Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP27’nin nihai sonuçlarına genel bakış

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP27’nin nihai sonuçlarına genel bakış

İklim tazminatını gündeme getiren ilk taraflar toplantısı olarak tarihe geçen COP27, nihai kararların yer alacağı bildirinin hazırlanması amacıyla bitiş tarihinden iki gün sonra sonuçlandı.

Zengin ülkelerden kaynaklanan karbon emisyonları nedeniyle daha da kötüleşen kuraklık, sel ve sıcaklar olmak üzere aşırı hava olaylarından zarar gören yoksul ülkelerin tazmin edilmesine karar verilerek, ‘’kayıp ve hasar fonu’’ kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Gezegeni ısıtan kirliliğe çok az katkıda bulunmalarına rağmen en çok zarar gören ülkelerin yararına olacak iklim adaleti adına hak edilmiş bir zafer olarak kabul gördü.

Bu olumlu gelişmenin yanında, küresel emisyonların azaltılması konusundaki müzakereler yetersiz kaldı.

Anlaşma kapsamında, gelişmekte olan ülkelerin kayıp ve hasarına yardımcı olacak yeni fonun başlatılmasıyla birlikte, ülkelerin fon düzenlemeleri ve fonun faaliyete geçirilmesi konularında tavsiyelerde bulunmak üzere ‘’geçici komite’’ kuruldu.

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız konumda olan ülkelere teknik yardım sağlayan ‘’Santiago Kayıp ve Hasar Ağı’’nı faaliyete geçirmek için ek bir anlaşma yapıldı.

Sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama anlaşmada yer aldı

Bununla birlikte, iklimle ilgili hasarı finanse etme konusundaki önemli ilerleme, iklim zararlarını azaltma taahhütlerindeki ilerleme pahasına gerçekleşti.

Geçtiğimiz yılın COP26 belgesinden daha iddialı olmayan nihai anlaşmada, 2025 pik emisyon hedefi son dakikada kaldırılarak, yalnızca sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine yer verildi.

COP26 Konferansına başkanlık eden Alok Sharma, kayıp ve hasar anlaşmasının başarısına dikkat çekti ancak, 1,5 C dereceyi canlı tutma ve Glasgow’da alınan kararları koruma çabalarında ilerleme kaydedilmediğini vurguladı.

Fosil yakıtları kademeli olarak azaltma taahhüdünü anlaşmaya eklenmedi

COP27’nin nihai belgesi, geçen yıl yapılan anlaşmada yer alan kömürü kademeli olarak azaltma taahhüdünde ilerleme sağlamayı veya fosil yakıtları kademeli olarak azaltma taahhüdünü eklemeyi başaramadı.

COP27, iş ve finansla ilgili birkaç önemli girişimin hareketlenmesine fırsat yarattı. Bunlardan biri işletmeler ve devlet dışı kuruluşlar tarafından açıklanan ‘’net sıfır taahhütler için daha net standartlar belirlemek’’ üzere yeni bir dizi teklifin yayınlanması ve 20 milyar dolar değerinde kamu ve özel sektör tarafından finanse edilen ‘’Adil Enerji Geçiş Ortaklığı’’nın kurulması.

Konferansın başarılarına rağmen, birkaç lider genel ilerleme yolundaki yetersizlikten duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.

AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, nihai anlaşmanın, insanlar ve gezegeni ileriye taşımak için yeterli bir adım olmadığını ifade ederek, iklim bilimi ile uygulanan iklim politikaları arasındaki derin uçurumu ele almadığını sözlerine ekledi.

Kaynak:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar