BM: İklim adaptasyonu finansman açığı tahmin edilenden yüzde 50 daha yüksek

BM: İklim adaptasyonu finansman açığı tahmin edilenden yüzde 50 daha yüksek

BM Çevre Programı’nın (UNEP) yeni raporunda, zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere uyum finansmanı kapsamında yardım taahhütlerinin, şiddetlenen aşırı hava koşullarına rağmen yavaşladığı ve açığın önceden tahmin edilenden yüzde 50 daha fazla olduğu belirtildi.

BM’ye göre, ısınan bir dünyaya uyum sağlamaya yönelik küresel çabalar tehlikeli derecede yetersiz kalıyor. Yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için ihtiyaç duyduğu finansman ile zengin ülkelerden aldıkları mali yardım arasındaki uçurum her zamankinden daha büyük.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘’İhtiyaçlar arttıkça eylemler duruyor’’ uyarısına karşın, bu yılki Uyum Açığı Raporu, uçurumun önceden düşünülenden daha büyük olduğunu gösterdi.

Gelişmiş ülkeler 2009 yılında, azaltım ve uyum çabalarına yardımcı olmak amacıyla gelişmekte olan ülkelere 2020 yılına kadar iklim finansmanı konusunda yılda 100 milyar dolar vermeyi taahhüt etmişti.

BM Çevre Programı’nın (UNEP) Adaptasyon Açığı 2023 Raporu, bu finansmanın hala tam olarak sağlanamadığını ve yalnızca uyum için farkın 194 milyar ila 366 milyar dolar arasında olduğunu gösteriyor.

Guterres, ‘’Fırtınalar, yangınlar, seller, kuraklık ve aşırı sıcaklıklar daha sık ve şiddetli hale gelirken, insanları ve doğayı korumaya yönelik eylemler her zamankinden daha acil’’ dedi.

İnsanların iklim etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için daha fazla yardımı harekete geçirmek, bu ayın sonlarında Dubai’de başlayacak COP28 iklim zirvesinin temel gündemi olacak.

UNEP, mevcut mali akışların 2017-2021 yılları arasında 25 milyar dolara ulaştığını ve 2021’de yüzde 15 düşerek sadece 21 milyar dolar olduğunu tespit etti.

2021 yılında Glasgow’da düzenlenen COP 26 iklim zirvesinde, ülkeler, uyum finansmanını 2025 yılına kadar 2019 seviyelerine göre iki katına çıkarma sözü verdiler.

Çalışmanın ortak yazarı, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Pieter Pauw, yenilenebilir enerji gibi azaltım projelerinin finansmanı artarken uyum finansmanını harekete geçirmenin zorluğuna dikkat çekti.

UNEP, gelişmekte olan ülkelerin iklim etkilerine uyum sağlamak için 2030’a kadar yılda 215 ila 387 milyar dolara ihtiyaç duyacağını ve rakamın 2050 yılına kadar önemli ölçüde artacağını tahmin ediyor.

Pauw, ‘’Rakamlar o kadar da büyük değil. 100 milyar dolar yardım vaadini, ABD’nin ordusuna veya bankalarını kurtarmak için harcadığı parayla karşılaştırdığımızda, bu çok saçma’’ diye düşüncelerini aktardı.

UNEP, gelişmekte olan ülkelerin mali ihtiyaçlarının gerçekte aldıkları paradan 10 ila 18 kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Uyum sağlama eyleminin eksikliği daha fazla kayıp ve zarar maliyeti anlamına geliyor.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmacı olan raporun ortak yazarlarından Georgia Savvidou, adaptasyona daha fazla yatırım yapılmasının mantıklı olduğunu söyledi.

‘’Kıyılardaki su baskınlarıyla mücadele için harcanan her 1 milyar dolar, 14 milyar dolarlık ekonomik hasarın önlenmesine yardımcı olacak’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, ‘’Adaptasyon acil durumu olarak adlandırdığı durumu ele almak için daha fazla finansmana ihtiyaç var ve yeni rapor, açığı kapatmanın çeşitli yollarını belirliyor’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak:

https://www.reuters.com/sustainability/sustainable-finance-reporting/climate-adaptation-funding-gap-50-higher-than-estimated-un-says-2023-11-02/?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Sustainable-Switch&utm_term=110323&user_email=d7cee69d5b7eb47218e3293f94696cdcbb2aca17917a1d37a0ad7e2133bba8db

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar