Avrupa’nın ilk yüzen güneş enerjisi tarlası faaliyete geçiyor

Avrupa’nın ilk yüzen güneş enerjisi tarlası faaliyete geçiyor

Avrupa’nın en büyük yüzen güneş enerjisi tarlasının, Temmuz ayından itibaren yıllık 7,5 gigawatt-saat enerji üretmeye başlayacağı açıklandı.

Yüzen paneller, Portekiz’in önde gelen enerji şirketi olan Energias de Portugal (EDP) tarafından Batı Avrupa’nın en büyük yapay gölü Alqueva rezervuarında inşa edildi. Dört futbol sahası büyüklüğünde 12 bin güneş panelinden oluşan tarlanın yaklaşık bin 500 haneye enerji sağlayacağı belirtiliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana yükselen fiyatlar, Portekiz’in ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı sonlandırmak için çalışmalarına hız vermesine neden oldu. Ülke halihazırda doğalgazının yaklaşık yüzde 10’unu Rusya’dan temin ederken, faaliyete geçecek olan yüzen sistemin bu bağımlılığı azaltacağı öne sürülüyor.

Güneş enerjisi projesinden sorumlu EDP direktörü Miguel Patena, yüzen tarlada üretilen elektriğin, gazla çalışan tesiste üretilene göre maliyetinin üçte bir oranında düşeceğini söyledi.

Alqueva projesinin, EDP’nin 2030 yılına kadar yüzde 100 çevre dostu olma stratejisinin bir parçası olduğu açıklandı. Şirketin 25,6 GW kurulu gücünün yüzde 78’i hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor.

Energias de Portugal, 840 panelden oluşan Avrupa’nın ilk yüzer güneş enerjisi pilot projesini 2017 yılında Alto Rabagao barajında başlattı. Şirket, yüzer enerji projelerini genişletmeyi planlıyor ve bu konuda yeni taahhütlerde bulunuyor.

Dünyanın diğer bölgelerindeki güneş enerjisi tarlaları

Yüzer paneller, değerli gayrimenkullere ihtiyaç duymadıkları ve mevcut olan elektrik şebekesine entegre edilebildikleri için daha uygun maliyetlidir. Bu nedenle sürdürülebilir enerji elde etmek isteyen birçok ülke tarafından tercih ediliyor.

Tayvan, 45 MW güç üreten Lam Dom Noi Nehri üzerindeki Sirindhorn Barajı’nda 145 bin güneş panelinden oluşan dünyanın en büyük yüzer tarlasını 2021 yılında hayata geçirdi.

İsviçre’nin Valais kentindeki Lac des Toules rezervuarında deniz seviyesinden bin 800 metre yükseklikte bulunan bir dağ üzerinde kurulu olan dünyanın ilk güneş enerjisi tarlası başka bir örnek olarak gösterilebilir. Romande Energie tarafından inşa edilen ve 2020 yenilenebilir enerji inovasyonu alanında birincilik ödülüne hak kazanan proje, yılda 800 megavat saat elektrik üretiyor.

Singapur, küresel iklim kriziyle mücadele alanında üzerine düşeni yapmak amacıyla Tengeh rezervuarında 45 hektarlık alanda 122 bin güneş panelinden oluşan yüzen enerji projesini hayata geçirdi.

Kaynak:

https://interestingengineering.com/europes-largest-floating-solar-farm-july

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar