Birleşmiş Milletler Türkiye’deki yıkıcı depremin ardından acil durum müdahalesi başlattı

Birleşmiş Milletler Türkiye’deki yıkıcı depremin ardından acil durum müdahalesi başlattı

6 Şubat Pazartesi günü erken saatlerde Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyini vuran ve insani krize yol açan büyük depremin ardından, Birleşmiş Milletler yardım kuruluşları, enkaz altında olan binlerce vatandaşa yardım için harekete geçti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, “Bu trajedide, kalbim Türkiye ve Suriye halklarıyla birlikte’’ dedi. Sahadaki ekiplerin ihtiyaçları değerlendirdiğini ve yardım sağladığını söyledi.

Türk Hükümeti, uluslararası yardım çağrısı olarak bilinen dördüncü seviye yardım alarmında bulundu.

DSÖ Başkanı Tedros Adhamon Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü’nün acil sağlık ekiplerine, yaralılara ve en savunmasız kişilere temel bakım sağlamak için hazır olduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Afet Değerlendirme ve Koordinasyon Birimi (UNDAC) ekipleri, yerleşim merkezlerinde bulunan çökmekte olan büyük binaların yardımında görevlendirilmeye hazır oldukları mesajını verdi.

Can ve mal kaybından duyduğu derin üzüntüyü ifade eden BM Türkiye Ofisi, kurbanların ailelerinin yanı sıra halka ve hükümete başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 7,8 büyüklüğündeki ilk depremin zorlu kış koşullarında meydana geldiğinin altını çizdi. Depremin merkez üssünün Türkiye’nin güneyinde olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ankara’dan uluslararası yardım için resmi talebin gelmesinin ardından acil durum müdahalesini desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

Kalbimiz ve iyi niyetlerimiz Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerden etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte diyen UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, sevdiklerini kaybedenler için en derin taziyelerini sundu.

Destek mesajını yineleyen BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Gaziantep’teki deponun gıda dışı malzeme ve temel yardım malzemelerini göndermeye hazır olduklarını belirtti.

IOM Genel Sekreteri Antonio Vitorino, Türkiye başta olmak üzere, Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün ve büyük yıkım yaratan depremden etkilenen her kesimle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, depremin yanı sıra şiddetli kar fırtınaları ve sıfırın altındaki sıcaklardan etkilenen iki ülkeden gelen bilgilere göre vefat sayısının büyük ölçüde artacağı belirtildi.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, Türkiye ve Suriye’den gelen görüntülerin yürek yaktığını ifade ederek, afetten etkilenen çocukların ve ailelerin ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlamanın öncelikleri olduğunu söyledi.

UNICEF, okulların, hastanelerin ve diğer eğitim tesislerinin depremler nedeniyle hasar görmüş veya yıkılmış olabileceğini ve bunun da çocukları fazlasıyla etkileyeceğini hatırlattı.

Dünya Sağlık Örgütü sahada

Türkiye deprem müdahalesini koordine eden Kıdemli Acil Durum Yöneticisi Dr. Catherine Smallwood, acil müdahalenin yerel olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin depreme müdahale etme kapasitesinin güçlü olduğunu ancak çok geniş bir alanda meydana gelen yıkım için uluslararası tıbbi yardım alarmı verildiğini açıkladı. İhtiyaç ulaşımının Türkiye’deki yetkililerle koordinasyon içinde yürütüldüğünün altını çizdi.

Depremin vurduğu bölgelerde toplam 700 kişiden fazla Birleşmiş Milletler personeli bulunuyor. Gaziantep’te 154 uluslararası ve 376 yerli personel görev yapıyor.

Kaynak:

https://news.un.org/en/story/2023/02/1133177

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar