Birleşmiş Milletler, kuruluşlarının çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğini eğitimlerle destekliyor

Birleşmiş Milletler, kuruluşlarının çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğini eğitimlerle destekliyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) yeni raporuna göre, Birleşmiş Milletler kuruluşları çevresel yönetişimlerini ve personel eğitimlerini güçlendirerek, kuruluşun sürdürülebilirliğini iyileştirmeye yönelik istikrarlı bir ilerleme yılının sinyalini verdi.

Birleşmiş Milletler, üçlü gezegen krizinin etkileriyle mücadele etmeye devam ederken, tesislerinin ve operasyonlarının çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğini iyileştirme çabalarında önemli adımlar atıyor.

BM genel sekreteri, kurum içinde çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi ve çevresel etkinin azaltılmasının, etkin liderlik sergilemek için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler personelinin çevresel etkisini vurgulayan Greening the Blue 2022 raporuna göre, yeni sistem hem kuruluşlar arasında hem de BM ekosistemi genelinde ilerleme sağlanmasına katkıda bulundu.

Sürdürülebilirlik stratejisi

Birleşmiş Milletler sistemi, sürdürülebilirlik stratejisinde 2025 yılına kadar tüm kuruluşlarında çevre yönetim sistemlerini (ÇYS) uygulamaya yönelik bir hedef belirledi. Çevre yönetim sistemleri, çevresel performansı iyileştirmek için yapılandırılmış bir yaklaşıma sahip.

ÇYS kapsamında faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler kuruluşlarının sayısı 2020 yılından günümüze dek iki kat arttı. Kuruluşların yüzde 33’ü halihazırda bu sistemleri uygulamak için gerekli adımları atıyor.

Bütün bunlara ek olarak, çevresel ve sosyal sorunları belirlemek ve hafifletmek için politikalar, standartlar ve prosedürler uygulayan veya uygulamakta olan BM kuruluşlarının oranı yüzde 56 olarak belirtiliyor. Birleşmiş Milletler sistemi içinde personele sağlanan çevresel eğitim fırsatları artıyor. Rakamsal olarak personelin yüzde 46’sı bu eğitimlerden yararlanıyor.

Birleşmiş Milletler sisteminin 2021 yılındaki sera gazı emisyonları 1,5 milyon tondan yaklaşık 1,2 milyon tona düştü. Kişi başı emisyonlar 4 ton kadar azaldı.

BM ekosisteminden kaynaklanan toplam emisyonların yüzde 56’sını tesisler, yüzde 29’unu havayolu ile yapılan seyahatler ve yüzde 15’ini diğer seyahatler oluşturuyor.

Kişi başı ortalama atık üretiminin 80 kilogram azalarak 316 kilograma düştüğü belirtilirken, bu ölçekte bir düşüşün, Covid-19 pandemisinde yaşanan kısıtlamalardan kaynaklandığı düşünülüyor.

UNEP New York Başkanı Ligia Noronha, ‘’Bu cesur ve umut verici gelişmeler, Birleşmiş Milletler sisteminin doğru yolda olduğunun işaretidir’’ dedi.

BM’nin tüm kuruluşlarının çevre yönetim sistemine sahip olma 2025 yılı hedefini hatırlatan Noronha, bu hedefe ulaşma çabalarının süreklilik gerektirdiğini belirtti.

Greening the Blue raporu, 2009 yılından bu yana yıllık olarak yayınlanıyor. Her rapor bir önceki yılın verilerini sunarken, BM sisteminin çevresel etki alanı ve yönetim işlevlerini uygulamadaki ilerlemesini ortaya koyuyor.

Kaynak:

https://bit.ly/3Ymo8zi

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar