“Bugüne kadar 10 binden fazla saç bağışı aldık, 3 bin civarında da peruk hediye ettik”

“Bugüne kadar 10 binden fazla saç bağışı aldık, 3 bin civarında da peruk hediye ettik”

Kanser yükünün herkesin taşın altına elini koymasıyla hafifleyeceği inancı ile hareket eden ve sadece kanser tanısı almış kişilerle değil; bu süreci onlarla birlikte yaşayan yakınlarına yönelik de projeler geliştiren Kanser Savaşçıları Derneği’nin yeni başkanı Belma Kurtoğlu ile derneğin amaçlarını ve geleceğe dair planlarını konuştuk.

Kanser Savaşçıları Derneği’nin başkanlık görevine yeni geldiniz. Öncelikle sizi kutluyor ve başarılı bir başkanlık süreci geçirmenizi diliyoruz. Bize biraz derneğin kuruluş amacını ve sizin bu serüvene nasıl dahil olduğunuzu anlatır mısınız?

Çok teşekkür ediyorum. Derneğimizin kuruluş amacı; kanser tanısı almış olan hastalara ve hasta yakınlarına destek olmak.  Bu süreç sadece bir kişinin tek başına yönetebileceği bir süreç değil. Bu uzun ve zahmetli yolculukta bizler de hasta ve hasta yakınlarına destek olmaya çalışıyoruz. Ben ilaç sektöründe Onkoloji bölüm direktörü olarak çalışıyordum. O dönemlerde Kanser Savaşçıları Derneği’ni biliyor ve takip ediyordum. Her şey işten ayrıldığım dönemde Prof. Dr. Mustafa Çetiner hocamızın beni Dernek Başkanımız sevgili Aslı Ortakmaç ile tanıştırmasıyla başladı. Onkoloji alanında olmakla birlikte, Kanser Savaşçıları Derneği ile bu kez de konuya farklı taraftan bakmaya başladım.

Kanser Savaşçıları Derneği’nin birbirinden farklı ve büyük çaplı projeleri var. Özellikle Saçım Saçın Olsun Projesi oldukça ilgi gören bir yardımlaşma kampanyasına dönüştü. Bize birkaç cümle ile bu projelerden ve ortaya çıkardıkları etkilerden bahseder misiniz?

Kanser tanısı nedeni ile kemoterapi veya radyoterapi alan herkes saçlarının dökülmesi ile karşılaşıyor. Saç, biz kadınların ve hatta çocukların en önemli aksesuarlarından biri. Toplumda saçı dökülmüş bir kadın yolda, markette, düğünde herkesin acıma dolu bakışlarına maruz kalabiliyor. İşte bu yüzden biz Kanser Savaşçıları Derneği olarak, tanı almış ve saçlarını kaybetmiş olan savaşçılarımıza istedikleri renk ve modelde, kişiye özel gerçek saçtan yapılmış peruklar hediye ediyoruz. Bugüne kadar 10 binden fazla saç bağışı aldık, 3 bin civarında da peruk hediye ettik. Aynı hızla projemize devam ediyoruz. Bugüne kadar son derece olumlu, hatta aşırı duygusal geri dönüşler alıyoruz. Bu da bizlere ne kadar doğru ve değerli bir iş yaptığımızı hissettiriyor.

Dernek varlığını nasıl devam ettiriyor? Bu aşamada bireysel ve kurumsal bağışlar ya da ortaklıklar ne derece önem taşıyor?

Bu konu çok önemli. Derneğimiz sizin de belirttiğiniz gibi gerek bireysel gerekse kurumsal bağışlarla tüm bu değerli projeleri gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra derneğimize bağış toplamak için maratonlarda bizim adımıza koşan koşucularımız var ve güzel yürekli insanlarımız doğum günlerini bağışlıyor veya nikah şekeri yaptırmak yerine derneğimize bağış yaparak da destek oluyorlar. Buradan sizin aracılığınız ile iş insanlarımızın ya da projelerimize destek olmak isteyen herkesin bize sosyal medya kanallarımız ve web sitemiz aracılığı ile ulaşabileceklerini belirtmek istiyorum. Biz Kanser Savaşçıları Derneği olarak özellikle kanser konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyor ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Destek olmak isteyen firmalarla işbirliğine hazırız.

Web sitenizde dernek faaliyetlerinin yanı sıra Yanındayız ya da Onkoblog gibi, bu süreci yaşayanların deneyimlerine ve bu yolda hastalara yardımcı olacak önemli bilgilere de yer veriyorsunuz. Bu kapsamda bu alanlardaki bilgi ve deneyimleri daha büyük kitlelerle paylaşma gibi planlarınız var mı?

Evet, bu konuyu çok önemsiyoruz. Çünkü tanı alan herkes bu süreçten daha önce geçmiş olan insanların deneyimlerini duymak istiyor. Kendisini nasıl bir sürecin beklediğini, bu süreci bizzat yaşayan kişilerden duymak istiyor. Bu da yeni tanı almış olan savaşçılarımıza güç veriyor. Bu konuda sosyal medya kanallarımızda farklı tedavi gruplarımız var; bu gruplarda aynı hastalıktan tanı almış olan kişiler sorularını ve deneyimlerini paylaşıyorlar. Bu yıl bu yönde planladığımız ve ayda bir kez yapacağımız webinarlar ile daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu söyleşilerimizi tüm sosyal medya kanallarımızda yayınlayarak halkımıza ulaştıracağız.

Kanser tanısı almış kişiler sizlerle nasıl iletişime geçebilir ve projelerinize ne şekilde dahil olabilirler?

Bizimle sosyal medya kanallarımız (Instagram, Facebook, Twitter ve Linkedin) ile web sitemiz (www.kansersavascilari.org/) aracılığı ile iletişime geçebilirler. Projelerimizi yine belirttiğim tüm sosyal medya kanallarımızda duyuruyoruz. Dernek sayfalarımızı takip etmeleri yeterli olacaktır. Her türlü sorularına dair bize aşağıdaki mail adreslerinden ulaşabilirler.

kansersavascilari@gmail.com

sacimsacinolsun@gmail.com

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar