Bilim insanları sigara izmaritlerini biyodizel yakıta dönüştürüyor

Bilim insanları sigara izmaritlerini biyodizel yakıta dönüştürüyor

Sigara atıklarını değerlendirmek için yeni bir yöntem geliştiren Litvanyalı bilim insanları, sürdürülebilir yakıt üretimine doğru bir adım daha attı.

Artan çevresel kaygılar ve fosil yakıtlara karşı daha temiz seçenekler arayışının devam ettiği günümüzde biyodizel, umut verici bir çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Bitkisel veya hayvansal yağlardan elde edilen biyodizel, biyolojik olarak parçalanabilir özelliktedir. Petrol dizeline göre dört kat daha hızlı parçalanır ve toksik olmayan bir alternatif sunar.

Ancak biyodizel üretiminin yüksek maliyeti ve biyokütle kaynaklarından ortaya çıkan potansiyel kirlilik, biyodizelin yaygın kullanımını engellemektedir.  

Bu zorlukların üstesinden gelmek için yola çıkan Kaunas Teknoloji Üniversitesi (KTU) ve Litvanya Enerji Enstitüsü’ndeki (LEI) araştırmacılar, sigara atığı geri dönüşümünün bir yan ürününü üretim sürecine dahil ederek yeni bir çözüm geliştirdi.

KTU Makine Mühendisliği ve Tasarım Fakültesi araştırmacısı Samy Yousef, ‘’Biyodizel üretiminde kullanılan önemli bir bileşik olan triasetin, sigara izmaritlerinde bol miktarda bulunuyor’’ açıklamasını yaptı.

Bilim insanları, termal bir ayrışma süreci olan pirolizi kullanan bir dizi deney yoluyla sigara atıklarından değerli bileşenleri ayrıştırmayı başardılar. Değişen sıcaklıklarda gerçekleştirilen işlem, atıktan yağ, kömür ve gaz elde edilmesini sağladı. 

Bu yenilikçi yaklaşım, sigara izmaritlerinin çevresel etkilerini ele alıyor ve bileşenlerini pratik uygulamalar için kullanıyor. Kalsiyumla zenginleştirilmiş gözenekli kömür, gübre, atık su arıtımı ve enerji depolama uygulamaları için potansiyel oluşturuyor. 

Sigara atıklarından elde edilen ve bol miktarda triasetin içeren yağ en önemli buluşlardan biri olarak dikkat çekiyor. 

Bu yağ, biyodizel üretimine katkı maddesi olarak entegre edilebilir ve potansiyel olarak üretim maliyetlerini düşürüp verimliliği artırabilir.

Dünya genelinde her yıl 6,5 trilyondan fazla sigara satın alındığı göz önüne alındığında, sigara atıklarının şaşırtıcı hacmi büyük zorluk oluşturuyor ve aynı zamanda büyük bir fırsat sunuyor. 

Araştırma ekibinin yenilikçi yaklaşımı, izmaritlerin yeniden kullanılmasına yönelik bir çözüm ortaya çıkarırken, atık yönetim sistemlerinde ölçeklenebilir uygulama potansiyeline örnek teşkil ediyor.

Ekibin şu andaki odak noktası bu atılımı döngüsel ekonomi sistemlerine entegre etmek. Bu hedef için piroliz işleminden yararlanarak atık toplama, geri dönüşüm altyapısı ve atıkların yeniden kullanılmasına yönelik dönüştürücü bir yaklaşımı içeren kapsamlı bir strateji öngörüyorlar.

Araştırma, sürdürülebilir yakıt üretiminde önemli bir ilerlemeye işaret ediyor. Atık yönetiminde yeni yollar keşfederken çevresel kaygılara yönelik öncü bir çözüm sunuyor.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/science/scientists-transform-cigarette-butts-into-biodiesel-fuel

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar