BM kız çocuklarının bilim ve yenilikçilik alanlarında yer almalarını teşvik ediyor

BM kız çocuklarının bilim ve yenilikçilik alanlarında yer almalarını teşvik ediyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, ‘bugünün kızlarının yarının önde gelen bilim insanları ve yenilikçileri olacağı, herkes için adil ve sürdürülebilir bir geleceğin inşa edileceği’ elverişli bir ortam çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Guterres, günümüzde her üç bilim ve mühendislik araştırmacısından sadece birinin kadın olduğunu, ‘yapısal ve toplumsal engellerin’ kadınların ve kız çocuklarının bilim alanında ilerlemelerini engellediğine dikkat çekti.

“Bir gelecek engellendi”

Dünya genelinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) disiplinlerinin tüm seviyelerinde kritik derecede cinsiyet farkı bulunuyor.

Kadınlar yükseköğretim alanında önemli ilerlemeler kaydetmiş olsalar da STEM bilim dalında yeterince temsil edilmiyor.

Covid-19 salgını nedeniyle, okulların kapanmasından, şiddette artışa ve evde bakım yüküne kadar birçok etken cinsiyet eşitsizliklerinin artmasına neden oldu.

Bu eşitsizliğin, dünyamızı kullanılmayan üstün yetenek ve inovasyondan mahrum bıraktığını söyleyen Antonio Guterras, bilim ve teknoloji alanında kadınların bakış açışına duyulan ihtiyacın önemine dikkat çekti.

İhtiyaç duyulan eylem

Bilim ve cinsiyet eşitliği, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için hayati öneme sahiptir.

Geçen dönemlerde hayata geçirilen kadınları bilime teşvik ve dahil etme çabalarına rağmen, tam katılımları konusunda ihtiyaç duyulan eylemlerin yetersizliği devam ediyor.

Genel Sekreter Guterras bilimde kadınlara yönelik ayrımcılığı ve klişeleri sona erdirmek için kararlılığın yanı sıra kadınların umut ve beklentilerini büyütmek için daha ciddi çabalar gerektiğini vurguluyor.

Yapay zekaya odaklanma        

Bu çabalar, hayatımızın her alanına girmiş olan yapay zeka çalışmaları için daha da önemli hale geliyor.

Guterras, herkese hizmet eden ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele eden, yapay zeka geliştiren çalışmalarda daha çok kadına ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

Değişen trendler

BM Başkanı, kadın bilim insanlarının iklim ve çevre krizlerinin ele alınmasına yardımcı olan kariyerleri sürdürmelerinden alıkoyan eğilimleri tersine çevirmenin önemine de işaret etti.

Genç kadınların ve erkeklerin bilimden eşit derecede etkilenerek ilgi duyduğunu ve bu alandaki yeni fikirleriyle dünyamızı ileriye taşımaya hazır olduklarını belirtti.

Kadınların gerçek potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için eşit şartlar altında aynı öğrenim ve çalışma fırsatlarına erişimlerinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kadınları dışlamak

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ve UNWomen İcra Direktörü Sima Bahous yaptıkları ortak açıklamada sistematik eşitsizliğe dikkat çektiler.

Kadınların üniversitelerde kıdemli bilim insanları arasında yeterince temsil edilmediği, erkeklerden daha az araştırma fonu aldıkları ve terfi etme olasılıklarının daha düşük olduğu vurgulandı.

Özel sektörde, teknoloji endüstrisinde şirket liderliği ve teknik rollerde daha az yer aldıkları öne sürüldü.

BM yetkilileri, fırsat eşitliğinin olmadığı işyerlerinin, kadınları araştırma yapmaktan ve bilim alanında ilerlemekten uzaklaştırdığına işaret ediyor.

Olumlu değişim

Kamu ve özel sektörde nesiller boyunca birlikte çalışmak adına, eğitimdeki cinsiyet klişelerini ortadan kaldıran ve kadın bilim insanlarını işgücüne dahil ederek destekleyen yeni politikaların hayata geçirilmesinin olumlu değişime yol açacağı belirtiliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini hızlandırmak ve tüm insanlığı etkileyen zorlukları ele almak için önyargı ve ayrımcılıktan arınmış daha kapsayıcı, dönüştürücü ve hesap verebilir bilim ve teknoloji ekosistemleri inşa etmeye ihtiyacımız olduğuna işaret ediliyor.

Kadınların kritik rolü

Genel Kurul Başkanı Abdulla Shahid, Covid salgını boyunca hastalıkla mücadelenin çeşitli aşamalarında kadın bilim insanlarının kritik rolünün önemine dikkat çekerek, bu durumun bilim alanında kadınların varlığının kanıtlanmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2022/02/1111732

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar