Braille alfabesinde dünyadaki ilk e-okuyucu: BrailBook

Braille alfabesinde dünyadaki ilk e-okuyucu: BrailBook

Braille alfabesinde bulunan kitapların sayısı günümüzde maalesef az. Olan kitaplar da pahalı ve ihtiyacı olanlar için erişimi zor. Braille edebiyatının olmaması, görme engelli kişilerin eğitim, eğlence ve kültür gibi çeşitli günlük etkinliklerden dışlandığı anlamına geliyor. Görme engelli insanların yüzde 80’inden fazlası okuma-yazma bilmiyor ve her 10 görme engelli çocuktan sekizi görme engellilere uyarlanmış materyal eksikliği nedeniyle okula gidemiyor. Görme engelli insanlar için ilk e-okuyucu olan BraiBook, bu sorunların çözümüne yardımcı olmayı hedefliyor.

Taşınabilen bir aygıt olan BraiBook, dijital kitapları veya belgeleri depoluyor ve anında Braille alfabesine çevirerek görme engelliler için okumayı mümkün kılıyor.

Peki bu şahane fikir nasıl doğar?

BraiBook CEO’su Carlos Madolell’in aklına bu fikir bir otobüste gelir. Madolell, bir gün bir otobüste kitap okurken onunla birlikte yolculuk eden görme engelli bir adamı fark eder ve herkesin bilgilenmek ve yol boyunca yeni hikayeler keşfetmek için aynı fırsatlara sahip olmasının ne kadar harika olacağını düşünür.

O günden itibaren çeşitli dernekleri araştırmaya başlar ve görme engelli insanların okumaya erişebileceği seçenekler arar. Halihazırda olan seçeneklerden biri sesli kitaplardır ama Carlos bu seçeneğin okuyucu ve kitap arasında bir mesafe koyduğuna inanır. Diğer bir seçenek ise kitapların Braille halleridir ama onların da kolayca taşınamayacak kadar büyük olduğunu düşünür. Bunun üzerine ergonomik ve hafif bir cihaz hayal eder ve böylece BraiBook doğar.

BraiBook’un amacı, Braille kullanıcılarının sayısını iki katına çıkarmak ve görme engelli çocukların okullaşmasını artırmak. Kullanımı ise oldukça basit. Öncelikle okunmak istenen elektronik dosya, bilgisayar veya cep telefonuna indiriliyor. Ardından USB veya Bluetooth ile BraiBook cihazına dosya yükleniyor. Sonra, her şey hazır.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar