Bitki yetiştirmek için havadan nem çekebilen yeni güneş enerjisi teknolojisi

Bitki yetiştirmek için havadan nem çekebilen  yeni güneş enerjisi teknolojisi

Suudi Arabistanlı bilim insanları, bitki yetiştirmek için havadan yeterli miktarda nem çekebilen ve aynı zamanda elektrik üretebilen yeni güneş enerjisi teknolojisinin başarısını duyurdu.

Araştırmacılar, tekniğin çöller de dahil olmak üzere, kurak ortamlarda yaşayan insanlar için gıda ve su güvenliğini iyileştirmenin sürdürülebilir, nispeten düşük maliyetli bir yol olabileceğini açıkladı.

Yöntem, serin kalmasına yardımcı olmak amacıyla fotovoltaik güneş panellerinin altına serilen hidrojel (su emici madde) kullanma temeline dayanıyor.

Temiz enerji kullanılarak havadan su elde ediliyor

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) Çevre bilimi ve mühendisliği profesörü Peng Wang, dünya nüfusunun bir kısmının temiz suya ve yeşil enerjiye erişimi olmadığını ve birçoğunun kurak veya yarı kurak iklime sahip kırsal alanlarda yaşadığını belirtiyor. Tasarımlarının, çöller ve okyanuslardaki adalar gibi merkezi sistemlerden uzakta olan küçük ölçekli çiftlikler için uygun olduğu ve temiz enerji kullanılarak havadan su elde edildiği açıklandı.

Sistem, suyu yoğunlaştıran ve toplayan büyük bir metal kutunun üzerine monte edilen hidrojel tabakasının üzerine yerleştirilmiş fotovoltaik güneş panelinden oluşuyor.

Güneş panellerinin verimliliği yüzde 9 artıyor

Profesör Wang ve ekip arkadaşları, önceki araştırmalarında geliştirdikleri, ortamdaki su buharını etkili bir şekilde emen ve ısındığında suyu serbest bırakan özelliğe sahip olan hidrojeli yeni tasarımlarında kullanıyor.

Güneş panelleri elektrik üretirken, emilen suyu hidrojelden buhar olarak çıkarıyor ve altta bulunan metal kutu buharı toplayarak, sıvılaştırıyor. Araştırmacılar, ısıyı emerek panellerin sıcaklığını düşüren hidrojelin, fotovoltaik güneş panellerinin verimliliğini yüzde 9 artırdığını öne sürüyor.

Suudi Arabistan’da, havanın sıcak olduğu Haziran ayında yeni teknoloji kullanılarak bitki yetiştirme deneyi yapıldı. İki hafta boyunca 60 adet plastik bitki yetiştirme kutusuna ekilen ıspanak tohumunu sulamak için havadan emilen su kullanıldı.

Deney sürecinde, ortalama bir masa büyüklüğünde olan güneş paneli toplam 1,549 watt-saat elektrik üretti. Ayrıca 60 kutudan 57’sinde ıspanak tohumu filizlenerek, 18 santimetre büyüdü. İki haftalık sürede hidrojelden yaklaşık 2 litre su elde edildi.

Profesör Wang, temiz enerji, su ve gıda üretiminden oluşan entegre bir sistem yaratmayı amaçladıklarına dikkat çekerken, tasarımlarını gerçek bir ürüne dönüştürmek için hidrojeli geliştirmeyi ve bu sayede havadan daha fazla su elde etmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Yeryüzündeki herkesin temiz suya ve uygun fiyatlı temiz enerjiye erişimini sağlamanın BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin parçası olduğunu söyleyen Wang, tasarımlarının uzak bölgelerdeki haneleri aydınlatmak ve ürün yetiştirmek için merkezi olmayan enerji ve su sistemi sağlamanın etkin bir yolu olmasını umut ediyor.

Kaynak:

https://www.independent.co.uk/climate-change/news/solar-power-plants-desert-tech-b2026030.html?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=IND_Climate%202022-03-04&utm_term=IND_Climate_Newsletter

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar