BM: Sağlık hizmetlerinde evrensel kapsama yetersizliği büyük ölçekte insan hakları trajedisi

BM: Sağlık hizmetlerinde evrensel kapsama yetersizliği büyük ölçekte insan hakları trajedisi

Evrensel Sağlık Hizmetleri konusunda 21 Eylül tarihinde gerçekleştirilen BM Genel Kurul Üst Düzey Oturumu’nda, dünya liderleri 2030 yılına kadar herkes için evrensel sağlık hizmetlerini sağlama çabalarını artırma konusunda anlaştı.

BM Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda yeni bir siyasi deklarasyonu onaylayan Üye Devletler, bu iddialı hedefe ulaşmak için somut adımlar atma ve gerekli finansmanı sağlama sözü verdi.

Evrensel Sağlık Hizmetleri: Covid sonrası dünyada sağlık ve esenlik hedefimizi genişletmek başlıklı deklarasyonda evrensel sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için siyasi destek sözü de verildi.

Siyasi tercih

BM Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhamon Ghebreyesus, herkes için sağlık hizmetlerine ulaşmanın sonuçta siyasi bir tercih olduğunu söyledi.

‘’Ancak bu tercih sadece kağıt üzerinde kalamaz. Bütçe kararları ve politika kararlarıyla yapılır. Hepsinden önemlisi, evrensel sağlık hizmetlerine giden en kapsayıcı, eşitlikçi ve etkili yol olan birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırım ile yapılır’’ dedi.

Deklarasyon, bu yılki Genel Kurul Üst Düzey haftası boyunca gerçekleştirilen üç sağlık zirvesinden ikincisinde kabul edildi.

Şaşırtıcı istatistikler

Deklarasyonun aciliyeti şaşırtıcı istatistiklerde açıkça görülüyor. 2021 yılı verilerine göre en az 4,5 milyar insan, dünya nüfusunun yarısından fazlası, temel sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyor.

DSÖ’ye göre, temel sağlık hizmetlerine erişim yaklaşık iki milyar insan için mali zorluklara neden olurken, 1,3 milyardan fazla insan sadece temel hizmetlere ve ilaçlara erişimi kısıtlıyor. Bu da sağlık alanında artan eşitsizliklerin çarpıcı bir gerçeği.

Temel bir hak

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına konuşan vekili Amina Mohammed, evrensel sağlık kapsamının, milyarlarca kişinin halihazırda temel sağlık hizmetlerine erişemediği ‘’büyük ölçekte bir insan hakları trajedisini’’ düzelteceğini vurguladı.

Ülkelere, kız çocukları ve kadınlar için cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine evrensel erişim sağlamaları ve aynı zamanda çocuklar, mülteciler, göçmenler ve insani kriz yaşayanlar gibi en savunmasız gruplara odaklanmaları çağrısında bulundu.

‘’Ülkeler, ihtiyacı olan herkese güvenli, etkili ve kaliteli bakım sunabilecek iyi eğitimli, iyi maaşlı bir sağlık işgücüne yatırım yapmalıdır’’ dedi.

Genel Sekreter vekili sağlık çalışanlarının çoğunluğunu oluşturan kadınların sağlıkla ilgili kararlarda varlıklarının ve seslerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Ekstra destek

Yatırımların büyük ölçüde arttırılması çağrısında bulunan Amina Mohammed, ek desteğin gelişmekte olan ülkeler için hayati önem taşıdığını vurguladı.

‘’Ülkeleri, sağlık sistemlerine yapılan yatırımlar dahil olmak üzere sürdürülebilir kalkınma için finansmanı yılda en az 500 milyar dolara çıkarmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Teşvikini cömertçe desteklemeye çağırıyorum’’ dedi.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/09/1141202?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=e11494de15-EMAIL_CAMPAIGN_2023_09_22_12_00&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-e11494de15-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar