıcı iş yerleri aidiyet duygusunu teşvik eder ve tüm çalışanlar için kaynaklara ve fırsatlara eşit erişim sağlar.

Kurumsal DE&I girişimleri, farklı yetenekleri işe almayı, elde tutmayı ve geliştirmeyi amaçlayan politikalar, programlar ve uygulamaların yanı sıra çalışanların işlerini en iyi şekilde ortaya koyma ve kendini güçlü hissettmesine yol açan kapsayıcı kültürler geliştirir.

Bu alanda öncülük eden şirketler aşağıda sıralanıyor:

1.KPMG

219.000’den fazla çalışanı bulunan küresel danışmanlık firması KPMG’nin, çalışanlarının yüzde 40’ı ulusal çeşitlilik ağlarından en az birinde görev yapıyor. Bunlar arasında yer alan Afro-Amerikan, pride@kpmg ve KPMG Kadın Ağı (KNOW) gibi ağlar, her bir grup için destek sağlamayı ve sorunları ele almayı amaçlıyor.

Firma içinde tersine mentorluk, liderlerin alt kademedeki çalışanlardan içgörü kazanmasına ve işyerinde çeşitlilik ve eşitliğin artırılmasına yol açıyor.

2. Procter & Gamble:

Yaklaşık 200 yıldan bu yana tüketici ürünleri alanında faaliyet gösteren Procter & Gamble, 2021 yılında Forbes tarafından Dünyanın En İyi İşvereni olarak şeçilen küresel bir lider. 

Şirket, LGBTQ+, bekar ve biyolojik olmayan ebeveynlerine destek sağlamak, ayrımcılığı önlemek için işe alım uygulamalarını hayata geçirmek üzere çalışmaya devam ediyor.

3. Mastercard

Dijital finans sektörü liderlerinden Mastercard, çalışanları, ortakları ve müşterileri için nefret, ayrımcılık ve düşmalığa karşı sıfır tolerans politikasına sahip olmasıyla çeşitliliği ve desteği teşvik ediyor.

Mastercard için DE&I’nin odak noktaları arasında işe alımda cinsiyet eşitliği, LGBTQ+ desteği ve siyahi topluluklar için servet dağılımı açığının kapatılması yer alıyor. Cinsiyet değiştirme ameliyatı desteği, aynı cinsiyetten partner kapsamı ve taşıyıcı annelik ve evlat edinme yardımı gibi çalışanlara yönelik yan haklar sunuyor.

Mastercard CEO’su Micheal Miebach, ‘’Herkesin en büyük tutkularını en yüksek potansiyelleriyle birleştirmek için eşit erişime sahip olduğu bir işyeri ve dünya yaratma yolculuğundayız’’ diyor.

4. Ernst & Young

Önde gelen küresel danışmanlık şirketi EY’nin dünya genelinde 365.000’den fazla çalışanı bulunuyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları ve çeşitlilik içeren işe alım taahhüdünde bulunan ilk büyük danışmanlık şirketleri arasında yer alıyor. Cinsiyete dayalı ücret eşitliği ve aktif ırkçılık karşıtlığı şirketin öncelikli konuları arasında bulunuyor.

Şirket CEO’su Carmine Di Sibio, ‘’Çeşitlilik ve kapsayıcılık, daha iyi bir çalışma dünyası inşa etmek için kritik önem taşıyor. Farklı görüşler ve beceriler, müşterilerimiz ve kuruluşumuz için en iyi yanıtların alınmasını sağlıyor’’ diyor.

5. Marriot

Küresel konaklama sektörü lideri Marriot, 139 şirket, 30 marka ve 8.000 tesisiyle 120.000’den fazla çalışana iş alanı sağlıyor. Tedarik zincirinin yaklaşık yüzde 10’u kadınlara ait işletmelerden oluşuyor ve küresel işgücünün yarısından fazlası kadın. 

Marriot Yönetim Kurulu Başkanı David Marriot, ‘’Şirketimizin liderliğinin, otellerimizde ağırladığımız farklı müşterileri yansıtması gerektiğine inanıyoruz’’ diyor.

6. Kaiser Permanente

73 tesiste 12 milyondan fazla hastaya bakım sunan ABD merkezli sağlık kuruluşu Kaiser Permanente, personelinin desteklediği insanları temsil etmesini sağlamak amacıyla çalışıyor.

Şirketin 220.960 çalışanının yüzde 72’si kadın, yüzde 70’i beyaz olmayan topluluklardan oluşuyor. Yönetici ekibinin yarısı kadın ve İnsan Hakları Kampanyası Vakfı Kaiser Permanente’yi on yılı aşkın süredir LGBTQ+ sağlık hizmetleri lideri olarak lanse ediyor.

7. Johnson & Johnson

130 yılı aşkın bir süre önce hayata geçirilen Johnson & Johnson, tıbbi, farmasötik ve tüketici ürünleri alanında faaliyet gösteriyor. Halihazırda 140.000’den fazla kişiye istihdam sağlıyor. Unstereotype Alliance kurucu üyesi olan şirket, 2025 yılına kadar yönetici pozisyonunda yüzde 50 kadın oranına ulaşmak için küresel çapta çalışmalar yürütüyor. 

Johnson & Johnson ABD, yönetim posizyonlarında yüzde 35 ırksal çeşitlilik hedefi doğrultusunda ilerliyor.

Şirket CEO’su Joaquin Duato, ‘’Johnson & Johnson inovasyona dayalı bir şirkettir ve inovasyonun temelinde çeşitlilik bulunur. Kapsayıcı bir kültür yeni fikirlere kapı açar’’ diyor.

8. Novartis

İsviçre merkezli küresel ilaç şirketi Novartis, DE&I prensiplerinin iş uygulamalarının içine yerleştirildiği güvenli ve destekleyici bir çalışma ortamının inovasyon ve üretkenlikte ilerlemeye zemin hazırladığına inanıyor. Çok çeşitli grupları temsil eden 110.000 çalışanı olan Novartis, Bloomberg’in 2022 Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne dahil edildi ve LGBTQ+ istihdamı için Stonewall’dan ödül aldı.

Novartis CEO’su Vas Narasimhan, ‘’Tıp sektörünü yeniden hayal etmek istiyorsak, eşitsizlik sorunlarını sistematik olarak ele almalıyız’’ diyor.

9. Accenture

Lider danışmanlık şirketlerinden olan Accenture dünya genelinde 738.000’den fazla istihdam sağlıyor. Firma, üç temel alanda çeşitlilik eğitimine öncelik veriyor:

·      Farkındalık

·      Yönetim

·      Profesyonel gelişim

Accenture, cinsiyete dayalı ücret eşitliği konusunda başarılı bir konumda. Ayrıca 2025 yılına kadar şirket genelindeki rollerde cinsiyet eşitliğini sağlamak için çalışıyor.

Accenture, Engellilik Eşitliği Endeksi’nde ve Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde sürekli olarak en üst sıralarda yer alıyor. 

17 yıldır üst üste Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

10. Sodexo

55 ülkede faaliyet gösteren gıda ve yönetim hizmetleri sağlayıcısı Sodexo, 400.000’den fazla çalışanıyla her gün 100 milyondan fazla müşteriye hizmet sunuyor.

Cinsiyet dengesi yirmi yılı aşkın süredir Sodexo için bir öncelik. Yönetim Kurulu’nun yüzde 60’ı, İcra Komitesi’nin yüzde 29’u ve personelin yüzde 55’i kadınlardan oluşuyor. Sodexo çalışanlarını kapsayıcılık eğitimine aktif olarak dahil ediyor ve çalışanlarının çeşitli ihtiyaçlarını desteklemek için çalışan topluluklarını, programları ve girişimleri hayata geçiriyor.

Şirketin CEO’su Sophie Bellon, ‘’Cinsiyet dengesinin yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik ettiğine ve nihayetinde daha iyi iş sonuçları sağladığına inanıyoruz’’ diyor.

Kaynak:

https://email.sustainabilitymag.com/c/1wNI4f8wvSmPGXtGZXB1Zxb7

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar