Avrupa’nın ilk biyo-rafinerisinde algler biyo-jet yakıtına dönüştürülüyor

Avrupa’nın ilk biyo-rafinerisinde algler biyo-jet yakıtına dönüştürülüyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen INDEPENDENT projesi kapsamında Avrupa’nın ilk biyo-rafinerisi Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içinde çalışmalarına başladı.

Avrupa ve Türkiye’nin ilk karbon negatif biyo-rafinerisi İstanbul’da hayata geçirildi. Birden fazla sektörün kullanımı için üretilen ürünlerin yapımında yosunlar (alg) kullanılıyor. Biyo-rafineri, organik materyali enerjiye ve faydalı ürünlere dönüştürüyor.

Türkiye’nin ilk biyo-rafinerisinde yakıt, gıda takviyeleri ve gübre gibi çeşitli ürünler üretmek için mikro ve makroalg tabanlı sürdürülebilir doğal kaynakların işlenmesi hedefleniyor.

Alternatif yakıt sağlamak amaçlanıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Berat Zeki Haznedaroğlu, yeni tesisin kalkınmayı desteklemek için biyoekonomiden yararlanmayı hedefleyen INDEPENDENT projesinin bir parçası olarak hayata geçirildiğini belirtiyor.

Altı farklı sektör için çeşitli ürünler ve teknolojiler geliştirme yolunda alg biyokütlesini işleyen rafineri, Türkiye’nin ‘Biyoekonomi Odaklı Gelişim için Entegre Biyorafineri Konsepti’ (INDEPENDENT) projesi kapsamında fosil bazlı yenilenemez kaynaklara bağımlılığa alternatif yakıt sağlamayı amaçlıyor.

Çalışmalar, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde gerçekleşiyor

Üretim reaktörlerinde yetiştirilen yosunlar kullanılarak gıda takviyeleri, ilaç bileşenleri, organik gübreler ve biyoyakıt elde edilmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde geliştirilen 6 milyon Euro bütçeli projenin yüzde 85’i AB, yüzde 15’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.

Algler biyo-jet yakıtına dönüştürülüyor

Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde toplam 2 bin 500 metrekarelik Ar-Ge alanı içinde yer alan rafineri, yılda yaklaşık bin 200 ton ıslak alg kütlesini işleyebilecek. Fosil kaynaklara bağlı kalmadan tamamıyla sürdürülebilir doğal kaynaklı yosunları işleyen tesis, sıfır atık hedefli entegre karbon-negatif biyorafineri olma özelliğini taşıyor.

Tesis şu anda biyo-jet yakıt üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Geleneksel jet yakıtı ile yüzde 1 ila 10 oranında karıştırılabilen biyo-jet yakıt üretimi prototip ölçekte devam ediyor.

2022 yılı sonunda Türk Hava Yolları ile iç hat uçuşu gerçekleştirilmesi hedeflenirken, karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarının azaltılması umuluyor.

Kaynak:

https://www.euronews.com/green/2022/03/07/a-radical-carbon-negative-project-in-turkey-is-turning-algae-into-bio-jet-fuel?utm_source=newsletter&utm_medium=green_newsletter&_ope=eyJndWlkIjoiY2MzYjM4MTMxNzg4ZWJmYzUyNTk1MmM4ZjNiNjliYzcifQ%3D%3D

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar